«

»

GEO CONSULTANCY SURVEY: Monitorizare structurala si geotehnica

Share

Monitorizarea structurala si geotehnica furnizeaza informatii asupra evolutiei parametrilor folositi in premisele utilizate in faza de proiectare si presupune urmarirea in timp a acestora si a efectelor asupra echilibrului structurii, terenului sau masivului de pamant pe perioada de executie si post executie, unde este necesar.

Monitorizarea geotehnica si structurala realizata prin intermediul instrumentarii cu echipamente specifice ofera informatii utile pentru proiectant, antreprenor si beneficiar in fiecare faza a unui proiect: 

Investigare in situ: stabilirea conditiilor initiale in situ, respectiv conditiile de stabilitate si rezistenta, presiunea apei in pori, permeabilitatea pamantului etc.

Validarea premiselor de proiectare: validarea premiselor din faza de proiectare pe intreaga perioada de exploatare a constructiei (datele din faza initiala de investigare a terenului de fundare pot fi utilizate in adaptarea proiectului in fazele ulterioare).

Controlul executiei: monitorizarea efectului realizarii constructiilor asupra vecinatatilor si asupra lucrarii in sine. Datele masuratorilor pot fi utilizate pentru a stabili ritmul de realizare in siguranta a constructiilor.

Controlul calitatii: verificarea calitatii lucrarilor executate si pentru a certifica aplicarea proiectului, functie de scopul stabilit in faza de elaborare a proiectului de monitorizare.

Siguranta: determinarea in faza incipienta a producerii de evenimente care necesita evacuarea sau luarea de masuri de remediere. Monitorizarea de siguranta necesita achizitia de data in timp real, procesarea si interpretarea lor astfel incat sa poata fi luate decizii in cel mai scurt timp.

Protectie juridica: ofera un element important si decisiv in expertizarea impactului unei structuri asupra vecinatatilor sau a starii unei lucrari aflate in conservare.

Performanta in exploatare: urmarirea evolutiei structurii pe perioada de exploatare; parametrii monitorizati in cazul fiecarui tip de structura ofera informatii asupra comportarii acesteia pe perioada de garantie si exploatare.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 85

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/geo-consultancy-survey-monitorizare-structurala-si-geotehnica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.