«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (I). Arhitectura construita – Arhitectura locuintei individuale

Share

„La Anuala de Arhitectura Bucuresti 2019 au fost expuse 280 de proiecte, dintre care 30 au fost premiate […]”, rezuma dr. arh. Emil Ivanescu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti. Beneficiind de evaluarea a cinci jurii internationale, formate din specialisti recunoscuti la nivel mondial, proiectele premiate isi merita cu prisosinta locul in galeria noastra dedicata arhitecturii de exceptie.

La sectiunea Arhitectura construita, categoria Arhitectura locuintei individuale, juriul a premiat (ex aequo) Casa E+E si Casa Syaa. Interesant este ca ambele proiecte sunt parte dintr-un concept rezidential cuceritor prin frumusete si prospetime, care se va dezvolta pe o suprafata de 90 de hectare in nordul Bucurestiului, in mijlocul padurii Vladiceasca: Dumbrava Vlasiei, cinci sate legate de un coridor verde, care vor cuprinde 1.000 de case – case concept, realizate in colaborare cu arhitecti locali sau internationali.

 

Sectiunea arhitectura construita / arhitectura locuintei individuale, 2019 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura locuintei individuale” (ex aequo) 

Casa E+E

Autori: arh. Mihai Ene, arh. Adela Ene – Ene+Ene Arhitectura

Colaboratori
Dezvoltator: Horia Balan – Loreco Investments SRL
Proiectare structuri: ing. Paul Ioan, ing. Florin Nicolitov – Profesional Construct Proiectare SRL
Proiectare HVAC: ing. Adrian Sandu – Alma Instal Pro SRL
Project management: ing. Claudiu Guta, ing. Andrei Gagea – Vision Property Partners SRL
Constructor: ing. Florin Vlad, ing. Bogdan Vlad – Vlad Group SRL
Executie mobilier fix: Tudor Migia –  Publimpres SRL
Fotograf: Cosmin Dragomir

Beneficiar: Loreco Investments

Comentariul autorului

Dumbrava Vlasiei este un cartier rezidential atipic pentru dezvoltarile imobiliare din Romania, fiind inconjurat de padure, cu strazi sinuoase si spatii publice verzi. Contactul nemijlocit cu natura a fost principala preocupare in definirea conceptului spatial: o casa liniara, dezvoltata pe parter, alcatuita dintr-o succesiune de secvente spatiale distincte, in care fiecare incapere are acces catre gradina. Doua curti intrerup liniaritatea casei, una care anunta accesul si alta, mai ampla, aflata in relatie cu bucataria si locul de luat masa.

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura locuintei individuale”

 Casa individuala

Autori: arh. Remus Harsan, arh. Dragos Perju – Graphic Industrial


Colaboratori
Arhitectura de interior: Calin Radu, Dan Enache – LAMA
Structura: ing. Ana-Maria Popa – DCTS
Instalatii: MCGC
Antreprenor: Ionut Stoichina – SIA

Comentariul autorului

Strada Transilvaniei [Bucuresti] are un pitoresc aparte, dincolo de casele mai frumoase sau mai urate care o alcatuiesc. Fronturile sunt mai ales aliniate la strada iar regimul de inaltime este discontinuu. La prima vedere terenul parea ingust, captiv parca intre strada si trei calcane, dominat de peretele lateral masiv. Am alunecat firesc spre o solutie liniara care amplifica adancimea terenului. Volumul asezat cuminte de-a lungul calcanului vecin isi asuma prezenta acestuia si il foloseste drept fundal pentru terasa. La parter spatiul este total, deschis pe toata lungimea terenului si, prin transparenta peretelui lateral, pe toata latimea sa. Astfel curtea devine parte integranta a livingului, atat vizual, prin transparente, cat si functional, prin deschideri. Etajul, blindat, ritmat, contrapune elemente volumetrice, pozitive si negative, incercand sa rupa monotonia. Terasa, marcata diafan de grinzile metalice si de balustrada transparenta, reprezinta o extensie a curtii pe verticala. Volumul este structurat in trei registre suprapuse: terasa, fin conturata, aeriana, etajul “greu” si parterul transparent; la strada, fatada unitara inchide compozitia. Caramida aparenta, prezenta pe fatada la strada, se regaseste in interior la parter. Legatura pe verticala este asigurata de scara fina, eterica, care culmineaza cu luminatorul terasei.

 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura locuintei individuale” (ex aequo) 

Casa Syaa

Autori: arh. Adrian Soare, arh. Cosmin Anghelache, arh. Neli German, arh. George Dinu, arh. Simina Ignat, arh. Eliza Yokina, arh. Andrada Tarau – Cumulus Architecture

Colaboratori:
Proiectant structura: ing. Marius Soflete, inginer Inginerie Creativa, Proiectant instalatii: George Cristescu – SC Instal Design SRL
Constructor structura: Timberkraft
Constructor finisaje: Vlad Group
Fotografi: Cosmin Dragomir, Razvan Muraru

Beneficiar: Loreco Investments

Comentariul autorului:

Dumbrava Vlasiei este un loc aparte, decupat in mijlocul naturii, ascuns in luminisul sau secret din padure, inconjurat de un lan de grau. Am decis sa construim din lemn fiindca este un material natural, regenerabil, arhetipal si prietenos cu locuirea. Acest material a ajuns la performante tehnologice remarcabile, de aceea am folosit sistemul de Cross Laminated Timber. Apoi, am ales sa facem o casa cu sarpanta, ca sa ne adaptam contextului in care aveam deja in vecinatate doua case cu sarpanta, deja construite, plus o traditie locala. Au urmat mai multe decizii de design inspirate din arhitectura locala sau din amplasamentul casei: o terasa mare, acoperita, orientata spre sud; o forma a casei adaptata la forma parcelei; o grija pentru relatia casei cu vecinatatile: parcul central sau celelalte case.

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/09/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-i-arhitectura-construita-arhitectura-locuintei-individuale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.