Comunitatile moderne au ca principala prioritate pastrarea si conservarea patrimoniului natural si antropic. In ceea ce priveste tara noastra, patrimoniul natural legat de speologie este unul impresionant.
Cel mai elocvent exemplu in acest sens este scanarea efectuata de Top Geocart in Pestera Meziad, judetul Bihor, in luna iunie a acestui an.
Pestera Meziad, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul Romaniei, este o pestera cu formatiuni deosebit de frumoase – stalactite, stalagmite, coloane, draperii si adaposteste colonii mari de lilieci protejati la nivel national si international si organisme microscopice endemice (care traiesc numai in Pestera Meziad).
Pentru a realiza scanarea 3d a Pesterii Meziad, specialistii Topgeocart au folosit tehnologii de noua generatie, materializate prin scannerele 3d Leica RTC360 si Leica BLK360.
Softurile de aliniere (registrare) a norului de puncte (point cloud) si de modelare a acestor detalii au fost: Leica Cyclone Register360, Leica Cyclone Model si Hexagon 3dReshaper.
Leica RTC360 face captura realitatii 3D mult mai rapida decat pana acum. Cu o viteza de scanare de pana la 2 milioane de puncte pe secunda si sistemul avansat de captura a imaginilor HDR, crearea de nori de puncte 3D color poate fi efectuata intr-un timp de sub 2 minute. In plus, sistemul de Registratie fara tinte (bazat pe tehnologia VIS) si transferul automat al datelor de la locul scanarii la birou reduce timpul petrecut pe teren si maximizeaza productivitatea.
Leica BLK360 captureaza lumea ce ne inconjoara cu imagini panoramice pline de culoare (full-color) suprapuse pe un nor de puncte de inalta precizie. Usor de utilizat, doar prin apasarea unui buton, Leica BLK360 este cel mai mic si mai usor aparat de acest gen.
Specialistii Top Geocart inteleg, respecta si promoveaza utilizarea unor tehnologii de masurare si captare a datelor geospatiale care sa garanteze obtinerea datelor necesare din teren, fara a afecta caracteristile mediului in care se lucreaza.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 161 – august 2019, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns