Ca urmare a experientei si investitiilor constant realizate in cercetare de-a lungul timpului, firma Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata periodic noi sisteme si solutii de realizare a zidurilor de sprijin.
In cadrul articolelor precedente au fost prezentate o parte din aceste sisteme cu avantajele si bineinteles dezavantajele acestora.
In continuare vom prezenta o solutie inovativa de zid de sprijin ce combina avantajele sistemelor precedente reducand la minim dezavantajele: Mineral GreenTerramesh System (Fig. 1). Acest sistem a fost dezvoltat in vederea satisfacerii cerintelor principale pentru astfel de solutii, respectiv: siguranta in exploatare, rapiditate in executie, costuri de realizare si mentenanta reduse.
Mineral GreenTerramesh System combina avantajele zidurilor de sprijin din gabioane cu cele ale zidurilor de sprijin din pamant armat.
In general costul sistemelor de gabioane este dictat de costul pietrei, a transportului acesteia si a manoperei necesare umplerii cutiilor. In principiu umplerea cutiilor de gabioane trebuie realizata manual (zidarie uscata). Acest lucru nu se realizeaza intotdeauna, fapt ce conduce la realizarea unor lucrari slabe din punct de vedere calitativ.
Pentru optimizarea costurilor lucrarilor de gabioane este evident necesara optimizarea costurilor aferente realizarii umpluturilor (material, transport si manopera).
Cel mai simplu mod de optimizare este reducerea la minim a cantitatii de zidarie uscata necesara.
Considerand aceste conditii Maccaferri a dezvoltat si introdus pe piata o serie de sisteme ce au condus la reducerea treptata a cantitatii necesare de piatra respectiv Terramesh System si GreenTerramesh System.
In cadrul GreenTerramesh System cantitatea de piatra a fost redusa la zero, piatra de la fatada fiind inlocuita de un strat de sol vegetal de cca. 50 cm grosime ce asigura stabilitatea fatadei prin inverzire. Acest lucru a condus la realizarea unui sistem avand costuri foarte reduse de realizare. Utilizarea acestui sistem este ideala in zonele cu un climat ce permite dezvoltarea vegetatiei la fatada cu un minim de mentenanta (ca si in cazul unui simplu gazon sistemul GreenTerramesh System necesita mentenanta). Totodata s-a observat ca la punerea in opera a acestui sistem nu intotdeauna la fatada a fost utilizat sol vegetal. Fie din lipsa mentenantei, a utilizarii sistemului in zone ce nu permit dezvoltarea vegetatiei sau fie din neutilizarea unui sol vegetal corespunzator, desi siguranta zidului nu a fost pusa in pericol, au fost cazuri in care fatada zidurilor nu s-a inverzit fapt ce a condus la aparitia ravinarilor si un aspect estetic inadecvat.
Solutia clasica Green Terramesh System se poate utiliza limitat in aplicatii hidraulice iar acest lucru a determinat ca specialistii Maccaferri sa proiecteze si sa dezvolte un sistem mai performant, aplicabil conditiilor specifice din acest sector: Mineral GreenTerramesh System.
Mineral GreenTerramesh System este o solutie performanta pe termen lung si optimizata in termeni de cost-beneficiu caruia i s-a rigidizat frontul cu ajutorul unui panou din plasa sudata cu puternica protectie anticoroziva, facand posibila inlocuirea solului vegetal de la front cu zidaria uscata de piatra. Utilizarea pietrei anuleaza in totalitate dezavantajele utilizarii solului vegetal respectiv posibilele erori in executie (utilizarea la fatada a umpluturilor sterile) si reduce la minim costurile de mentenanta.
Noul sistem devine astfel ideal utilizarii in aplicatii hidraulice cum sunt apararile de maluri, diguri etc. Pe langa costurile foarte reduse comparativ cu solutiile clasice ce utilizau gabioane aceasta solutie ofera o mult mai buna protectie impotriva degradarilor produse de plutitori.
Punerea in opera a Mineral GreenTerramesh System este foarte rapida si simpla. In figura 2 este prezentata grafic modalitatea de punere in opera.
Mineral GreenTerramesh System imbina avantajele zidurilor de gabioane cu rapiditatea executiei solurilor armate. Armarea solului se realizeaza cu ajutorul plasei de ancoraj (cozii), aceasta este realizata din acelasi tip de plasa dublu rasucita avand diferite tipuri de protectie pentru asigurarea durabilitatii indiferent de agresivitatea mediului. In functie de necesitatile proiectului plasa de ancoraj din sarma poate fi dublata/prelungita utilizand geogrile, lungimea plasei de ancoraj si a geogrilelor se determina prin calcul.
Producatorul sistemului, Maccaferri, pune la dispozitia celor interesati softuri specializate pentru dimensionarea si verificarea acestor tipuri de sisteme precum si asistenta tehnica de specialitate atat pentru proiectare cat si pentru punerea in opera.
Mai multe detalii gasiti pe www.maccaferri.com/ro/
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 58
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns