«

»

ALUPROF: Terminalul Cracovia-Balice cu sistemele Aluprof

Share

O prisma inversa din sticla a devenit cartea de vizita a terminalului de pasageri TR 4 in aeroportul Cracovia-Balice. Aceasta cladire care atrage atentia prin formele sale simple, vitrarile spectaculoase si interiorul functional, a luat fiinta cu ajutorul sistemelor inovatoare din aluminiu Aluprof. Aceasta este o noua cladire destinata transportului public din portofoliul companiei din Bielsko-Biała.

Noul terminal TR4 incanta prin arhitectura sa 

Terminalul T4, dat in folosinta in anul 2015, reprezinta o parte dintr-o investitie majora in extinderea si modernizarea aeroportului Cracovia-Balice. Cladirea proiectata de atelierul APA Czech Duliński Wróbel din Cracovia surprinde prin forma sa, aceea a unei prisme inverse din sticla. Fatada spectaculoasa, o foaie neteda din sticla, a devenit rapid cartea de vizita a celui mai important aeroport din Polonia sudica. Fatada de sticla nu doar atrage atentia si distinge aceasta constructie pe fundalul altor cladiri destinate transportului public, ci si indeplineste o serie de functii, asigurand, printre altele, o lumina naturala perfecta, dar si iluminatul natural al interioarelor, precum si protectie impotriva incalzirii excesive din expunerea la soare. Cladirea noului terminal are peste 250 m lungime, iar inaltimea atinge in cel mai inalt punct peste 4 m.

Fatada tip prisma – carte de vizita a aeroportului 

Vitrari atat de spectaculoase, precum cele folosite in aeroportul Cracovia-Balice, nu ar fi posibile fara sistemele inovatoare si functionale ale liderului european in acest domeniu – marca Aluprof.

Proiectul noului terminal al aeroportului din Cracovia a impus folosirea unui sistem de aluminiu, caracterizat printr-un grad estetic ridicat, care sa asigure libertate in realizarea structurilor spatiale.

In acest scop am utilizat solutii avansate, datorita carora a fost posibila obtinerea unei structuri simple si totodata spectaculoase, care simuleaza, pe partea exterioara, o foaie din sticla unitara, neteda, fiind marca de recunoastere a acestei investitii – declara Bożena Ryszka, Director Marketing si PR Aluprof SA.

Sistemul de aluminiu MB-SR60N EFEKT al companiei Aluprof, folosit pentru aceasta constructie, este conceput pentru pereti de protectie de tip suspendat si de umplere, precum si pentru acoperisuri, luminatoare si alte structuri si forme. Fatadele fabricate cu ajutorul sistemului MB-SR50N EFEKT se disting atat prin gradul estetic ridicat, cat si prin parametrii perfecti – gradul ridicat de izolare termica, etanseitatea la apa (clasa RE 1.200 Pa), rezistenta la lovire (klasa I5/E5) si la sarcinile generate pentru vant (1.200 Pa in cazul terminalului Cracovia-Balice). In cladirea noului terminal al aeroportului a fost folosit si un perete montant-traversa – sistem, care permite imbinarea estetica a peretilor vitrati cu panourile mate, finisate cu tabla si placi de beton. Acest sistem a fost folosit si in cladirea 61 Ninth Avenue din New York, realizata cu solutiile inovatoare Aluprof.

Portofoliu bogat Aluprof 

Terminalul 4 al aeroportului Cracovia-Balice este una dintre numeroasele cladiri destinate transportului public, in care au fost folosite sistemele cu cele mai inalte performante din aluminiu ale companiei din Bielsko-Biała.

In portofoliul Aluprof se regasesc si alte realizari de prestigiu, precum: cea mai mare gara din Polonia – Łódź Fabryczna, Gara Varsovia Est si Gara Principala Wrocław. De asemenea si aeroporturi din alte orase, ca de exemplu Terminalul de pasageri nr. 3 al aeroportului din Łódź, Aeroportul Varsovia-Modlin, Aeroportul Frederic Chopin sau Aeroportul Poznań-Ławica.

Aluprof SA face parte din Grupul de Capital Kęty SA. Compania este unul din cei mai mari producatori de sisteme de aluminiu din Europa si are sucursale in numeroase tari din Europa, precum si in Statele Unite.

articolul a fost conceput in colaborare cu aluprof.eu 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 160 – iulie 2019, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/07/01/aluprof-terminalul-cracovia-balice-cu-sistemele-aluprof/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.