«

»

CARANDA: Baterii pentru aplicatii solare

Share

CARANDA BATERII SRL poarta numele fondatorului sau, Caranda Aristide, care, in anul 1991, la implinirea varstei de 60 de ani, a decis sa foloseasca experienta acumulata timp de 35 de ani in domeniul acumulatorilor pentru a fonda o companie privata cu capital romanesc care produce si comercializeaza baterii cu plumb si echipamente conexe de masurare, diagnosticare si incarcare a bateriilor cu plumb.

Cunoscuta in principal gratie bateriilor auto CARANDA, care sunt pe piata de peste 28 de ani, CARANDA BATERII a investit in ultimii 10 ani in domeniul bateriilor industriale pentru a raspunde segmentelor de piata care necesita baterii de tractiune pentru electrostivuitoare si lize electrice, baterii stationare pentru UPS, baterii deep-cycle pentru vehicule, carucioare, biciclete si mopede electrice si baterii speciale pentru inmagazinarea energiei produse din surse regenerabile.

Odata cu noile initiative guvernamentale de subventionare a energiei verzi si implicit a cladirilor independente energetic, oferta de baterii CARANDA pentru acest segment de piata devine o alternativa interesanta si competitiva care merita a fi luata in considerare de specialistii din constructii.

Energia produsa in timpul zilei cu panouri fotovoltaice poate fi injectata in reteaua nationala sau poate fi stocata in baterii pentru utilizare in timpul noptii sau in timpul zilelor cand soarele este mai putin generos. Majoritatea celor interesati stiu ca bateriile reprezinta punctul „delicat” al unui sistem fotovoltaic cu stocare de energie. Costul bateriilor, fiabilitatea si nevoia de a fi schimbate periodic impun o alegere atenta si avizata atunci cand se doreste optimizarea sistemului atat din punct de vedere calitativ cat si financiar.

 

ALEGERA BATERIILOR 

Parametrul principal care defineste fiabilitatea si durata de viata proiectata a unei baterii cu cicluri adanci repetate de incarcare /descarcare este numarul de cicli in functie de adancimea de descarcare (DOD). Acest parametru vine din limba engleza, DOD fiind abrevierea Depth Of Discharge. Adancimea de descarcare (DOD) se defineste in procente de la 0% la 100%.

 

Cele mai uzuale valori folosite pentru a compara diferite baterii sunt 30%, 50% si 80%. De exemplu, un DOD de 80% reprezinta descarcarea a 80% din energia stocata in baterie. Cu cat o baterie are un numar de cicli mai mare pentru un anumit DOD, cu atat este mai buna si are o durata de viata mai lunga.

Tehnologia de fabricatie, tipul placilor si materialele folosite definesc fiabilitatea si calitatea unei baterii. Tehnologiile uzuale intalnite in cazul bateriilor cu cicli adanci de incarcare/descarcare, in ordine crescatoare a fiabilitatii, sunt:

  • Baterii cu placi plane, separatori AGM si electrolit nanoGEL
  • Baterii cu placi plane, separatori PVC si electrolit GEL
  • Baterii cu placi tubulare si electrolit lichid sau electrolit GEL – tehnologie OPzS/OPzV

 

OFERTA pentru aplicatii solare de la CARANDA BATERII

Gama LFPG – Baterii cu placi plane scufundate in electrolit dizolvat in GEL si separatoare plic din PVC. Pot fi utilizate in orice pozitie. Sunt dotate cu recombinatoare de gaz de mare eficienta si valve de siguranta. Nu necesita intretinere pe toata durata de viata. Durata de viata proiectata in regim FLOAT pentru gama LFPG este de 15 ani. Sunt disponibile baterii de 6V si 12V cu capacitati cuprinse intre 18Ah si 250Ah. Capacitate de ciclare: aproximativ 1.000 de cicluri la DOD 50%.

Gama LFPV/CFPV  – Baterii cu placi pozitive tubulare. Electrolit dizolvat in GEL si separatoare din PVC-SiO2.  Sunt etanse si pot fi utilizate in orice pozitie. Sunt prevazute cu recombinatoare de gaz de mare eficienta si valve de siguranta. Nu necesita intretinere pe toata durata de viata. Rata de autodescarcare sub 3% pe luna. Temperatura de functionare: intre -15°C si +50°C. Durata de viata proiectata in regim FLOAT pentru gamele CFPV / LFPV este de 20 ani. Sunt disponibile baterii de 2V (gama CFPV) cu capacitati cuprinse intre 200Ah si 3.000Ah si baterii de 12V (gama LFPV) cu capacitati cuprinse intre 60Ah si 200Ah. Capacitate de ciclare excelenta. Aproximativ 1.600 de cicluri la DOD 50% si 1.000 de cicluri la DOD 80%. 

Gama TOPzS – Baterii fabricate cu placi OPzS montate in cutii translucide de polipropilena. Placile pozitive sunt tubulare cu masa activa invelita in fibre de poliester. Aceasta constructie asigura o anduranta sporita in timpul ciclurilor de incarcare / descarcare adanca. Placile negative sunt pastate cu masa activa poroasa.  Separatori din plastic microporos cu rezistenta electrica mica. Terminale termo-izolate care asigura o etanseitate perfecta. Cutii semitransparente care asigura o vizibilitate usoara a nivelului electrolitului. Aceste baterii ofera 1.200 de cicluri la DOD 80% (IEC 896-1). Durata de viata proiectata in regim FLOAT de 15 ani. Sunt disponibile elemente de 2V.

Gama OPzS – Baterii cu placi tubulare pozitive cu adaos de antimoniu < 2% si placi negative pastate. Bacuri din plastic transparent cu capace din ABS. Capacele sunt fixate ermetic pe cutii pentru a evita scurgerile de electrolit. Terminale de cupru sigilate cu cauciuc. Electrolit cu acid sulfuric cu densitate de 1,24 kg/l. Nivelul electrolitului este usor vizibil prin plasticul transparent. Fiecare monobloc este prevazut cu un dop ceramic care impiedica iesirea vaporilor de acid sulfuric, dar permite evacuarea oxigenului si hidrogenului. Aceste baterii sunt foarte fiabile la descarcari adanci si cicluri de incarcare / descarcare repetate. Sunt disponibile elemente de 2V, 6V si 12V.  Ofera 1.500 de cicluri la DOD 80% (IEC 896-1). Autodescarcare sub 2% pe luna. Durata de viata in regim FLOAT 20 ani. IP 25 conform DIN 40050. Temperatura de lucru: -20°C – +55°C.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 12

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/09/01/caranda-baterii-pentru-aplicatii-solare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.