«

»

CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR: Construind generatia de maine

Share

Federatia Generala a Sindicatelor „Familia” nu poate privi cu indiferenta la evenimentele din aceasta perioada, in care o buna parte a societatii este implicata fizic si emotional in ceea ce inseamna probabil cele mai importante etape din viata sociala si, ulterior, profesionala a tinerilor: examenele de capacitate, urmate de exprimarea optiunilor de admitere in invatamantul liceal sau profesional, precum si examenul de bacalaureat, urmat de alegerea unei cariere profesionale bazate pe absolvirea unei institutii de invatamant superior.

Federatia noastra le ureaza succes tuturor tinerilor romani implicati in sustinerea acestor prime cele mai importante examene din viata lor si se alatura tuturor institutiilor si entitatilor care au disponibilitatea de a acorda sprijin moral si indrumare tinerilor si parintilor acestora.

Federatia Generala a Sindicatelor „Familia”, in calitate de partener social sindical, reprezentativ la nivel national in domeniul constructiilor, are datoria de a atrage atentia asupra oportunitatilor oferite de integrarea scolara si profesionala in acest sector extrem de important, care ofera totodata un potential urias de dezvoltare personala pe viitor.

Pentru a sublinia aceste oportunitati, voi face o scurta prezentare a organizarii si realitatilor sectorului de constructii in momentul actual.

  • Sectorul de constructii a fost declarat de Guvernul Romaniei sector prioritar al economiei nationale pentru urmatorii 10 ani, si am convingerea ca va ramane prioritar si in continuare.
  • In cadrul acestui sector s-a stabilit cel mai ridicat nivel al salariului minim brut, la 3.000 de lei.
  • Exista o lipsa reala din ce in ce mai accentuata a fortei de munca, in special a fortei de munca ce detine calificare, fapt ce genereaza oportunitati imediate de angajare in constructii.
  • Exista, suplimentar, potential real de calificare atat la locul de munca cat si prin sistemul de scoli tehnice si de invatamant dual. Multe firme de constructii au disponibilitatea de a-i sustine financiar pe cei care doresc sa se califice in meserii specifice sectorului, asigurandu-le un loc de munca sigur si corect platit chiar de la absolvire.
  • Exista un sistem suficient de bine organizat de licee tehnice de profil, de scoli profesionale si de facultati cu profil tehnic de constructii la care admiterea candidatilor este cat se poate de accesibila. Toate aceste unitati scolare au colective profesorale valoroase care garanteaza dobandirea cunostintelor tehnice de specialitate.

Suplimentar fata de organizarea, apreciez eu, buna a sistemului tehnic de invatamant ii asteptam pe absolventi pentru incadrarea profesionala in munca, garantandu-le un mediu socio-profesional prietenos si stabil. De ce spun prietenos?

Pentru ca sectorul de constructii este, probabil, sectorul economic din Romania cu cele mai bune rezultate din punctul de vedere al dialogului social. Rezultatele obtinute de noi, sindicalisti si patroni deopotriva, se vad. Aminteam mai sus ca Guvernul Romaniei a declarat sectorul de constructii  ca prioritar al economiei nationale, ca in cadrul acestui sector s-a stabilit cel mai ridicat nivel al salariului minim brut: 3.000 de lei.

Toate acestea sunt rezultatele concrete ale unui dialog social de succes. Dar noi am facut mai mult pentru colegii nostri constructori. Federatia Generala a Sindicatelor „Familia” impreuna cu Federatia patronala reprezentativa a construit, in timp, un adevarat sistem de protectie sociala a salariatior din constructii. Federatia Generala a Sindicatelor „Familia” ii priveste pe toti salariatii din sector ca pe membri ai familiei noastre si ii reprezinta in dialogul social, chiar daca, individual, multi dintre ei nu fac parte din niciun sindicat.

Noi am obtinut, impreuna cu partenerii nostri, infiintarea prin lege a Casei Sociale a Constructorilor pentru ca, in cazul intreruperii activitatii angajatorului pe timp friguros, salariatii sa primeasca o indemnizatie pentru a se evita intrarea in somaj sau chiar inprejurarea ca omul sa fie nevoit sa paraseasca tara in cautarea unui loc de munca stabil. Tot noi, partenerii sociali, am infiintat Casa de Meserii a Constructorilor, pentru a veni in intampinarea nevoilor constructorilor de a completa oferta educationala prin formare profesionala pe diverse meserii, astfel ca salariatii din constructii au sansa reala de a-si imbunatati cunostintele profesionale si de a dobandi competente noi, specifice altor meserii.

Federatia Generala a Sindicatelor „Familia” asigura, in calitate de federatie sindicala reprezentativa la nivel national, asistenta in orice problema de dialog social in relatiile de munca, bucurandu-se de o buna reputatie si de o experienta indelungata in care a obtinut rezultate dintre cele mai bune.

Acesta este mediul social si profesional pe care noi il aducem in prim-planul atentiei copiilor, dar mai ales parintilor acestora. Opinia noastra este ca fiecare parinte trebuie sa faca o analiza cat se poate de realista asupra potentialului propriului copil, asupra preferintelor acestuia, dar si asupra mediului in care copilul de azi va deveni adultul de maine. Departe de noi intentia de a aduce laude numai acestui sector in dauna altor activitati, dar trebuie totusi sa recomandam parintilor sa fie realisti si sa observe ca nu toti copii au nevoie sa mearga la facultate, uneori, nici chiar la liceu. Liceul poate fi de foarte multe ori suplinit cu o scoala buna de meserii care sa ii confere absolventului posibilitatea sa se incadreze rapid in munca (cel mai sigur in constructii), sa castige bine, sa isi ajute familia si sa se pregateasca pe sine pentru un viitor cert. Nimic nu-l poate impiedica pe un astfel de absolvent sa-si continue studiile urmand una dintre formele de invatamant la distanta. Parintii trebuie sa fie constienti ca de foarte multe ori absolventii de studii superioare nu reusesc sa se integreze in munca si ca, de foarte multe ori, odata angajati, acestia lucreaza  in alte domenii decat cele in care s-au format ca studenti, uneori chiar in constructii, avand in acest caz dezavantajul de a nu fi calificati, consecinta reflectandu-se in nivelul de salarizare si in reducerea semnificativa a optiunilor disponibile. Este, insa, foarte important sa se cunoasca faptul ca toti absolventii facultatilor cu profil de constructii lucreaza in specializarile lor si pot castiga salarii corecte aici, in Romania, alaturi de familiile lor.

Daca as fi un parinte in aceasta situatie as analiza bine, impreuna cu copilul meu, daca e cazul sa urmeze un liceu sau o scoala de meserii si care este viitorul predictibil, ce il asteapta in fiecare caz si bineinteles daca sumele necesare, efortul familiei, facut pentru sustinerea copilului, se va justifica in rezultate profesionale prin incadrarea in piata muncii in specializarea urmata. In mod similar, cu atat mai mult as analiza situatia admiterii la o institutie de invatamant superior, luand in considerare ca integrarea in munca, pentru salarii decente, este certa in Romania pentru absolventii din institutiile tehnice de constructii, spre deosebire de situatia in care se regasesc alte categorii de absolventi.

Acesta este domeniul in care Federatia Generala a Sindicatelor „Familia” se straduieste si, asa cum am dovedit, reuseste sa asigure prin dialog social existenta unui drum sigur in cariera profesionala pentru orice viitor membru al familiei constructorilor romani.

Va asteptam sa veniti in randurile noastre pentru ca intrati intr-un colectiv care are nevoie de voi, va asteapta si va creeaza conditii de dezvoltare personala pe temen lung, garantandu-va si protectia sociala. 

Autor:
Iulian Negru – Secretar General al Federatiei Generale a Sindicatelor „Familia” 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/08/01/casa-sociala-a-constructorilor-construind-generatia-de-maine/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.