«

»

A XVI-a Conferinta Nationala de Constructii Metalice CM16-2019

Share

A 16-a editie a Conferintei Nationale de Constructii Metalice (CM16-2019) a avut loc la Timisoara (UPT), in perioada 13-14 iunie 2019, onoarea de a fi gazda si organizator revenindu-i din nou Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, Departamentul de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor (CMMC), impreuna cu Academia Romana – Filiala Timisoara, Centrul de cercetari tehnice fundamentale si avansate (CCTFA) si in colaborare cu Asociatia Producatorilor de Constructii Metalice din Romania (APCMR).

 

Contextul conferintei

Conferintele Nationale de Constructii Metalice au debutat in 1973 la Timisoara, la initiativa academicianului Dan Mateescu, devenind, de-a lungul timpului, o prestigioasa traditie universitara cu un caracter de inalt profesionalism in Romania.

Beneficiind de participarea semnificativa a unor invitati de renume din strainatate, aceste conferinte au constituit un prilej de intalnire a specialistilor din domeniul constructiilor metalice (universitari, cercetatori, proiectanti si executanti din industria de profil), jucand astfel un rol important in transmiterea ideilor novatoare, a performantelor stiintifice si tehnice, constituind in acelasi timp oportunitati pentru schimburi de idei si dezbateri fructuoase. S-a realizat astfel racordarea la noile schimbari legislative tehnice precum si la tematicile de cercetare-proiectare europene, iar aceste reuniuni s-au bucurat de succes si recunoastere mereu in crestere.

Industria constructiilor metalice reprezinta un loc in care stiinta si cercetarea inginereasca se unesc pentru a genera noi concepte de proiectare si executie, in armonie cu principiile dezvoltarii durabile si cu preocuparile actuale ale societatii.

 

Tematica conferintei

Conferinta a integrat urmatoarele tematici:

  • Noutati si tendinte in metodologia de calcul, in proiectare, in executie si in normele tehnice din domeniul constructiilor metalice si compuse din otel – beton
  • Constructii remarcabile: proiectare, executie, montaj
  • Comportarea constructiilor metalice la actiuni extreme
  • Reabilitarea constructiilor prin solutii constructive bazate pe utilizarea materialelor metalice
  • Impactul asupra mediului inconjurator: criterii si parametri de dezvoltare durabila
  • Structuri metalice in arhitectura moderna

 

Formatul conferintei

Pe langa sesiunile conferintei, au fost prezentari ale unor invitati speciali (keynote speakers) de la Universitatea Tehnica Atena (Grecia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).

De asemenea, au fost organizate doua workshop-uri care au prezentat rezultate obtinute in cadrul proiectelor de cercetare europene EQUALJOINTS Plus si PROGRESS. Au fost prezentate aspecte semnificative din desfasurarea proiectelor, cu accent pe rezultatele obtinute de echipa de cercetare din partea UPT-CMMC.

 

Workshopul 1:

PRE-CALIFICAREA EUROPEANA A IMBINARILOR METALICE GRINDA-STALP

Codurile moderne de proiectare antiseismica (P100-1, Eurocode 8) impun demonstrarea experimentala a performantei seismice a imbinarilor grinda-stalp de la cadrele metalice necontravantuite, ceea ce ingreuneaza mult procesul de proiectare. O solutie la aceasta problema o constituie adoptarea unor imbinari pre-calificate.

In cadrul proiectului european EQUALJOINTS-PLUS au fost pre-calificate trei tipologii de imbinari grinda-stalp cu placa de capat extinsa utilizate frecvent in Europa, pe baza unui amplu program de cercetare experimental si numeric. La conferinta au fost prezentate principalele rezultate obtinute in cadrul proiectului: (1) procedura de proiectare a imbinarilor grinda-stalp precalificate seismic; (2) procedura de proiectare, modelare si calcul a structurilor tinand cont de comportarea imbinarilor; (3) software si aplicatie pentru mobil pentru calculul raspunsului inelastic al imbinarilor. De asemenea, rezultatele obtinute prin proiect, respectiv precalificarea imbinarilor vor deveni Anexa a normei europene EN1998-1.

Proiectul EQUALJOINTS-PLUS „Calificarea Europeana a Nodurilor Grinda-Stalp Metalice Rezistente Seismic” a fost sustinut de Fondul de cercetare pentru carbune si otel prin contractul RFCS nr. 754048 din 12/04/2017 si s-a desfasurat in perioada 01.07.2017 – 30.06.2019. Proiectul a fost implementat de un consortiu format din Universitatea Federico II din Napoli (UNINA) – coordonator, Arcelormittal Belval si Differdange SA (AMBD), Universitatea din Liège (ULg), Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), Universitatea din Coimbra (UC), Conventia Europeana de Constructii Metalice (ECCS), Universitatea din Salerno (UNISA), Colegiul Imperial de Stiinte, Tehnologie si Medicina din Londra (IC), Centrul Tehnic Industrial de Constructii Metalice (CTICM), Universitatea Nationala Tehnica din Atena (NTUA), Universitatea Tehnica din Praga (CVUT), Universitatea Tehnica din Delft (TUD), Universitatea din Ljubljana (UL), Universitatea de Arhitectura, Inginerie Civila si Geodezie din Sofia (UASG), Universitatea Politehnica din Catalonia (UPC), Universitatea RWTH din Aachen (RWTHA).

 

Workshopul 2:

REUTILIZAREA structurilor metalice

Proiectul PROGRESS ofera metodologii, instrumente si recomandari privind refolosirea componentelor din otel din cladirile existente si planificate. Proiectul vizeaza in special proiectarea pentru deconstructia si reutilizarea invelitorilor, a cadrelor structurale, a zabrelelor si a elementelor secundare ale cladirilor parter din otel. Acest tip de constructie are o aplicabilitate ampla ca industriala, comerciala, sportiva, expozitie, depozitare si prezinta cel mai mare potential de sustenabilitate pentru reutilizare si viabilitate pentru modelele de afaceri din economia circulara. Beneficiile pentru intreaga durata de viata ale cladirilor parter din otel reutilizabile sunt cuantificate din punct de vedere ecologic si economic. Rezultatele sunt diseminate extensiv in special in randul producatorilor, proiectantilor, contractantilor si cercetatorilor.

Punerea in aplicare a unei economii circulare care implica in esenta bucle de material inchis este doar inceputul pentru a face primii pasi. Motivatia industriala puternica din cadrul proiectului se bazeaza pe necesitatea de a stabili noi ecosisteme profitabile de afaceri si de a creste competitivitatea produselor din otel. Consortiul propune dezvoltarea tehnologiilor si a modelelor de afaceri in sectorul constructiilor din otel pentru a aborda cele mai importante nevoi din domeniul afacerilor si al societatii.

Proiectul ofera un punct de vedere complet nou cu privire la proiectarea si executarea cladirilor si fabricarea de produse pentru constructii. Acestea nu vor mai fi considerate produse finale, ci in domeniul economiei circulare ca parte a lantului continuu al ecosistemului produselor. Deseurile de constructii si demolari vor deveni o noua resursa care va fi luata in considerare in proiectarea cladirilor viitoare.

Proiectul PROGRESS „Reutilizarea structurilor metalice” este sustinut de Fondul de cercetare pentru carbune si otel prin contractul RFCS nr. 747847/2017 si se desfasoara in perioada 01.06.2017 – 31.05.2020. Proiectul este implementat de un consortiu format din VTT Technical Research Centre of Finland (VTT) – coordonator, Steel Construction Institute, UK (SCI), Ruukki Construction, Finland (Ruukki), Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), RWTH Aachen University, Germany (RWTH), European Convention for Constructional Steelwork, Belgium (ECCS), Paul Kamrath Ingenieurrückbau. Germany (PKIR).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/08/01/a-xvi-a-conferinta-nationala-de-constructii-metalice-cm16-2019/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.