«

»

EJOT: Utilizarea suruburilor de inox A2/A4/HCR

Share

In tarile dezvoltate, utilizarea suruburilor de inox la constructiile industriale usoare, pentru fixarea tablelor trapezoidale si panourilor sandwich, reprezinta folosirea standard. Performantele net superioare ale suruburilor de inox in astfel de utilizari incep sa fie recunoscute si pe piata romaneasca, numarul de proiecte unde se cer astfel de suruburi fiind in crestere de la an la an.

 

Nu este de mirare, deoarece raportul pret – beneficii oferite de aceste suruburi este foarte atractiv.

Pe langa protectia indelungata la coroziune, ce implica costuri ulterioare de exploatare egale cu 0, avantajele mai putin cunoscute ale suruburilor de inox sunt:

 

  • Conductivitate termica de trei ori mai scazuta decat cea a suruburilor zincate:

– λotel inox = 15 w/mk

– λzincat = 45 w/mk

 

  • Ca material, inoxul este mult mai flexibil decat otelul zincat, suruburile comportandu-se mai bine la solicitarile de forfecare si tractiune, ceea ce implica o exploatare mai sigura la actiunea fortelor statice si dinamice.

 

  • Vopsirea in camp electrostatic, in culorile elementelor structurale, tabla sau panou, ofera o calitate si durabilitate ulterioara mult mai buna, deoarece prin operatiunea de sablare, anterioara vopsirii, suruburile nu-si pierd protectia la coroziune, ca in cazul suruburilor zincate.

 

  • Termenul de garantie este mai mare, de pana la 50 de ani.

 

In agrementele tehnice europene ETA 10 / 0200 si ETA 13 / 0177 este specificata folosirea suruburilor din inox pentru toate zonele si mediile unde poate aparea coroziunea, interior sau exterior.

Conform normei DIN EN ISO 3506, elementele de fixare mecanica pot fi produse din materiale inox grupa A2 sau A4.

In timp ce suruburile din inox A2 sunt destinate mediilor slab pana la moderat corozive (in orase sau zone industriale), pentru mediile puternic corozive (zone industriale sau zone de coasta marine) se vor folosi inoxuri din grupa A4. Pentru medii foarte puternic corozive (zone industrializate foarte poluate, medii chimice sau marine) EJOT recomanda utilizarea materialului 1.4529 (HCR – High Corrosion Resistant).

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/ejot-utilizarea-suruburilor-de-inox-a2-a4-hcr/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.