«

»

MACCAFERRI: Fatade cu panouri prefabricate din beton – MacRes, pentru sisteme de sprijin din pamant armat

Share

In anul 2019 se implinesc 6 ani de la infiintarea societatii Maccaferri Romania SRL, ca reprezentanta nationala a companiei Officine Maccaferri. Firma „mama” a luat fiinta in anul 1879 ca un mic business de familie, ajungand astazi o referinta tehnica in proiectarea si dezvoltarea de solutii pentru control erozional si structuri de sustinere, fiind prezenta in peste 140 de tari, cu mai mult de 30.000 de angajati.

Produsele si solutiile companiei sunt bine cunoscute pe piata mondiala, dar si pe cea locala, chiar dinainte de infiintarea reprezentantei Maccaferri din Romania, prin intermediul parteneriatelor cu societati de profil, care au implementat solutii de succes in multe si importante proiecte de infrastructura si de protectie a mediului.

Maccaferri este o referinta pentru gama sa de produse din impletituri din sarma de otel dublu rasucita, avand ca principal exponent clasicul gabion, impreuna cu produsele sale derivate: saltele de gabioane, gabioane sac, gabioane Jumbo, gabioane Strong-Face, gabioane pre-umplute CubiRock si intreaga paleta de sistemele integrate de Terramesh (T-System, T-Green, T-Mineral) etc.

Pe langa structurile de sprijin clasice, care utilizeaza si combina in diferite modalitati produsele din plasa de sarma dublu rasucita si geogrilele, compania Maccaferri a dezvoltat un sistem de sprijin din pamant armat denumit MacRes, ce foloseste elemente de fatada panouri prefabricate din beton si benzi sintetice de armare.

 

MacRes este un sistem din pamant armat avand parament vertical din beton, care poate fi folosit atat ca zid de sprijn clasic cat si ca aripa sau chiar culee de pod la structuri rutiere, structuri feroviare, lucrari hidrotehnice sau de inginerie civila.

In Romania sistemul a fost utilizat, in principal, ca zid de sprijin pentru sustinerea terasamentelor, inchiderea culeelor inecate si cu rol de aripa. In ultimii ani acest sistem a fost intens folosit la cateva proiecte importante, cum ar fi: Autostrada A1 Lugoj – Deva, Autostrada A1 Timisoara – Lugoj, Autostrada A10 Sebes – Turda, Autostrada A3 Bucuresti – Ploiesti etc.

Combinand cunostintele geotehnice de inginerie structurala si performantele solutiilor dezvoltate de-a lungul anilor de Maccaferri, sistemul MacRes a fost conceput sa aduca o serie de avantaje exclusive antreprenorilor si beneficiarilor:

  • Costuri reduse fata de sisteme similare existente pe piata, traduse in eficienta economica totala a lucrarii;
  • Rapiditate si simplitate la punerea in opera;
  • Durabilitatea structurii si gradul mare de siguranta in exploatare;
  • Flexibilitatea structurii si capacitate ridicata de absorbtie la sarcini mari;
  • Adaptabilitate in conditii limita de amplasament;
  • Versatilitate pentru a se integra cu usurinta in diferite contexte arhitecturale.

O buna parte dintre beneficiile solutiei MacRes, fata de alte sisteme de pamanturi armate, sunt date de faptul ca armarea masivului de pamant se realizeaza cu ajutorul benzilor sintetice Paraweb, produse testate si certificate pentru performante durabile de minimum 120 ani, in locul geogrilelor extrudate, impletite sau sudate, ale caror costuri maresc valoarea investitiei.

Asa cum se poate observa in figura 1, principalele componente ale sistemului sunt panourile prefabricate si armatura sintetica. Alaturi de acestea, prezinta un mare grad de importanta calitatea materialului de umplere si betonul de egalizare din baza.

In continuare vom face o prezentare mai detaliata a principalelor elemente ce compun solutia de sprijin MacRes, pusa la dispozitie de catre compania Maccaferri.

Panourile MacRes. In vederea adaptarii la orice geometrie, Maccaferri produce o gama larga de panouri avand dimensiuni si geometrii diverse. In general, panourile MacRes se executa din beton clasa C35/45, iar in cazul zonelor sau zidurilor foarte solicitate se incorporeaza in panouri elemente din otel cu rol de ranforsare.

Prin asezarea panourilor se obtine un parament cu rosturi verticale, capabile sa absoarba posibile deformatii generate de tasari ale fundatiei, suprasarcini din trafic, miscari seismice etc.

O atentie deosebita se acorda modului de realizare a conexiunii intre benzile de armare si panourile de fatada. Pentru acest lucru se folosesc elementele de prindere circulare, avand diametrul de cca. 15 cm, executate din benzi de armatura sintetica Paraweb. Acestea sunt incastrate pe jumatate in panou, asigurand un transfer eficient al eforturilor din benzi catre elementele de fatada. In functie de necesitatile proiectului, tipul si numarul de elemente de prindere pe un panou poate varia.

Armatura sintetica Paraweb. Aceasta se executa din benzi avand miez din fibre de poliester de inalta rezistenta, protejate intr-o teaca din polietilena, de asemenea, de inalta rezistenta (fig. 3). Latimea benzilor variaza intre 45 mm si 90 mm iar rezistenta lor intre 20 kN si 100 kN.

In santier benzile sunt livrate sub forma de role, cu lungimea de 50 m – 100 m.

Pentru realizarea de structuri de sustinere stabile, eficiente si rezistente in timp, alegerea corecta a panourilor, a benzilor de armare si a materialului de umplere se face in functie de caracteristicile geotehnice ale pamanturilor si de solicitarile asupra intregului sistem. De aceea, pentru finalizarea in conditii optime a unui astfel de sistem, Maccaferri completeaza oferta de materiale cu o serie de servicii de specialitate:

  1. Asistenta tehnica la proiectare. Proiectarea acestui tip de structuri de pamanturi armate este reglementata in Romania de GP 093 – 2006 „Ghid privind proiectarea structurilor de pamant armate cu materiale geosintetice si metalice”. Datorita specificatiilor si particularitatilor metodologiei de calcul prezentate in cadrul ghidului mentionat, Maccaferri acorda asistenta dedicata proiectarii acestui tip de structura, chiar si atunci cand se utilizeaza softuri de calcul consacrate. Maccaferri Romania poate realiza si oferi asistenta gratuita la dimensionarea acestui tip de structuri, in conformitate cu normele in vigoare din tara noastra.
  2. Asistenta tehnica la productia de prefabricate. Prefabricatorul primeste de la personalul tehnic Maccaferri setul complet de documentatie tehnica legata de productia de panouri MacRes, set complet de cofraje, desene finale pentru tipurile de panouri necesare si dispunerea acestora, programul complet de productie in santier si programul de incarcare si transport.
  3. Servicii logistice. In baza datelor definite de antreprenorul general al lucrarii, Maccaferri contribuie la stabilirea programelor de incarcare, transport si productie in santier si urmareste calibrarea acestuia in functie de necesitatile santierului.
  4. Servicii de asistenta tehnica la punerea in opera. Echipa de specialisti Maccaferri ramane permanent in contact cu antreprenorul si echipele de montaj, pentru derularea conforma a proiectului sau pentru adaptarea proiectului la conditii noi, daca este nevoie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 64

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/maccaferri-fatade-cu-panouri-prefabricate-din-beton-macres-pentru-sisteme-de-sprijin-din-pamant-armat-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.