«

»

ODU GREEN ROOF: Acoperisurile retrofit – avantajele acoperisurilor verzi

Share

Acoperisurile si terasele verzi se impart, in principal, in doua mari categorii: extensive si intensive, care, la randul lor, pot fi de mai multe tipuri. Diferenta majora consta in vegetatia plantata, respectiv nevoia diferita de intretinere, pentru mentenanta acestora folosindu-se diferite tehnici de executie.

Acoperisul verde extensiv reprezinta, in principiu, o alternativa ecologica la acoperisurile obisnuite, unde s-ar folosi PVC, bitum, tabla metalica sau alte materiale expuse capriciilor vremii. De regula, produce o incarcare specifica mica, plantele folosite, in cele mai multe cazuri diferite specii de Sedum, ierburi rezistente la seceta, neavand nevoie de o adancime mare a substratului folosit. Aceasta categorie se poate amplasa si pe constructii existente, pe structura unei cladiri obisnuite care suporta, in cele mai multe cazuri, aceasta suprasarcina fara ca initial sa fi fost proiectat ca un acoperis  verde. 

Constructia acoperisului verde extensiv se realizeaza urmand o tehnologie bine definita, care desigur se adapteaza situatiilor specifice de la caz la caz, in functie de structura de rezistenta a cladirii, inclinatia acoperisului sau expunerea la soare a acoperisului.

O gradina pe acoperis, astfel realizata, va avea o greutate specifica pe suprafata, in stare suprasaturata cu apa, de 70 -120 kg/m². Desigur, aceste date sunt orientative si in functie de structura de rezistenta a cladirii, sau in cazul unei constructii noi, cand proiectul imobilului se va realiza luand in calcul si gradina suspendata ce va infrumuseta mediul, exista solutii diverse mai complexe si cu un grad de incarcare mai mare. Se pot construi acoperisuri extensive ultrausoare, de 55 kg/m², sau mai sofisticate, cu o diversitate mai bogata a vegetatiei dar a caror greutate va fi intre 300-600 kg/m².

 

Avantajele unui acoperis verde extensiv sunt multiple:

  • Acoperisurile cu vegetatie de tip extensiv izoleaza foarte bine termic, atat vara cat si iarna, variatiile de temperatura in incinta cladirilor reducandu-se substantial. Vara, acoperisurile tip terasa, fara vegetatie, pot fi cu pana la 50°C mai calde decat cele verzi. Acoperisul vegetal are capacitate de termoizolare datorita substratului special de acoperis verde si vegetatiei instalate, respectiv datorita reflectarii razelor infrarosii, evaporarii apei retinute pe timp de ploaie. In celelalte anotimpuri acoperisul verde izoleaza mai bine si prin degajarea de caldura produsa de condens sau bruma care se formeaza dimineata pe suprafata stratului de vegetatie (la producerea condensului a 1 g de apa se degaja caldura de 530 calorii).
  • Izolarea fonica este, de asemenea, un aspect important al unui acoperis verde extensiv. In mediul urban simtim zi de zi cum zgomotul de fond ne inconjoara, insa intr-o cladire cu vegetatie pe acoperis linistea devine un factor de mediu de nepretuit.
  • Mai putin aer conditionat, costuri mai mici de incalzire. Acoperisul verde reduce, in mod semnificativ, necesitatea folosirii aparatelor de aer conditionat vara si izoleaza in timpul iernii. Folosind mai putin aerul conditionat vara si cu costuri mai mici de incalzire iarna, acoperisul verde realizeaza importante economii de energie.
  • Subventionarea anumitor tipuri de constructii ecologice este din ce in ce mai des intalnita, fie din fonduri locale, fie nationale sau europene. Orice petec de verdeata instalata in zonele urbane contribuie la reducerea efectului „Urban Heat Island”, cunoscandu-se ca in orase temperatura ambientala poate fi cu 5-7°C mai mare decat in mediul rural, cu vegetatie abundenta.
  • Costul unui acoperis verde extensiv retrofit, in functie de structura acestuia, vegetatia folosita, cota de inaltime la care se instaleaza, suprafata totala in cadrul proiectului poate fi cuprinsa la cheie, in Romania, intre 40-80 Euro/mp + TVA, insa, cu aceleasi materiale, in Germania se realizeaza cu costuri de 70–100 Euro/mp. Principala diferenta intre valorile din Romania si cele din alte tari este costul mai mic al fortei de munca din Romania, costul mai redus al inchirierii automacaralelor folosite la ridicarea materialelor pe acoperis si nu calitatea materialelor folosite, ele provenind 90-95% din import, direct din UE sau prin dealerii locali ai producatorilor mari din domeniu, avand tari de origine ca Germania, Olanda.
  • Un avantaj semnificativ il reprezinta si faptul ca acoperisurile verzi extensive, in special cele usoare si ultrausoare, 55 – 70 kg/mp, se pot instala si pe cladirile existente, fara ca acest lucru sa fi fost prevazut in structura initiala a cladirii. Prin tehnologia retrofit, dupa o expertiza a structurii cladirii, se pot amenaja spatii verzi la costuri rezonabile si, cu logistica adecvata, fara a perturba in mod semnificativ activitatea ce se desfasoara la adresa respectiva.


Mai multe detalii la Odú Green Roof – www.odu.ro
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 160 – iulie 2019, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/07/01/odu-green-roof-acoperisurile-retrofit-avantajele-acoperisurilor-verzi/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.