«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Amenajarea hidroenergetica a raului Strei pe sector Subcetate – Simeria. Centrala Hidroelectrica Bretea

Share

Beneficiar: SC HIDROELECTRICA Bucuresti, Sucursala Hidrocentrale Hateg
Antreprenor: SC HIDROCONSTRUCTIA SA, Sucursala Raul Mare
Proiectant: S.C. ISPH BUCURESTI
CONTRACT DE LUCRARI: 677/1989  AHE a raului Strei pe sector Subcetate Simeria. CHE Bretea 

Amenajarea hidroenergetica a cursului inferior al raului Strei avea prevazute 3 Centrale hidroelectrice si 4 Microhidrocentrale. Zona este situata in vestul judetului Hunedoara, intre localitatile Subcetate si Simeria. CHE Bretea este cea de-a treia amenajare din cascada raului Strei si asigura a treia treapta de cadere pe sectorul Subcetate – Simeria aval de CHE Plopi.

CHE Bretea este amplasata pe malul stang al raului Strei, la 1,5 km de DJ 668 care traverseaza podul peste raul Strei,  facand legatura cu DN66. Este o centrala de tip derivatie care se racordeaza in amonte cu camera de incarcare si in aval cu bazinul de linistire.

 

Caracteristici:

  • inaltimea totala 28,65 m intre cota de fundare si cota acoperis sala masini
  • lungimea centralei amonte – aval 39,35 m
  • este echipata cu doua turbine Kaplan de tip KVB 6-15 cu ax vertical, camere spirale din beton armat si hidrogeneratoare HVS verticale sincrone
  • debit instalat: 100 mc/s
  • putere instalata: 12 MW
  • cadere bruta Hb: 15,5 m
  • cota ax turbine: 248,85
  • NNRam: 265,50; Nav: 250,5

Apa ajunge la turbinele centralei printr-un canal de aductiune L = 1.580 m, etansat cu pereu din beton S = 57.605 mp; cota coronament 267,00 m.

In aval de centrala apa iese in bazinul de linistire de 42 m, fiind preluata de canalul de fuga pe o distanta de 2.300 m, bazinul este etansat cu pereu din beton S = 74.520 mp si are cota coronament de 251,5 m.

Evacuarea apei in raul Strei (senal ape mari) la capatul canalului de fuga se face printr-un prag din beton ridicat la cota 0,009 248,85 si urmat de o rizberma mobila.

Protectia malului stang al senalului de ape mari in imediata vecinatate a debusarii s-a realizat cu gabioane. Paralel cu circuitul hidraulic s-au executat contracanale pentru preluarea infiltratiilor si a apelor pluviale.

Contracanalul in lungul CA (Canalului de aductiune) traverseaza rampa podului peste CA si a drumului tehnologic in lungul CA, iar in zona centralei, pentru protejarea ei, subtraverseaza prin casete de beton, terenul debusand in canalul de fuga.

Contracanalul in lungul canalului de fuga are o lungime de 2.700 m si debuseaza in senalul de ape mari, constructia lui realizandu-se din cauza torentilor existenti in zona de dealuri a depresiunii Hateg.

Drumul tehnologic in lungul canalului de aductiune, precum  accesul in centrala si la statia de 110 kv, este construit in imbracaminte din beton rutier. Structura drumului tehnologic in lungul canalului de fuga este din macadam.

Pentru asigurarea continuitatii DJ668 s-a executat un pod peste canalul de aductiune cu trei deschideri L = 43 m. Structura de rezistenta din grinzi cu corzi aderente tip ciuperca  este formata din 45 bucati de 12 m.

Protectia malului stang si drept al senalului s-a executat din saltele Incomat Flex 20116 pe o suprafata de 20.640 mp.

La construirea Centralei si a celorlalte lucrari hidrotehnice s-au aplicat tehnologii clasice de betonare iar prin folosirea cofrajelor tip PERI au rezultat suprafete din beton plane, netede.

Arhitectura interioara si exterioara a fost gandita in contextul noilor tehnologii si materiale de constructii cu sisteme eficente de prezentare a energiei, in scopul asigurarii conditiilor de lucru si a microclimatului pe toata perioada anului.

Centrala hidrotehnica Bretea, inceputa la sfarsitul lui 2009, a fost pusa in functiune, cu ambele turbine, in toamna anului 2017.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 160 – iulie 2019, pag.  42

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/07/01/trofeul-calitatii-araco-amenajarea-hidroenergetica-a-raului-strei-pe-sector-subcetate-simeria-centrala-hidroelectrica-bretea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.