Acest eveniment este un prilej unic de manifestare profesionala a specialistilor care sunt implicati direct in domeniul conservarii, restaurarii si punerii in valoare a monumentelor istorice si de arta, precum si includerii acestora intr-un concept general de activitati culturale, de utilitate turistica si pe cat posibil intr-un regim de recuperare economica.
Particularitatea Trienalei de Restaurare 2019, ajunsa la a VIII-a editie, este aceea ca multe dintre lucrarile prezentate sunt in curs de executie, cunoscut fiind faptul ca intre cele doua programe de finantare europene POR pe axa prioritara 5.1, perioadele: 2007-2012 si 2013-2020, a existat o intarziere regretabila, timp in care proiectele de restaurare si-au asteptat linistite „indeplinirea destinului”, iar oamenii implicati au urmarit cu ingrijorare si teama fiece „convulsie” legislativa din domeniu…
Lucrarile prezentate sunt rezultatul unui concept complex de proiectare bazat pe respectarea principiilor de conservare-restaurare realizat de arhitecti cu experienta, ingineri de structura si constructori, cu totii specializati pe domeniul monumentelor istorice. Complementar, expozitia mai prezinta si conservarea-restaurarea componentelor artistice, respectiv pictura murala, pictura pe lemn-iconostas, sculptura. Aceste lucrari sunt efectuate de specialisti atestati pe diferite domenii in colaborare cu istorici de arta, chimisti, fizicieni, biologi, a caror munca, in conditii de multe ori extrem de dificile, nu poate fi rasplatita decat prin finalizarea cu succes a proiectului!
VEDETI AICI LISTA LUCRARILOR PREMIATE
Panourile expuse reprezinta doar o parte din portofoliul panourilor existente in patrimoniul UNRMI care aduna cca. 300 de lucrari, fiind un impresionant aport profesional depus pentru punerea in valoare a unor monumente istorice si de arta dintre care unele sunt in totala paragina, raspandite in diferite zone ale tarii. De asemenea, sunt prezentate restaurari ale unor monumente aflate pe lista UNESCO, cu interventii de urgenta de conservare.
Pe de alta parte, interventiile asupra monumentelor presupun o permanenta cercetare privind materialele puse in opera, care sa prezinte caracteristici performante sau cat mai aproape de substanta originara.
Expozitia Trienalei de Restaurare 2019 a UNRMI se desfasoara in foaierul Media al Teatrului National din Bucuresti (aripa Intercontinental), in perioada 13 septembrie – 01 octombrie 2019.
Expozitia aduna 100 de panouri din 48 de lucrari de restaurare si evidentiaza atat lucrarile premiate cat si pe cele selectate de catre juriul desemnat pentru Editia a VIII-a a Trienalei de Restaurare. In deplina libertate decizionala si cu propriile criterii alese pentru procesul de jurizare, comisia alcatuita din: arh. Romeo Belea – presedintele comisiei, si istoric de arta Corina Popa, arh. Serban Sturdza, ing. Dan Sava Ionescu, arh. Nicolae Lascu – membrii comisiei, au oferit 12 premii, afisate in TNR 2019 sub forma de panou, la care s-a adaugat premiul presedintelui organizatiei UNRMI.
Totodata, membrii comisiei de jurizare au lansat un Apel in atentia UNRMI si nu numai, prezent de asemenea in expozitie, sub forma de panou, in speranta ca impreuna vom putea trezi constiintele tuturor acelora raspunzatori decizional de soarta patrimoniului cultural national.
Vernisajul TNR 2019 a avut loc in data de 13 septembrie 2019 la TNB, ocazie cu care au fost lansate catalogul expozitiei si insigna UNRMI.
Dupa inchiderea expozitiei de la Bucuresti, lucrarile se vor muta la Iasi pe perioada 03-06 octombrie 2019, in cadrul Simpozionului International „Monumentul – Traditie si Viitor”, ajuns anul acesta la a XXI-a editie.
Va asteptam cu mare drag!
Gabriela Carpov
Presedinte UNRMI
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 42
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns