«

»

TERAPLAST: Avantajele oferite de teava din polietilena pe 100-RC cu strat de polipropilena

Share

Nimic nu este mai important pentru sanatatea omului ca accesul la o sursa de apa curata. Din fericire, apa curata are astazi un aliat de nadejde. Acesta este teava din polietilena PE 100-RC cu strat de polipropilena (PP), o teava fabricata din materiale performante, cu o rezistenta marita la incarcarea punctiforma si la propagarea fisurilor.

Descoperita pentru prima data in 1933, cand americanul Cari Shipp Marvel a reusit sa obtina un reziduu dens, supunand etilena la presiuni inalte, polietilena a devenit rapid una dintre cele mai utile substante de pe glob.

Beneficiile oferite de polietilena au facut ca oamenii de stiinta sa continue cercetarea si dezvoltarea sa. Astfel, au aparut noi variante de material, una mai buna ca cealalta. Cea mai noua generatie este PE 100-RC (RC = Ressistance to Crack).

 

AVANTAJELE OFERITE DE TEAVA DIN POLIETILENA PE 100-RC CU STRAT DE PP

Teava din PE 100-RC cu strat de PP oferita de TeraPlast e destinata retelelor de transport si distributie pentru: apa potabila, apa de uz general, drenaj si canalizare sub presiune, canalizari vacumatice, gaze naturale si apa pentru alte aplicatii.

Cateva din beneficiile oferite de aceasta teava includ:

 

  • Rezistenta semnificativ marita la uzura

Teava are o rezistenta mai mare la incarcarea punctiforma si la propagarea de fisuri, venind in ajutorul constructorilor si implicand costuri mai mici de executie (permite instalarea prin tehnici alternative- trenchless).

 

  • Flexibilitate ridicata

Teava din PE 100-RC asigura un grad sporit de flexibilitate pe care il pastreaza in timp.

 

  • Teava din PE 100-RC cu strat de PP nu imprumuta apei transportate proprietati chimice, precum miros, gust sau culoare

Principalul rol al stratului de protectie din PP este de a proteja impotriva actiunilor mecanice involuntare si contaminarii externe pe toata durata de manipulare, transport si montaj, precum si impotriva radiatiei UV si asigurarea unei garantii suplimentare in timpul functionarii in ceea ce priveste protejarea impotriva agresiunilor mecanice de orice natura, a tevii principale din PE 100-RC. Mai mult, materialul folosit in constructia tevii nu interactioneaza deloc cu mediul in care aceasta e instalata si apa transportata. Astfel, nu exista posibilitatea ca acesta sa imprumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare. Fluidul transportat ramane curat.

 

  • Are o durata mare de viata

Datorita rezistentei marite la fisurare si propagarea fisurilor, la imbatranire termica, la coroziune si sol agresiv, la abraziune si impact, teava din PE 100-RC cu strat de PP are o durata de viata de pana la 100 de ani.

Teava din PE 100-RC cu strat de PP ajuta la scaderea timpilor si costurilor de manipulare.

Greutatea redusa, usurinta crescuta a imbinarii prin sudura cap la cap si compatibilitatea cu fitingurile si echipamentele de sudura existente pe piata in mod uzual fac ca termenele de executie sa fie cu 35-40% mai scurte decat in cazul altor tipuri de tevi. Chiar mai important, costurile cu transportul materialelor de umplutura, a materialului escavat sunt si ele cu circa 10-15% mai mici.

 

  • Este usor de instalat

Instalarea tevii PE 100-RC cu strat de PP se poate realiza cu transeu deschis fara pat de nisip si/sau fara transeu deschis prin metode non-conventionale moderne. Exemplu tehnici alternative de instalare: prin foraje orizontale dirijate, relining sau bursting (reabilitari ale retelelor vechi prin frezare sau camasuire).

 

  • Este foarte prietenoasa cu mediul inconjurator

Teava din PE 100-RC cu strat de PP protejeaza mediul inconjurator, oferind siguranta in executie si exploatare. Usurinta cu care aceasta poate fi instalata, prin tehnici alternative ca relining sau bursting, face ca impactul asupra mediului sa fie minim. De asemenea, tevile de acest tip emit de pana la cinci ori mai putin monoxid si dioxid de carbon decat tevile din otel.

 

Contact:
TERAPLAST SA
Saratei, comuna Sieu-Magherus, DN15A, km 45+500, jud. Bistrita Nasaud, 427301
Tel.: 0741 019019
office@teraplast.ro
www.teraplast.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 19

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/09/01/teraplast-avantajele-oferite-de-teava-din-polietilena-pe-100-rc-cu-strat-de-polipropilena/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.