«

»

CARMEUSE: ENDURIA 500® – liant pe baza de var-ciment pentru mortare si tencuieli

Share

Mortarele pentru zidarii si tencuieli interioare/exterioare au nevoie de proprietati specifice bune in momentul aplicarii lor, dar si dupa intarire. Mortarul este esential pentru alipirea caramizilor sau pentru crearea de suprafete speciale pentru structurile de pereti interiori sau exteriori. Rosturile in cazul mortarelor pentru zidarie trebuie sa fie complet acoperite, fara spatii goale, in vreme ce unitatile trebuie plasate astfel incat pozitia lor sa fie ajustata rapid si usor.

Varul a fost utilizat de mii de ani ca liant in mortare si tencuieli. Prezinta o lucrabilitate si permeabilitate mai mare si fiind un material cu emisii de carbon reduse este mult mai potrivit pentru constructii naturale. Tencuiala din var se va fixa, in timp, intr-un finisaj dur, rezistent la eroziune, permitand eliminarea vaporilor de apa si marind rezistenta la penetrarea apei. Acest lucru pastreaza integritatea structurala a peretelui.

 

UTILIZARE

ENDURIA 500® este un liant pe baza de var-ciment, conceput pentru a fi utilizat in mortare, tencuieli si finisaje, unde lucrabilitatea si aplicarea sunt importante pentru a atinge o rata rapida de lucru, creand totodata un climat mai sanatos pentru utilizatorul final. Produsul este usor de amestecat si de utilizat, are o capacitate de adeziune buna, actioneaza rapid si are o rezistenta ridicata.

In functie de nisipul folosit, scaderea proportiilor poate creste gradul de finete al finisajului. De notat ca mortarele cu amestecuri in proportii mai mici vor avea tendinta de a avea crapaturi si fisuri la uscare, insa protejarea pana la intarire se recomanda in orice situatie.

Mortarul se intareste prin combinatia unei reactii chimice si in urma uscarii (a pierderii apei). Odata ce un mortar proaspat s-a uscat vizibil, ar trebui sa fie in scurt timp rezistent si stabil impotriva actiunii factorilor externi.

 

EFICIENTA

Proiectantii, cum ar fi arhitectii sau inginerii, au nevoie de un produs final fiabil, care satisface cerintele clientilor. Ei trebuie sa satisfaca atat cerintele pe termen scurt ale constructorilor, care trebuie sa lucreze rapid si cu costuri reduse, cat si cerintele pe termen lung ale utilizatorilor finali/proprietarilor, care au nevoie de o constructie durabila, atractiva si fara probleme.

In acelasi timp, constructorii cauta produse cu lucrabilitate si rezistenta ridicata, care pot fi usor de manevrat.

Liantii pe baza de var ofera economie si valoare: combinatia de lucrabilitate, retentie a apei, acoperire consistenta a golurilor si adeziune mai buna conduc la eficientizarea resurselor, minimizand risipa.

 

SUSTENABILITATE

Mortarele pe baza de var indeplinesc criteriile necesare pentru cladiri sustenabile:

  • Sustenabilitatea resurselor prin reutilizarea materialelor

Daca mortarul utilizat a fost pe baza de var, care este de regula mai moale decat caramizile, reutilizarea caramizilor este in general posibila. Acesta nu este si cazul mortarelor care nu contin suficient var, intrucat acestea sunt in mod normal mai dure si casante, dificil de indepartat fara a deteriora caramizile sau panourile.

  • Absorb dioxidul de carbon din aer- reduc amprenta de carbon a cladirii;
  • Durabilitate-dovada stau cladirile istorice;
  • Putere mai mare de retentie a apei;
  • Rezistenta crescuta la indoire, necesara mai ales in cazul peretilor subtiri;
  • Autovindecare – varul reactioneaza cu umiditatea aerului si C02 pentru a creste rezistenta; mortarului si „vindeca „micro-fisurile;
  • Rezistenta mai buna la actiunea substantelor chimice

Gasiti mai multe detalii pe www.carmeuse-constructii.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 12

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/08/01/carmeuse-enduria-500-liant-pe-baza-de-var-ciment-pentru-mortare-si-tencuieli/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.