Editia de anul acesta (cea de-a XVII-a) a ANUALEI DE ARHITECTURA BUCURESTI, organizata de Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, a debutat sub semnul ideii de „Forum Bucuresti” – program initiat in 2019 si menit sa se dezvolte pe parcursul a doi ani, cu scopul de a analiza pe larg diversele oportunitati de dezvoltare arhitectural-urbanistica a Capitalei din perspectiva europeana, avand ca invitati profesionisti din mediul constructiilor si al arhitecturii la nivel international si generand dezbateri pe diferite teme implementate in tarile europene si care pot constitui oportunitati de dezvoltare pentru Capitala.
Anuala 2019 a fost gandita ca serie de evenimente urmand sa se desfasoare in trei perioade: 20 mai – 10 iulie, 1 august – 22 octombrie, si 4 noiembrie – 10 decembrie.
Prima etapa s-a incheiat pe 10 iulie, la Muzeul National de Arta al Romaniei, in aripa Auditorium, cu Gala de Premiere in cadrul careia au fost recompensate “atat demersul de arhitectura cat si cel de constructie si finalizare a lucrarilor”, alaturi de arhitecti primind distinctii toti profesionistii ce contribuie la buna implementare a unei constructii: clienti, dezvoltatori, antreprenori, institutii, project manageri, ingineri.
„La Anuala de Arhitectura Bucuresti 2019 au fost expuse 280 de proiecte, dintre care 30 au fost premiate in cadrul Galei de la Muzeul National de Arta”, a declarat dr. arh. Emil Ivanescu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti. „Proiectele premiate reprezinta locuinte individuale si colective existente, cladiri de birouri operationale, amenajari de spatii corporate, de retail si HoReCa, lucrari de cercetare in arhitectura si proiecte de arhitectura publica, a locuintei si de amenajare interioara. Am remarcat, in acest an, prin proiectele expuse, ca mediul de constructii si arhitectura devine din ce in ce mai orientat catre calitate, foarte atent la cerintele si exigentele consumatorului final si la oras in sine.”
Sectiunile la care au fost acordate premii in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2019 au fost:
- „Arhitectura construita” – cu premii la categoriile Arhitectura locuintei individuale, Arhitectura locuintei colective, Arhitectura publica, Arhitectura, conversie si restaurare si Arhitectura spatiului public;
- „Arhitectura spatiului interior” – cu premii la categoriile Amenajari rezidentiale, Amenajari HoReCa, Amenajari corporate si retail, Amenajari expozitii, standuri si scenografie, Design de obiect;
- „Cercetare prin arhitectura” – cu premii la categoriile Carte de arhitectura, Arhitectura participativa, Diplome de arhitectura;
- „Proiecte de arhitectura” – cu premii la categoriile Arhitectura locuintei, Arhitectura publica si Amenajari de interior.
Anuala a avut cinci echipe de jurii internationale, alcatuite din specialisti recunoscuti la nivel international, printre care ii amintim pe arh. João Pardal MONTEIRO, Presedintele Scolii de Arhitectura din Lisabona, arh. Marc JAY din Copenhaga, initiatorul grupului international WEArchitecture, arh. Martin Duplantier, Paris, arh. Manuel Bailo si Merce Berenguer din Barcelona, arhitecti celebri pentru competitiile de arhitectura castigate, arh. Ivana Stancic, redactor sef la Amsterdam-Atlas (TUDelft), precum si arhitecti romani printre care ii amintim pe arh. Alexandru Gavozdea, Presedintele OAR, arh. Dorin Stefan, arh. Adrian Zerva, arh. Radu Teaca, arh. Tiberiu Florescu, prorector UAUIM, arh. Silvia Pintea, arh. Alexandru Panaitescu, arh. Cristian Corvin, jurnalisti de specialitate precum Ileana Raducanu, designeri precum Mihnea Ghildus.
Revista Constructiilor va publica, in serial, in numerele viitoare, detalii ale unora dintre proiectele castigatoare.
(Va urma)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns