In luna iulie anuntam organizarea, la Cluj, in aceasta toamna, a celui mai important eveniment din 2019 al comunitatii geodezilor: cea dintai editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, manifestare purtand girul Uniunii Geodezilor din Romania (UGR), in parteneriat cu Comisia 3 a Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG) si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (USAMV).
Despre UGR, preocuparile Uniunii din sfera sa de activitate si despre asteptarile legate de intalnirea de la Cluj ne vorbeste, pe larg, dl Ionut Savoiu, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania.
Redactia: Ce este Uniunea Geodezilor din Romania astazi?
Ionut Savoiu: Uniunea Geodezilor din Romania este forumul in care solutiile profesionistilor nostri la provocarile prezente din domeniile in care activeaza vor putea fi mai bine prezentate si ascultate spre beneficiul intregii societati romanesti.
Ne preocupa in mod deosebit promovarea unor standarde profesionale adaptate transformarilor erei digitale asupra rolului sau modului nostru de lucru. Nu putem sa omitem ca stabilirea unor mecanisme acceptate de formare continua si aplicarea codului de conduita vor fi subiecte esentiale de luat in discutie in cadrul Uniunii Geodezilor din Romania.
Dorim ca la dezbateri sa participe activ toti membrii comunitatii profesionale, indiferent ca isi desfasoara activitatea in sectorul privat, in invatamant sau in administratie.
Suntem convinsi ca recunoasterea importantei sociale si economice a profesiei noastre va fi astfel o consecinta a actiunilor noastre.
Red.: Ce aduce nou Saptamana Geodezie Romanesti?
I.S.: „Romanian Surveying Week – Saptamana Geodeziei Romanesti”, aflata anul acesta la prima editie, va deveni un moment special in viata organizatiei noastre. In fiecare an, pentru cateva zile, intr-unul dintre centrele universitare cu programe de pregatire profesionala in domeniul ingineriei geodezice, ales sa fie gazda primitoare pentru noi, in cadrul sesiunilor tehnice, dezbaterilor pe teme de interes profesional si expozitiilor tehnice, vom aduce impreuna oameni ce participa activ la viata comunitatii noastre profesionale.
Red.: De ce Saptamana Geodeziei Romanesti la Cluj?
I.S.: Anul acesta am ales Cluj-Napoca deorece acolo am gasit o echipa de geodezi entuziasta, condusa de conf. dr ing. Tudor Salagean, vicepresedintele Uniunii Geodezilor si Prodecan al Facultatii de Horticultura din cadrul USAVM Cluj-Napoca, iar sprijinul organizatoric acordat de Universitate joaca un rol cheie in succesul evenimentului organizat, dupa cum a fost anuntat deja pe site-ul evenimentului (www.sgr.ugr.ro), in cadrul campusului de pe Calea Manastur, nr. 3-5. Mai mult decat atat, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca implineste anul acesta 150 ani de la infiintare si avem increderea ca un eveniment ca al nostru vine sa adauge inca ceva unic si memorabil la suita de manifestari care marcheaza aceasta frumoasa aniversare. In plus, in centrul universitar Cluj-Napoca exista doua universitati care formeaza specialisti in domeniul ingineriei geodezice, iar comunitatea profesionala la nivel regional este puternic atrasa de dezvoltarea urbana, de activitatile economice, sociale si culturale din cel mai important municipiu din nord-vestul tarii. La eveniment vom avea alaturi cadre universitare, institutii publice si companii din sectorul nostru de activitate. Suntem convinsi ca putem atrage studenti si tanara generatie de specialisti cu o participare proactiva care sa asigure o mai buna coeziune a comunitatii noastre profesionale, sa creeze un climat propice inovarii si introducerii progresului tehnic la nivelul standardelor europene in domeniu, fapt care sa conduca la cresterea calitatii serviciilor oferite de profesionistii nostri in beneficiul intregii societati romanesti.
Dorim sa mentionam ca si in anii anteriori Uniunea Geodezilor din Romania a fost prezenta in calendarul evenimentelor Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG). In anul 2016 evenimentul GEOMAT, al Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, iar in 2018 si 2019 Simpozionul International GEOPREVI, evenimentul Facultatii de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, au figurat pe harta evenimentelor FIG. Prezenta Uniunii in tara alaturi de comunitatea noastra profesionala este extrem de importanta pentru consolidarea unei viziuni comune la nivel national asupra evolutiei viitoare a profesiei noastre. In 2020 vom fi prezenti la Timisoara si in 2021 la Brasov.
Red.: Ce aveti in program anul acesta la Saptamana Geodeziei Romanesti de la Cluj?
I.S.: Inregistrarea participantilor incepe de luni, 23 septembrie, iar printre cele mai importante momente as enumera seminarul international si intalnirea anuala a Comisiei 3 pentru Managementul Informatiei Spatiale din cadrul Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG), care vor avea loc de marti (24 septembrie) pana joi (26 septembrie). Miercuri, 25 septembrie, va avea loc o activitate organizata de FIG – Young Surveyors, va fi instalata expozitia de tehnologie si vor avea loc lucrarile Consiliului National al Uniunii Geodezilor, la care participa reprezentantii conducerilor de la nivel teritorial. Joi, 26 septembrie, are loc deschiderea oficiala a expozitiei de tehnologie, sesiunea de prezentare de postere, precum si ceremonia de deschidere a simpozionului anual al USAMV Cluj – Life Since for Sustainable Development, ale carui sesiuni tehnice in domeniul geodeziei, geomaticii si evaluarii proprietatilor vor continua pe parcursul zilei si vor fi incheiate vineri, 27 septembrie, cu ceremonia de premiere.
Red.: Care este tema seminarului international al FIG si ce invitati speciali asteptati?
I.S.: Tema seminarului international organizat in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti se intituleaza ”Advances in Geodata Analytics for Smart Cities and Regions – Progresele analizei datelor cu referinta geografica in orase si regiuni inteligente” si se refera la rolul comunitatii profesionistilor si oamenilor de stiinta din domeniul informatiei spatiale in modelarea dezvoltarii regionale si urbane viitoare si la noile oportunitati profesionale legate de aceasta. Ii asteptam cu interes printre vorbitorii cheie ai evenimentului pe fostul presedinte al FIG – prof. Chryssy Potsiou (Grecia), pe liderul actual al Comisiei 3 – prof. Hartmut Müller (Germania), pe fostul vicepresedinte al FIG, prof. Ralf Schroth (Germania), care de mai bine de 10 ani activeaza profesional si in Romania si pe prof. dr. Jacob Zevenbergen de la Universitate din Twente, Olanda. Asteptam la USAMV Cluj-Napoca specialisti din peste 10 tari, universitari din alte centre universitare si peste 15 societati private expozante, specializate in furnizarea de solutii profesionale in domeniul geodeziei, topografiei, cadastrului, dar si in preluarea si managementul informatiei spatiale.
Red.: Cum vi se pare tema alesa de catre Comisia Federatiei Internationale in contextul national al evolutiilor din sectorul Dvs. de activitate?
I.S.: In Romania se vorbeste mult despre conceptul Smart City si impactul acestuia asupra implicarii active si voluntare a cetateanului si mediului de afaceri in managementul localitatilor, ca optiune de dezvoltare din interiorul acestora pentru perspectiva unei dezvoltari durabile. La sfarsitul anului 2016, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat Ghidul Smart City pentru Romania, un instrument cuprinzator de evaluare a comunitatilor si un compendiu de bune practici internationale, solutii si tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local si regional, pot transforma comunitatile in orase inteligente, cu acces liber la produse si servicii de calitate, cu sisteme de sanatate si educatie moderne si cu administratii publice transparente, care sa guverneze impreuna cu cetateanul. Analizand prevederile din ghid, fara sa gasim o referire anume, este evident ca atunci cand vorbim de realizarea unei infrastructuri inteligente, utilizand tehnologii inteligente, vestea buna pentru comunitatea noastra profesionala este ca automat vom avea nevoie de date cu referinta spatiala cat si de managementul adecvat al acestora. Aici intervine si rolul specialistului geodez, care are ca principala sarcina sa produca aceste date la standarde de calitate recunoscute si acceptate de furnizorii de tehnologii smart.
Red.: Ce ar fi de facut in mod concret, luand in considerare dorinta noastra pentru „orase si regiuni inteligente” in Romania, pentru stimularea sectorului Dvs. de activitate?
I.S.: Consideram ca o editie viitoare a ghidului dar si alte reglementari subsecvente in domeniu ar trebui sa ia in considerare importanta datelor spatiale corecte si de actualitate pentru solutiile propuse domeniilor Smart specifice precum telecomunicatiile, utilizarea eficienta a energiei, furnizarea apei, trasportul public, calitatea factorilor de mediu si nu numai, atat la nivel urban cat si regional. Consideram ca este prioritara preluarea si in legislatia noastra a unor standarde europene pentru modelarea tridimensionala a spatiului urban precum City GML. Eu cred ca este esential ca finantarea proiectelor de Smart City sa aiba in vedere si realizarea unor modele tridimensionale actualizate ale zonelor studiate, evident adaptate nevoilor diferitelor aplicatii, care sa puna in valoare cunostintele si capacitatea de lucru existente in domeniu, in special in sectorul privat, dar si in mediul universitar.
Asteptam cu interes, la sfarsitul Saptamanii Geodeziei Romanesti, concluziile celor doua manifestari stiintifice de prestigiu pentru profesionistii nostri, si in mod cert ecourile pe care acestea le pot avea in plan administrativ si economic.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 162 – septembrie 2019, pag. 63
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns