«

»

Personalitati romanesti in constructii – Florin Ermil DABIJA (1933 – 2018)

Share

Profesorul emerit Florin Ermil Dabija s-a nascut la 14 ianuarie 1933 in comuna Panatau, judetul Buzau.

A absolvit, in 1956, ca sef de promotie, Facultatea de Constructii Civile si Industriale din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti.

S-a specializat in Inginerie Seismica, in cadrul Institutului International de Seismologie si Inginerie Seismica – IISEE Tokio, Japonia, cu o Bursa UNESCO (1966 – 1967).

Preocuparea pentru acest domeniu l-a determinat sa-si indrepte o mare parte din activitatea sa spre zona seismica a constructiilor. Inclusiv teza de doctorat, sustinuta in 1987, a avut aceeasi tema: “Contributii la rezolvarea eficienta a structurilor pentru cladiri de locuit cu multe niveluri situate in zone seismice”.

 

Activitatea profesionala a profesorului emerit Florin Ermil Dabija cuprinde zeci de lucrari reprezentative din proiectare, studii si cercetare.

Vom cita pe cele mai deosebite:

 • Ansambluri de locuinte (Hunedoara, Deva, Petrosani, Onesti, Tulcea, Slatina, Calarasi);
 • Imobile de locuinte (Bucuresti, Balotesti);
 • Cladire experimentala din elemente prefabricate spatiale (Deva);
 • Teatrul National Craiova;
 • Reabilitarea teatrelor din Brasov, Arad, Turnu Severin;
 • Case de cultura (Hunedoara, lasi, Fagaras, Mangalia);
 • Cinematografe (Galati, Ludus);
 • Hoteluri (Mamaia, Eforie, Piatra Neamt, Iasi, Onesti, Hunedoara, Baile Herculane, proiecte-tip);
 • Cabane-hotel, hanuri turistice (Lacul Rosu, Gura Motrului);
 • Spitale (Hunedoara, Onesti, Cluj-Napoca, Cula);
 • Sanatorii (Caciulata, Victoria, Olanesti);
 • Policlinici urbane (proiecte tip);
 • Grupuri scolare (Focsani, Bucuresti);
 • Licee (Bucuresti);
 • Complexe comerciale si de servicii (Onesti, Lupeni, Hunedoara, Galati, Mamaia);
 • Restaurante (Mamaia, Eforie);
 • Banca Industriala a Libiei (Tripoli);
 • Imobile de birouri (Bucuresti);
 • Sali de sport (Hunedoara, lasi, Bucuresti);
 • Depozit frigorific in portul Constanta;
 • Fabrica munitie de vanatoare si sport (Chiajna);

Si incheiem aceasta succinta enumerare cu unul dintre cele mai reprezentative obiective proiectate de profesorul universitar emerit, dr. ing. Florin Ermil Dabija: monumentul „Electricitate” de la Barajul Vidraru – lucrare apreciata si premiata de specialisti dar si de mii de turisti care o admira in fiecare an.

 

Studii si Cercetari

In domeniul studiului si cercetarii nu putea sa lipseasca pasiunea sa: proiectarea si realizarea cladirilor din zidarie in zone seismice.

Apoi, studii pentru cladiri de locuit cu regim mic de inalţime, in vederea utilizarii energiei solare.

Studii privind solutii imbunatatite de etansare a rosturilor la peretii exteriori executati din panouri prefabricate.

Studii si cercetari privind realizarea celulelor spatiale prefabricate din beton usor in tehnologii de tip tunel (inclusiv proiectarea, executarea si urmarirea comportarii unei cladiri de locuit experimentale).

Studii si cercetari analitice si experimentale pe modele la scara mare ale unor structuri de cladiri multietajate avand nuclee din elemente prefabricate asamblate prin precomprimare.

Activitatea de studii, cercetare, proiectare, verificare tehnica, expertizare si consultanta in ingineria cladirilor civile a continuat-o si dupa anul 1990 in calitate de consultant la SC ORION EXPERT PROIECT CONSTRUCTII, unde a elaborat: studii si cercetari (sisteme structurale pentru cladiri situate in zone seismice, prefabricarea si precomprimarea in construirea cladirilor de locuit, conceptia si proiectarea functionala-structurala a cladirilor pentru parcaje auto si pentru cladiri din invatamantul preuniversitar); proiecte (Banca Industriala a Libiei – Tripoli, Spitalul de Psihiatrie – Cula, Sala de sport A.S.E. – Bucuresti, Fabrica de Munitie pentru Vanatoare si Sport – Chiajna; imobile pentru locuinte si birouri – Bucuresti); expertize tehnice si verificare de proiecte (Muzeul de Istorie a Orasului Bucuresti, hotelurile Athénée Palace Hilton si Ambasador – Bucuresti, sediul central al Bancii Mindbank – Bucuresti, Palatul de Justitie – Bucuresti, Tribunalul Judetean – Prahova).

 

Activitatea sa didactica a fost una extrem de bogata, ea intinzandu-se pe parcursul a peste 40 de ani, perioada in care a fost conferentiar si profesor la Catedra de Constructii Civile si la Departamentul de Inginerie Civila din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.

A elaborat materiale didactice (manuale, indrumatoare de proiect) si a fost presedinte sau membru in comisii de sustinere a examenului de absolvire (diploma + licenta).

A condus doctorate in domeniul Inginerie Civila (specializarea Constructii Civile) – 16 teze finalizate si sustinute, 8 doctoranzi in stagiu de pregatire.

A fost referent oficial in comisii de sustinere a tezelor de doctorat.

A fost Sef al Catedrei de Constructii Civile (1973 – 1985; 1990 – 1996).

A avut o bogata activitate de studii, cercetare si proiectare in ingineria cladirilor civile:

 • Structuri pentru cladiri situate in zone seismice
 • Prefabricarea in construirea cladirilor de locuit
 • Expertizarea, reabilitarea si consolidarea cladirilor civile
 • Studii in vederea elaborarii unor prescriptii de proiectare

 

ATESTARI PROFESIONALE

Membru (Fellow & Chartered Structural Engineer) al Institution of Structural Engineers din Marea Britanie (2000).

 

COOPERARE INTERNATIONALA

Reprezentant national in Grupul de lucru nr. 3 al Proiectului UNDP – UNIDO „Building Construction Under Seismic Conditions in the Balkan Region” (elaborare de materiale documentare privind cladirile din zidarie: participare la intalnirile Grupului de lucru, coautor la elaborarea manualului – monografie referitor la cladirile din zidarie).

Activitate in cadrul Proiectului „Continuing Education and Technology Transfer in Civil Engineering” din Programul TEMPUS, in calitate de adjunct al coordonatorului de proiect si persoana de contact pentru UTCB (elaborare de materiale, participare la ateliere de lucru si seminarii).

Activitate in cadrul Proiectului „European Civil Engineering Education and Training” din Programul SOCRATES/ ERASMUS (elaborare si colectare de materiale, participare la intalniri ale unor grupuri de lucru, verificare, corectura si control editorial al volumului lucrarilor Conferintei Internationale EUCEET – ECCE Sinaia 2001).

 

LUCRARI PUBLICATE

 • 14 manuale universitare, indrumatoare de proiectare, carti si monografii, cu problematica in domeniul ingineriei cladirilor civile.
 • Peste 50 de studii, articole si comunicari aparute in publicatii de specialitate sau prezentate in cadrul unor manifestari stiintifice.
 • Verificare, corectura si control editorial al volumului lucrarilor Conferintei Internationale EUCEET-ECCE, Sinaia 2001.

 

ALTE ACTIVITATI

 • Participare la manifestari stiintifice si tehnice in tara (organizate de UTCB, AICPS, UAICR, AGIR, Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu” Bucuresti, Academia Tehnica Militara, precum si in cadrul Proiectului EUCEET.
 • Membru in Senatul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (2000 – 2004).
 • Membru in Consiliul Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole (1973 – 1985; 1990 – 2004).
 • Membru in Consiliul de conducere a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS).
 • Membru in Societatea de Constructii din cadrul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR).

Iar ca o dovada evidenta ca dl profesor emerit, dr. ing. Florin Ermil Dabija a fost apreciat in cele mai importante foruri internationale, iata, mai jos, o scrisoare primita de la una dintre cele mai exigente si prestigioase institutii: UNESCO.

***

Pe 29 iunie 2019 s-a implinit un an de cand dl profesor emerit, dr. ing. Florin Ermil Dabija ne-a parasit, dupa o activitate in ramura constructiilor pe care a slujit-o cu deosebit profesionalism si o modestie iesita din comun, pana la varsta de 85 de ani.

Cu profesionalism si modestie ca si sotia sa, dna dr. ing. Mioara Beatrice Dabija, specialist renumit a carei activitate se confunda timp de 35 de ani – din 1956 pana in 1991 – cu Institutul de Proiectare pentru Constructii Tipizate.

Dl Florin Ermil Dabija ne-a parasit dar a lasat in urma sa importante lucrari teoretice si practice. Lucrari din care vor invata toti cei ce il vor urma in aceasta frumoasa specialitate: constructiile.

Intre ei, copiii, nepotii si stranepotii lor: 2 copii, 6 nepoti si 5 stranepoti. Cativa dintre ei porniti deja cu succes pe urma parintilor, bunicilor si strabunicilor lor.

Si poate unul, sau de ce nu, mai multi  dintre ei, se vor inscrie, ca si dl Florin Ermil Dabija, la randul lor intre personalitatile stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 160 – iulie 2019, pag. 30

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/07/01/personalitati-romanesti-in-constructii-florin-ermil-dabija-1933-2018/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.