In ultimii 60 de ani, rasinile artificiale au fost folosite in diverse domenii ale constructiilor, de la pardoseli din rasini turnate, pana la straturi de izolatie, hidroizolatii sau acoperisuri. Stabilizarea solului cu rasini se utilizeaza deja de peste 25 de ani.
Pana de curand, solutiile de crestere a capacitatii de incarcare a terenului de fundatie la structurile existente s-au limitat la diferite tehnologii cu stalpi, injectii cu jet de ciment, tehnologii de injectie minerala si bineinteles, vechea metoda de turnare a betonului sub sau langa fundatiile existente. Aceste diverse tehnologii au insa avantajele si dezavantajele lor, din punct de vedere tehnic, al eficientei sau al timpului necesar de punere in opera.
Noua metoda, care implica injectarea unei rasini expandante pentru stabilizarea si compactarea solului, a devenit populara in Europa de Vest in urma cu aproximativ 25 de ani. In Europa Centrala, grupul de companii ABA Innovator a inceput sa aplice in proiecte aceasta metoda de injectie a rasinilor cu aproximativ 20 de ani in urma.
In esenta, tehnologia TOP-INJECT implica injectarea unei rasini artificiale de la suprafata, fara sa fie necesara excavarea. In practica, trebuie determinat cat de adanc este planul fundatiei/grosimea pardoselii si adancimea necesara sub fundatie/pardoseala pentru injectare. In cele mai multe cazuri, un simplu penetrometru portabil DPM 30-20 furnizeaza date adecvate de compactare a solului pana la adancimi de aproximativ 5-6 metri. Pentru constructii mai masive sau constructii speciale ar putea fi necesare masuratori cu penetrometre de diferite standarde sau un studiu geotehnic complet.
TOP-INJECT indeplineste diverse functii in solul fundatiei. In solurile granulare, rasina se extinde, umple golurile in toate directiile pe care le poate accesa neimpiedicat, formand o structura asemanatoare radacinii in sol. Coeziunea solului granular creste, deoarece rasina lipeste macroparticulele intre ele. In acelasi timp, solul este comprimat in jurul punctelor de injectare, datorita fortei chimice de extindere. Este important de mentionat ca injectiile au ca rezultat caracteristici imbunatatite ale terenului de fundare chiar daca rasina nu patrunde pretutindeni. Expansiunea rasinii si presiunea rezultata a solului imbunatatesc caracteristicile. Aceasta dubla activitate de solidificare a solului si de compactare a solului in zona de injectie are ca rezultat o crestere a capacitatii portante a terenului de fundatie.
Tehnologia TOP-INJECT este potrivita pentru stabilizarea terenului sub pardoseli, fundatii continue, fundatii radier si fundatii de piloni. Tehnologia de injectare a fost de asemenea utilizata cu succes in cadrul fundatiilor din caramida, de exemplu la vechile cladiri monumentale, cum ar fi bisericile. Unele cladiri foarte vechi au fundatii din piatra. Chiar si in aceste cazuri, TOP-INJECT poate imbunatati caracteristicile fundatiei, dar necesita extra inginerie.
Pentru cele mai multe proiecte, gaurile de injectie sunt forate de la nivelul suprafetei, langa perete sau stalp, la intervale de aproximativ 70-150 cm. Fiecare gaura poate accepta 1-4 tevi de injectie care transporta rasina pana la nivelul necesar. La fundatiile de placi si pardoseli injectatarile se executa pe un raster de aproximativ 2 x 2 metri. In mod obisnuit, gaurile au un diametru intre 16-30 mm, dar in cazuri speciale diametrul gaurii poate fi mai mare.
Adancimea tipica a injectarii este de aproximativ 3 metri de la suprafata, de obicei pentru case de familie cu fundatii continue. Cea mai adanca aplicare a tehnologiei a fost la 11 metri sub o cladire masiva de biserica, cu o incarcare de 800 de tone pe stalp. Aceste proiecte de dimensiuni mai mari necesita studii geotehnice detaliate si consultari cu inginerii la fata locului.
Rasina este depozitata in camionul companiei si pompata prin furtunuri cu lungimea de 50-100 metri la gaurile de injectie. Presiunea de pompare a injectiei si presiunea chimica a rasinii genereaza umplerea spatiului din jurul partii inferioare a tevilor de injectie si solidificarea solului si / sau impingerea acestuia spre exterior. Golurile din sol sunt umplute. Atunci cand presiunea de injectare nu poate presa solul in nicio directie, nici in jos si nici in lateral, atunci presiunea incepe sa actioneze in sus spre partea inferioara a structurii de fundatie sau pardoseala. In general, in acest moment structura cladirii/pardoseala reactioneaza prin ridicare usoara, de aproximativ 0,1-0,5 mm, observata cu ajutorul unui instrument optic de catre echipa de injectare. Echipajul opreste injectia cand se observa aceasta reactie sau cand terenul de fundatie nu mai poate accepta material de rasina. In ambele cazuri, injectiile au succes pentru acel punct de injectare.
Tehnologia de injectare a fost utilizata cu succes la cladiri monumentale masive si podele industriale mari cu echipamente grele. Compania chiar a stabilizat o instalatie de explorare a gazelor naturale (turn de foraj) cu o incarcatura de 1.000 de tone si o inaltime de 63 de metri. Turnul se scufunda din cauza vibratiilor continue de forare la doi kilometri adancime. Exploatarea a fost oprita din cauza inclinarii excesive si a tasarii de 20 cm pe o parte. Echipele noastre de injectare au lucrat timp de 8 zile, in schimburi de zi si noapte, pe timp de iarna, cu temperaturi de -12 °C. Cele mai multe sute de injectii au stabilizat cu succes placile de beton care sustineau dispozitivul de foraj. Procesul de explorare a gazelor a continuat pana la sase kilometri si a salvat compania de explorare de o cheltuiala de zeci de milioane de dolari, pentru ca nu a mai fost necesar ca platforma sa fie demontata si reconstruit.
Grupul de companii ABA Innovator opereaza in Uniunea Europeana si in regiunile din apropiere.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns