«

»

Constructorii romani in zi de sarbatoare. Sambata, 14 septembrie, a fost Ziua Nationala a Constructorului

Share

Ziua Nationala a Constructorului, ca zi de cinstire a constructorului roman, a fost stabilita pentru data de 14 septembrie prin Legea nr. 350/2018.

Ideea de a crea un reper, un prilej de pretuire pentru ziditorii de tara, a apartinut Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, idee care a fost preluata de doamna deputat Roxana Minzatu, facand posibila legiferarea acestei initiative. 

De ce 14 septembrie? Pentru ca are o semnificatie deosebita, referitoare la acest sector de activitate, la sutele de mii de constructori. De la muncitori si ingineri, pana la arhitectii si antreprenorii implicati direct in procesul de edificare a diverselor categorii de obiective de investitii.

Totodata, Ziua Nationala a Constructorului se constituie intr-un prilej de omagiu fauritorilor de caractere si de competente profesionale, celor implicati in procesul de educatie tehnica de specialitate, de la nivel preuniversitar, liceal si profesional, pana la nivel universitar si postuniversitar.

Care simbol ar fi fost mai potrivit pentru cinstirea zilei constructorilor romani decat realizarea exceptionala a inginerului roman Anghel Saligny, care, la 14.09.1895, a inaugurat podul Carol I, cel mai mare din Europa si al treilea ca lungime din lume la acea data!

Asadar, reprezentantii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii au inteles ca menirea unui astfel de organism nu se restrange la activitatile curente privind implicarea activa si critic benefica in procesul de legiferare a normelor privind activitatea din constructii si la actiunile de dialog social, au inteles ca acest sector de activitate genereaza permanent o valoare cultural simbolica, cu redescoperirea unui trecut valoros, a unui prezent pe care il construim zi de zi, dar si cu un viitor de care trebuie sa se preocupe.

Si pentru ca munca in constructii se face in echipa, alaturi de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, la organizarea primei editii a Zilei Nationale a Constructorului au participat Federatia Generala a Sindicatelor Familia, reprezentativa in sectorul de constructii si din industria de producere a materialelor de constructii – precum si Casa Sociala a Constructorilor, organizatie creata pentru protectia sociala a constructorilor. Echipei constructorilor li s-au altaturat si reprezentanti ai celor ce beneficiaza de truda, creatia, uneori de arta lor: investitorii. Iar cel mai important investitor, statul roman, nu a lipsit de la acest eveniment, fiind reprezentat printre altii si de o echipa a Companiei Nationale de Investitii, condusa de doamna Manuela Irina Patrascoiu, presedintele companiei.

Acestor trei piloni importanti li s-a alaturat cu entuziasm un partener deosebit de valoros: Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – liantul necesar intre trecut, prezent si viitor, intre principiile solide de ieri si tehnologia de maine.

De asemenea, bucuria primei aniversari a Zilei Nationale a Constructorului a fost impartasita si de sponsorii evenimentului, in special Libra Internet Bank S.A., carora le multumim pentru generozitate si pentru implicarea in reusita acestei manifestari profesionale.

Prima editie a Zilei Nationale a Constructorului s-a desfasurat sambata, 14 septembrie 2019, la Domeniul Stirbey din Buftea, intr-un cadru festiv. Organizatorii au reusit ca acest eveniment sa fie un moment de inaltare a spiritului romanesc, o sarbatoare care a imbracat cu adevarat caracter national.

Cunoscuta mezzo-soprana Nina Achilov a fost aceea care a asigurat rolul de prezentator al evenimentului cu un succes deosebit, deschizand programul prin intonarea live a imnului national, intr-o maniera care a dat din start evenimentului un nivel de mare sarbatoare.

Invitatii oficiali, atat din tara, cit si din strainatate, nu s-au lasat asteptati, subliniind astfel importanta si pretuirea pe care le acorda acestei zile.

A participat domnul deputat Vasile-Daniel Suciu – Viceprim-ministrul Guvernului Romaniei – Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care a transmis si un mesaj din partea Guvernului.

De asemenea au fost prezenti:

– Doamna deputat Rodica Paraschiv – Comisia de Transporturi si Infrastructura din Camera Deputatilor

– Doamna Elena Solomonesc – Secretar de Stat in Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

– Doamna Oana Iacob – Secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice

– Domnul Ionel Minea – Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor

– Domnul Alexandru Potor – Secretar de Stat in Minsterul Fondurilor Europene

Au onorat cu prezenta si alte personalitati din Romania, cum ar fi domnul Nicolae Noica – fost Ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului – initiatorul si promotorul Legii nr. 215/1997 privind Casa Sociala a Constructorilor, precum si a altor reglementarii privitoare la calitatea si siguranta constructiilor.

De asemenea a fost prezenta doamna Violeta Alexandru, fost Ministru pentru Consultare Publica si Dialog Civic, precum si domnul ing. Iurie Druta – una dintre personalitatile marcante ale constructorilor romani din ultimii 50 de ani.

Dintre invitatii straini ii mentionam pe colegii constructori din Republica Moldova, reprezentantii organizatiei paritare patronale din Italia (mentionind aici doar prezenta fostului presedinte al celor 116 Case Edile, domnul Carlo Trestini), dar si reprezentanti ai SOKA BAU din Germania, care au venit cu o propunere de colaborare pentru autoritatile din Romania si Casa Sociala a Constructorilor.

Cu prilejul acestei sarbatori, s-au semnat in cadru festiv protocoale de colaborare intre Casa Sociala a Constructorilor si Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri din Romania, precum si Protocolul de cooperare dintre Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) si Federatia Patronatului din Constructii si Producere a Materialelor de Constructii din Republica Moldova (FPCPMC).

Bineinteles ca in centrul atentiei au fost muncitorii constructori, cei mai buni dintre acestia fiind premiati de catre organizatori, la propunerea firmelor unde lucreaza.

Iata numele celor premiati: Daniel Iosub de la SC Concelex SRL, Iorga Marian de la SC Citadina 98 SA, Andrei Gheorghe de la SC Integral SA, Ioan Salaru de la SC TIAB SA, Filimon Aurel de la SC Vega 93 SRL, Cezar Caramihai de la SC Iridex Group Plastic SRL, doamna Crivat Gica de la SC Servland SRL, Nguyen Van Hoa (cetatean vietnamez) de la SC Constructii ERBASU SA, Bocai Adrian de la SC Hidroconstructia SA, Schipor Mircea de la SC Socot SA si Tudor Ion Emil de la SC Constructii ERBASU SA.

Prima editie a Zilei Nationale a Constructorului s-a constituit intr-o manifestare profesionala cu profunde semnificatii in viata economica si sociala a Romaniei.

Prezenta organizatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, a asociatiilor profesionale, a reprezentantilor societatilor de constructii si din industria de producere a materialelor de constructii, insotiti de cei mai buni muncitori constructori, precum si ai autoritatilor publice centrale si locale, a institutiilor de invatamant din domeniul constructii, a reprezentat inca un gest de apreciere pentru meseria de constructor – una dintre cele mai vechi profesii ale omenirii – o recunoastere a importantei sectorului de constructii in economia Romaniei, prioritate nationala pentru acest deceniu.

Ziua Nationala a Constructorului a insemnat insa in primul rand un prilej de sarbatoare si dincolo de luarile de cuvant, de semnarea protocoalelor, de prezenta invitatilor straini, participantii s-au relaxat, s-au bucurat de ziua lor de spectacol, de muzica si dans. Bucuria, veselia si dragostea de tara s-au impletit intr-o manifestare vie a spiritului constructorului roman in zi de sarbatoare. Ramane ca si in anii ce vor urma sa avem grija ca acest spirit sa nu se piarda, sa cultivam mereu simbolurile sectorului de constructii din Romania pentru generatiile urmatoare.

La multi si buni ani, constructori romani!

Casa Sociala a Constructorilor 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/constructorii-romani-in-zi-de-sarbatoare-sambata-14-septembrie-a-fost-ziua-nationala-a-constructorului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.