«

»

ALUPROF: Complexul de birouri .KTW – transformarea orasului Katowice are loc cu ajutorul ALUPROF

Share

Transformarea orasului Katowice are loc de cativa ani prin arhitectura locala. Nucleul acestui proces este modernizarea spatiului din centrul orasului si aparitia asa-numitei Zone de Cultura. In cele mai importante cladiri, simbol al schimbarilor survenite, sunt prezente sistemele de aluminiu ale brandului Aluprof. Una dintre acestea este complexul de cladiri de birouri .KTW. Chiar de astazi putem vedea prima dintre cele doua cladiri.

 

Schimbarea majora a orasului Katowice

 

Pe terenul fostei mine de carbuni „Katowice”, in centrul metropolei sileziene cu 2 milioane de locuitori, de zece ani se realizeaza un plan de revitalizare si transformare a orasului, al carui nou simbol devine asa-numita Zona de Cultura. Modelul sau este Zona Ruhr, situata in Westfalia, Germania. La o distanta de doar cateva zeci de metri se afla unele dintre cele mai valoroase cladiri arhitecturale, aparute in ultimii ani in Polonia – sediul Orchestrei Simfonice Nationale a Radioului Polonez, Centrul International de Conferinte, Muzeul Silezian si primul turn al complexului de birouri .KTW. Atat .KTW, cat si celelalte cladiri au fost realizate cu ajutorul sistemelor de aluminiu ale marcii poloneze Aluprof.

 

.KTW: simplitatea formei, forta expresiei si etos intr-o singura cladire

 

Pentru creatorii complexului .KTW, arhitectii Przemo Łukasik si Łukasz Zagała din Medusa Group, Silezia inseamna etosul muncii, constiinciozitate, sinceritate, simplitate si modestie. Nimic pentru a se da in spectacol, si totusi cu idei si fantezie. Proiectul arhitectural .KTW este reflectarea acestei idei. Prima dintre cele doua cladiri realizate are 31 de niveluri supraterane, 3 niveluri subterane, 39.900 mp de spatii de birouri si 2.100 mp de suprafata de comert si servicii. Este o cladire care imbina functiile de birouri si servicii publice sub numitorul comun al arhitecturii moderne si solutiilor functionale proiectate cu gandul la confortul utilizatorilor si cu respectarea mediului inconjurator. Merita mentionat ca aceasta cladire detine certificarea BREEAM la nivelul Very Good.

 

Solutii croite pe masura arhitecturii grandioase

 

Lucrul care atrage cu siguranta atentia la aceasta cladire este fatada spectaculoasa de sticla, proiectata pe baza sistemelor avansate de aluminiu ale marcii Aluprof. Datorita colaborarii proiectantilor din Medusa Group cu inginerii Aluprof, a fost posibila crearea unei fatade segmentate, care permite construirea unor vitrari impunatoare, precum si transferul unor sarcini foarte mari. Pentru nevoile investitiei a fost proiectat un sistem special de aluminiu – fatada din elemente MB-SE85.KTW. In cladire au fost utilizate de asemenea sistemul montant-traversa MB-SR60N Efekt si usile din sistemul MB-86 SI prinse in fatada din elemente si fatada montant-traversa.

„.KTW este o noua realizare de exceptie, care a conditionat mobilizarea noastra deplina la lucru pentru o cladire atat de prestigioasa. Suntem mandri ca am beneficiat din nou de incredere, ca ne-a fost apreciat profesionalismul, gama de solutii inovatoare si ca a fost luata decizia de a utiliza in aceste cladiri sistemele Aluprof. Ne bucura ca am avut din nou ocazia sa participam la finalizarea unei cladiri care este o parte a procesului unic de modernizare a orasului Katowice. Este o onoare pentru noi ca sistemele noastre sunt inscrise deja permanent in Zona de Cultura” – declara Zbigniew Poraj, Director Vanzari Cladiri Aluprof.

 

Cladirea Anului in opinia utilizatorilor

 

Primul dintre cele doua turnuri .KTW se inscrie deja perfect in spatiul transformat al orasului Katowice. Cladirea este apreciata atat de locuitori, cat si de sectorul arhitecturii. Cladirea a castigat locul al II-lea in cadrul concursului „Cladirea anului in Sistemele Aluprof 2018” si premiul utilizatorilor online, acordat pe baza unui vot deschis. Asa cum a declarat creatorul proiectului, arhitectul Przemo Łukasik, „premiul pentru .KTW este dovada faptului ca in Polonia «modern poate fi si simplu»”.

 

Zona de Cultura cu participarea Aluprof

 

Zona de Cultura este simbolul transformarilor care au survenit in ultimii ani in Katowice si este de asemenea simbolul dezvoltarii majore a societatii Aluprof din ultimii zece ani. Sistemele avansate de aluminiu ale marcii din Bielsko-Biała sunt prezente nu doar in spectaculosul proiect .KTW, ci si in alte cladiri ale spatiului revitalizat din centrul orasului, precum in cladirea NOSPR, Muzeul Silezian si Centrul International de Conferinte, precum si in numeroase alte cladiri care creeaza tesutul exceptional al noii arhitecturi urbane silezienie.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 38

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/aluprof-complexul-de-birouri-ktw-transformarea-orasului-katowice-are-loc-cu-ajutorul-aluprof/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.