Grzegorz Przepiórka: Sunteti la conducerea companiei Aluprof de mai mult de 10 ani. Ce s-a schimbat in domeniu in tot acest timp?
Tomasz Grela: Da, asa este, deja sunt mai mult de zece ani. Desi eu personal nu simt trecerea timpului, aceasta postura imi aduce cu adevarat numeroase satisfactii si in continuare aduce noi provocari. Se poate spune, deci, ca prefer sa privesc la viitor, decat sa evoc, insa, intr-adevar, pe parcursul ultimilor zece ani s-au schimbat numeroase lucruri – in mai bine. Cand am preluat aceasta functie, cifra de afaceri anuala a companiei oscila in limita a 400 mil de zloti. Astazi am ajuns la peste 1,2 mld. de zloti. In prezent, extindem unitatile de productie din Bielsko-Biała si Opole, am achizitionat a doua linie de vopsitorie verticala, in aceasta toamna deschidem Centrul de Cercetare si Inovare, iar de la inceputul anului va invitam in showroom, unde arhitectii, producatorii si clientii finali au ocazia sa vada produsele Aluprof intr-un cadru interesant. In acest moment, suntem lider in domeniu pe piata nationala si un jucator important pe arena europeana. Extindem sistematic aria activitatii noastre si portofoliul de clienti si, bineinteles, crestem profiturile an de an.
G.P.: Si ce s-a schimbat in domeniu?
T.G.: In cursul ultimilor 20–25 de ani productia de aluminiu a crescut de 3 ori. In momentul de fata exportul polonez al acestei materii prime se ridica la peste un milion de tone. Beneficiarii sunt mai ales sectorul constructiilor, industria auto si sectorul ambalajelor. Aluminiul este un material fara concurenta in numeroase domenii, fiind un material reciclabil. Datorita utilizarii la productia de materii prime secundare, obtinem un consum de energie mai mic de 20 de ori, fata de productia primara.
Trendurile mondiale si cerintele in sfera protectiei mediului, impuse de Uniunea Europeana, pentru a scadea productia de CO2, promoveaza o economie cu economisirea resurselor si a energiei. Constructiile viitorului sunt constiente din punct de vedere ecologic, iar aici apar perspectivele pentru materia prima aluminiu, pentru ca se incadreaza de minune in tendintele dezvoltarii durabile. Utilizarea aluminiului reprezinta un aspect important al construirii cladirilor, care nu doar economisesc energie, ci o si produc.
G.P.: Cum vedeti, in acest caz, viitorul sectorului aluminiului?
T.G.: Desi acest material este cunoscut de 200 de ani, in continuare este considerat inovator si „conduce” revolutia tehnologica. Il foloseste aproape orice ramura a industriei. Bineinteles, pe noi ne intereseaza cel mai mult constructiile – fatadele, ferestrele, usile, rulourile din aluminiu care sunt usoare si durabile. Utilizarea profilelor din aluminiu reprezinta un spectru larg de posibilitati structurale, in special in cladirile de birouri si cladirile comerciale de suprafata mare. Studiile arata ca durabilitatea lor de exploatare (in cazul tamplariei de aluminiu) este chiar si de 80 de ani. De asemenea, proiectele necomerciale folosesc tot mai des componente din aluminiu. Un astfel de design se inscrie in moda interioarelor industriale, unde putem monta pe o rama ingusta panouri mari de geam, iar aceste posibilitati le confera aluminiul. Avem de asemenea multe de oferit in domeniul etanseitatii fonice, sigurantei antiincendiu si antiefractie, iar recent si antiinundatii. In aceasta sfera am obtinut rezultate pozitive in cadrul testelor ferestrelor noastre, care pot fi folosite cu succes si in sectorul constructiilor familiale.
G.P.: Sunt numeroase avantaje, cu siguranta acestea nu sunt inca toate…
T.G.: Aluminiul inseamna si o plasticitate mare, transpunandu-se in posibilitatea realizarii chiar si a celor mai ambitioase proiecte arhitectonice, dovada fiind numeroasele solutii personalizate. Sistemele de aluminiu acopera de asemenea o gama intreaga de culori si texturi, pe care le putem vopsi: atat mat, cat si lucios sau structurat, precum si suprafete similare lemnului.
Trendul de urbanizare, nevoile tot mai mari de energie, schimbarile climatice – toate acestea necesita aplicarea solutiilor inovatoare si totodata prietenoase cu mediul. Aluminiul este, in opinia mea, raspunsul la aceste provocari.
Bazandu-ne pe aceasta afirmatie, impreuna cu Politehnica Sileziana, Politehnica din Cracovia si Academia Tehnica-Umanista din Bilesko-Biała am elaborat programul „Aluprof 4 future”. Sprijinim tinerii arhitecti si viitori ingineri in constructii in completarea informatiilor sau extinderea competentelor in sfera sistemelor de aluminiu. Un element cheie al acestei actiuni este facilitarea cunoasterii domeniului prin vizite in unitatile noastre de productie, cursuri ale expertilor, participarea la conferinte, consilii stiintifice si posibilitatea de stagii si practici pentru studenti.
G.P.: In ce mod se transpune acest lucru in planurile de dezvoltare ale companiei?
T.G.: Trebuie sa recunoastem ca piata poloneza a tamplariei se dezvolta in principal datorita activitatii pe pietele externe. In ultimii 5 ani acest lucru a adus o crestere a vanzarilor de 9%. In acelasi timp, exportul a crescut cu 64%. De aceea, obiectivul nostru principal este cresterea vanzarilor la export. In prezent ne putem mandri cu colaborarea cu 55 de tari si cu exporturi la un nivel de 40% din totalul vanzarilor. Printre clientii nostri se afla tari precum Statele Unite, Kenia, Senegal, Iran sau Mongolia. Ajungem cu produsele noastre aproape in toate colturile lumii. Depasirea pragului de 1,5 mld. zloti vanzare este obiectivul nostru pentru 2020. Nu ne propunem insa un cadru rigid – vrem sa fim pregatiti pentru asteptarile schimbatoare ale pietelor si pentru alti factori, acesta fiind urmatorul nostru atu. Initiem colaborari cu noi institute de cercetare externe, pentru a obtine certificate care permit lansarea sistemelor noastre pe noi piete. Nu demult am inregistrat sistemele noastre in asociatia economica suedeza, care evalueaza produsele prin prisma dezvoltarii durabile. Am obtinut noile certificate de mediu EPD.
Actiunile la export sunt de asemenea o ocazie de a forma imaginea tarii noastre – oferim produse de cea mai buna calitate, iar la targuri subliniem intotdeauna originea poloneza.
G.P.: Clientii Aluprof simt si ei aceasta dinamica a cresterii?
T.G.: Desigur. Chiar de la inceput am avut grija sa furnizam clientilor produsele noastre cat mai repede, cat mai complet, cat mai bine. Producem sisteme din aluminiu – nu ferestre si usi singulare, de aceea ne bucura atat de mult faptul ca Polonia este lider in exportul de tamplarie pentru constructii in Europa si, asa cum rezulta din analize, raspunde de aproape un sfert din totalul vanzarilor externe din acest domeniu, generate de statele membre UE. Firmele poloneze au completat nisa din sectorul tamplariei pentru constructii. Sunt impresionat de rezultatele obtinute la export de clientii Aluprof – companii poloneze cunoscute in toata Europa si asociate cu produse de cea mai buna calitate. Acestea sunt efectele muncii sustinute in construirea marcii pe pietele externe. Crestem impreuna, iar clientii nostri sustin activ promovarea solutiilor noastre si gandirea tehnica poloneza pe pietele externe.
G.P.: Ce caracterizeaza relatiile cu clientii?
T.G.: Asa cum am spus, crestem impreuna cu clientii – ei, realizand proiecte tot mai complexe, au impus executantilor si arhitectilor necesitatea utilizarii solutiilor noastre. Acestea au fost primele cazuri de spargere a zidului care ne despartea de arhitectii cheie. A fost suficient sa demonstram ca le meritam increderea. Si am reusit. Astazi, strategia noastra pentru clienti este posibilitatea colaborarii cu o marca puternica, un partener de o maxima flexibilitate, gata de noi provocari si, inainte de toate, care dispune de o gama cu adevarat larga de produse verificate, care se inscriu cu succes in tendintele actuale si viitoare in constructii. Ne vom stradui ca arhitectii, investitorii, prestatorii generali si toti cei care cunosc marca Aluprof sa o asocieze cu posibilitatile largi ale produselor si calitatea cea mai ridicata.
G.P.: Multe planuri, prognoze, prevederi. Nu sunteti prea optimist?
T.G.: In acest caz nu trebuie sa fiu optimist – este realitate pura (zambeste). Incheiem al doilea trimestru al anului 2019 cu noi recorduri in vanzari si productie. Am obtinut deja in acest an cele mai importante premii in domeniu: Perla Mare a Economiei Poloneze, Diamantul Forbes, iar revista saptamanala „Wprost” ne-a plasat din nou in topurile sale (Top 200 Firme, 100 Ambasadori, 50 Gheparzi), unde ne-am imbunatatit pozitia la fiecare categorie. Anul trecut, marca noastra s-a aflat in topul companiilor printre cele mai mari 500 de marci, precum Mercedes, Philips sau Onet. Cresterea vanzarilor cu 100 mil. este un rezultat intru totul adevarat. Productia este insa doar o fata a acestei medalii. Ne ocupam zilnic, de asemenea, de construirea viitorului. Inovatia este al doilea nume al nostru.
G.P.: Calendarul dvs. este cu siguranta plin pana peste margini. Insa vacanta vine curand – intr-un astfel de moment al dezvoltarii companiei mai e vreo sansa la concediu?
T.G.: Motto-ul vremurilor actuale ar putea fi: realizeaza cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Consideram asadar (se refera atat la anumiti angajatori, cat si la angajati), ca prelungind timpul de lucru si renuntand la odihna, asiguram companiei si noua insine profituri mai mari si realizarea mai rapida a obiectivelor. Nimic mai gresit. Un angajat odihnit si multumit este mult mai eficient la munca. Schimbarea mediului, folosirea diverselor forme de activitate, relaxarea – toate acestea ne permit sa reactionam sau sa ne distantam de subiectele profesionale dificile… De aceea in calendarul meu este intotdeauna timp pentru concediu, pentru a petrece timp cu familia si prietenii. Imi da o energie noua, o privire proaspata si imi permite sa imi realizez sarcinile mult mai eficient.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 30
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns