«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Sistem de protectie impotriva infiltratiilor de gaze volatile din pamant sub fundatia cladirilor

Share

In cazul existentei unor concentratii semnificative de gaze volatile in pamant, se poate utiliza cu succes sub fundatiile cladirilor sistemul de protectie cu membrana EVOH.

Iridex Group Plastic  SRL, impreuna cu partenerul sau AFITEXINOV, din Franta, exceleaza in dezvoltarea de noi solutii de impermeabilizari pentru provocarile intalnite. Una dintre aceste solutii o constituie acest sistem complet de protectie care cuprinde si drenarea gazului de sub membrana (utilizand in acest sens un geocompozit de drenaj gaz cu miniconducte) precum si o protectie formata dintr-un geotextil care se amplaseaza peste membrana si are rolul de a preveni perforarea acesteia.

AFITEXINOV vine in intampinarea clientilor cu calcule si dimensionari pentru geocompozitul de drenaj, determinand grosimea optima a membranei, diametrul miniconductelor si densitatea acestora.

Gazele volatile sunt reale surse de poluare, cu un impact grav asupra sanatatii si mediului inconjurator.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urma provenind din dezintegrarea uraniului – element ce se gaseste in diverse cantitati in rocile si solurile din intreaga lume. Face parte din categoria gazelor rare si este unul dintre cele mai grele gaze.

In Romania a inceput sa existe o preocupare pentru emisiile de Radon ca urmare a concentratiilor mari prezente in zona de centru si vest a tarii.  Studiile realizate de chimisti arata ca in Romania sunt 16 judete unde nivelul concentratiei de Radon poate produce probleme in locuinte.

Radonul este prezent in atmosfera in cantitati mici, fiind foarte diluat. Cu toate acestea, in cladirile publice si rezidentiale, poate fi prezent in cantitati mari, intrucat se poate infiltra in interior prin diferite cai: podele din lut, fisuri in placa de beton, fisuri in fundatie, camine (colectoare), goluri ale instalatiei sanitare, puncte de legatura etc.

Radonul este mai greu decat aerul, avand tendinta sa se acumuleze in partile inferioare si mai putin ventilate ale cladirilor, cum ar fi subsolurile aferente acestora.

Membrana AFIFLEX EVOH, prin combinarea avantajelor polietilenei si ale polivinilului alcool, mentine flexibilitatea materialului, oferind in acelasi timp o bariera impotriva gazelor volatile.

Membrana AFIFLEX EVOH este obtinuta printr-o tehnologie unica, fiind alcatuita din 7 straturi extrudate (fig. 1).

Straturile exterioare sunt compuse din poliolefine (PEID, PEJD etc.) care asigura proprietati mecanice excelente si permeabilitate foarte scazuta la apa si vapori.

Membrana EVOH se poate produce in grosimi cuprinse intre 0,03 si 2,5 mm, raspunzand astfel oricarei necesitati.

Tabelele 1 si 2 ilustreaza performanta superioara a membranei EVOH ca rata de transmisie a gazelor in comparatie cu alte tipuri de membrane.

In Tabelul 1 se poate observa rata de transmisie a oxigenului prin diferite tipuri de membrane. Conform acestei comparatii, membrana tip EVOH are cea mai mica rata de transmitere a oxigenului, realizand astfel cea mai buna protectie impotriva infiltrarii gazelor volatile din pamant.

In Tabelul 2 se regasesc proprietati la permeabilitate ale barierelor de gaz din EVOH si HDPE pentru care s-au realizat teste la diferite gaze volatile.

Pentru aceeasi grosime, membrana de tip EVOH prezinta rezultate mai bune decat membrana de tip PEID (polietilena de inalta densitate) si permite utilizarea unor membrane mai subtiri si mai flexibile utilizate ca bariere de gaz.

Permeabilitatea membranei EVOH de 0,3 mm grosime la radon este mai mica de 10-9 m/s.

 

Sistemul de protectie AFIFLEX EVOH 

Atunci cand sistemul se utilizeaza sub fundatia cladirilor, el este compus dintr-un geocompozit de drenaj cu minituburi, membrana EVOH, geotextil de protectie si conducte de evacuare a gazului (fig. 3).

Imbinarile longitudinale si transversale ale geocompozitului de drenaj si ale membranei EVOH sunt realizate cu o suprapunere de 10-20 cm. Sudura membranei EVOH se realizeaza ca la geomembranele clasice, cu aparatul de sudura, prin sudura de contact pentru grosimi ale membranei mai mari de 1 mm. Singura diferenta o constituie inspectarea membranei dupa instalare, deoarece controlul sudurii trebuie sa fie mai strict, astfel ca se testeaza canalul de aer al fiecarei suduri.

Alte aplicatii ale membranei EVOH:

  • Retinerea si remedierea pamantului contaminat

Impermeabilizarea cu membrana EVOH ofera o remediere rapida si previne emisiile de gaze volatile de la remedierea in situ si ex situ a solurilor contaminate.

  • Inchiderea depozitelor de deseuri

Membrana EVOH este utilizata in captarea si inchiderea depozitelor de deseuri pentru a creste colectarea de metan (in asociere cu un sistem de drenare DRAINTUBE), pentru a elimina mirosurile si emisiile de compusi organici volatili (COV). Instalarea sa este mai rapida si mai usoara decat la o geomembrana PEID cu grosimea de 2 mm.

  • Bariera gaz metan

Metanul poate migra din subteran la suprafata si poate intra in cladiri. Acest fapt poate cauza accidente interne. Membrana EVOH este instalata sub fundatia cladirilor pentru a impiedica cresterea CH4 la suprafata.

Iridex Group Plastic poate realiza la cheie proiecte de bariere impotriva gazelor volatile si va sprijina in proiectul dumneavoastra cu servicii de:

  • Asistenta tehnica la proiectare (gratuita)
  • Transport in santier al materialelor achizitionate
  • Instalarea materialelor furnizate

Distribuitor în România al sistemelor Afitexinov:
Iridex Group Plastic | Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Județul Ilfov
T.: 021.240.40.43 | E.: dmc@iridexgroup.ro | www.iridexplastic.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/08/01/iridex-group-plastic-sistem-de-protectie-impotriva-infiltratiilor-de-gaze-volatile-din-pamant-sub-fundatia-cladirilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.