„Revista Constructiilor m-a sprijinit ani de zile in propagarea ideilor mele privind importanta deosebita a MONITORIZARII COMPORTARII IN SITU A CONSTRUCTIILOR, pentru prezervarea fondului construit existent, avutia cea mai valoroasa si cea mai durabila a poporului nostru. Sper ca ma va sustine si de data aceasta, cand imi prezint rezultatul final al activitatii de peste 40 de ani in fundamentarea si dezvoltarea acestui domeniu de cunoastere.”
Dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann
In luna iulie 2017, la comemorarea unui an de la trecerea la cele vesnice a celui care a fost dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann, am scris si publicat in ziarul local Crisana din Oradea si in Revista Constructiilor un text numit, simplu, IN MEMORIAM. Ceremonia religioasa si sfintirea mormantului din cimitirul Rulikovski au fost simple, demne si nobile, asa cum i-a fost si viata. S-a vorbit mult acolo, atunci, dar in textul comemorativ, din motive lesne de inteles, am scris putin. Se cuvin, deci, mult mai multe de scris, macar in sinteza, cat permite iarasi spatiul, acum, cand comemoram 3 ani de la deces.
Nascut in Oradea, la 15 iunie 1926, a terminat Liceul la Targu Mures iar studiile superioare in anul 1955, la Academia Militara din Bucuresti, Facultatea de Constructii, Fortificatii si Utilaje de Geniu, ca sef de promotie.
Ideea unei comisii „Comportarea in situ a constructiilor” s-a nascut in mintea sa inca din septembrie 1976, la Oradea. Prima propunere oficiala de infiintare a fost facuta in raportul pe anul 1978 al Comisiei „Incercarea constructiilor” din sectia „Constructii” a CNIT, al carei presedinte era prof. dr. ing. Dan Dumitrescu, iar secretar, dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann. Propunerea a fost reformulata pe larg in octombrie 1980 de catre dr. ing. F.E.I. Hann si inaintata biroului de conducere al sectiei „Constructii”, prezidat de academician Stefan Balan, si a fost analizata la 20 noiembrie 1982, de un colectiv format din prof. em. ing. Panaite Mazilu (presedinte), ing. Gheorghe Sladescu, prof. dr. ing. Dan Dumitrescu, ing. Mircea Lupan, dr. ing. Silvia Hagiescu si dr. ing. F.E.I. Hann (membri), constituit in urma hotararii biroului de conducere al sectiei „Constructii” in sedinta sa din iunie 1982 si intrunit la sediul Inspectiei de Stat in Constructii din Bucuresti. In anul 1983, propunerea de infiintare a comisiei a fost aprobata de presedintele sectiei „Constructii”, acad. Stefan Balan, si confirmata de conducerea Consiliului National al Inginerilor si Tehnicienilor, iar presedinte al nou infiintatei Comisii a devenit F.E.I. Hann.
De-a lungul anilor, sub conducerea sa, membrii Comisiei CNCisC au imbinat frumos temele de interes, precum cunoasterea actiunii mediului ambiant natural si tehnologic asupra constructiilor in exploatare; cunoasterea raspunsului constructiilor la aceste actiuni; cunoasterea aptitudinii pentru exploatare a constructiilor executate sub aspectul sigurantei si confortului; organizarea activitatii de urmarire a comportarii in situ a constructiilor si verificarea rezultatelor acestei activitati in lumina legii nr. 8/1977 si a normelor de urmarire in timp a comportarii constructiilor cu schimburile de experienta si intalniri aniversare (in septembrie 2006, printre cei carora li s-au decernat Diplome aniversar – omagiale numarandu-se si subsemnatul).
Anul acesta, la sedinta din toamna (in luna septembrie), Comisia va aniversa 36 ani de existenta, dintre care 33 de ani avandu-l la comanda pe mult regretatul Felician Eduard Ioan Hann, ca presedinte si presedinte de onoare. Si-a dedicat intreaga activitate socio-profesionala comisiei CNCisC, in slujba valorilor careia nu a pregetat sa-si puna intreaga energie si chiar avutul personal. In iunie 2014, a infiintat FUNDATIA dr. ing. F.E.I. Hann, in speranta ca visul si idealul sau (in final Comisia) sa nu devina niciodata… O STEA CAZATOARE.
Metaforic vorbind, acestia sunt „urmasii omului” care a fost Felician Eduard Ioan Hann, impreuna cu Comisia pe care a slujit-o pana la sfarsitul vietii, asa cum anticipa, scriind in Editorialul Buletinului Informativ nr. 6 – dec. 2007. STELE FIXE, STELE CAZATOARE…. Peste cativa ani, in B.I. nr. 5 -2013, a pus punctul pe i, scriind editorialul ….CARTEA MEA, care reprezinta o chintesenta a intregii sale activitati stiintifice si profesionale, o carte rara, de exceptie, in 4 volume – COMPORTAREA IN SITU A CONSTRUCTIILOR SI APTITUDINEA LOR PENTRU EXPLOATARE.
- Volumul I – Conceptul & Mediul ambiant
- Volumul II – Constructiile
- Volumul III – Interactiunea constructii & Mediu ambiant. Aptitudinea pentru exploatare a constructiilor
- Volumul IV – Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor
La baza acestei teorii pe care a creat-o si a fundamentat-o au stat peste 250 de lucrari, articole si comunicari stiintifice la manifestari interne si internationale, la Praga, Budapesta, Torino, Paris, Hong Kong, Dublin, Lisabona, Poznan, Rio de Janeiro si cele 12 certificate de inventator obtinute.
Prin marele si mult regretatul disparut dintre noi, din lumea minunata a constuctorilor, am pierdut un profesionist de exceptie, un caracter puternic, aspru, dar drept, un model demn de urmat pentru toti constructorii adevarati – beneficiari, proiectanti sau executanti.
Dumnezeu sa il odihneasca in liniste si pace!
ing. Teodor S. Boglut, fost membru-expert al CNCisC
si director al SC IFOR SA BIHOR, Oradea
P.S. In loc de concluzie – PROPUN conducerii CNCisC, domnului presedinte dr. ing. Victor Popa, ca, la urmatorea sedinta a Comisiei, cea din toamna, sa faca toate demersurile oficiale ca de la acea data comisia sa poarte umatorul nume:
„COMISIA NATIONALA
COMPORTAREA IN SITU A CONSTRUCTIILOR –
ing. FELICIAN EDUARD IOAN HANN”
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 65
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns