«

»

NOVART ENGINEERING: Aplicarea standardelor BIM SR ENIS019650 in proiectele de investitii in constructii in Romania

Share

Standardele SR EN ISO 19650-1 si 2, referitoare la Building Information Modeling (BIM), au fost adoptate international in toamna anului 2018, iar in Romania au fost traduse si adoptate anul acesta de catre organismul roman de standardizare, ASRO, devenind standard roman, in opinia noastra, prin aplicarea corecta a acestor standarde, se pot rezolva o serie de probleme care greveaza proiectele de constructii, respectiv reduc capacitatea de a livra a organizatiilor implicate.

Abordarea bazata pe colaborare, prin implementarea unei solutii de Common Data Environment (CDE), mediu comun de date, pe baza de proceduri conform standardului, care sa sustina fluxurile de lucru pentru livrarea digitalizata a documentatiilor de proiectare si a celorlate documentatii, inclusiv cea aferenta e-xecutiei, este una dintre cele mai bune decizii pe care un investitor public sau privat poate sa le ia pentru proiectul sau portofoliul sau de proiecte.

Cea mai mare parte dintre subprocesele descrise in partea a doua a standardului se refera la achizitii: 1-evaluare si necesar; 2-invitatie de participare la licitatie; 3-raspuns la cererea de oferta; 4-angajament; 5-mobilizare; 6-producerea de informatii in colaborare; 7-livrarea modelului de informatii; 8-incheierea proiectului (finalul etapei de livrare).

Cand se vorbeste de BIM, de foarte multe ori se sare la sub-procesui 6 (producerea de informatii in colaborare) si cateodata doar la producerea de informatii, respectiv modele 3D, neglijand primele 5 sub-procese.

Pentru proiectele in care nu s-a adoptat BIM in fazele lor incipiente si totusi exista dorinta de a se obtine beneficiile unei adoptari BIM, chiar daca tarzii, regasiti pe pagina alaturata o schema de flux care prezinta o posibila abordare, in ciuda faptului ca este destul de contestata, aducandu-se argumente precum cel ca nu are sens crearea de modele 3D BIM din documentatie 2D, poate servi totusi anumitor utilizari BIM.

Novart Engineering are experienta ultimilor 7 ani in implementarea de solutii de Common Data Environment (CDE), pentru proiecte publice si private de diverse tipuri, dimensiuni si complexitati. Novart Engineering, in calitate de proiectant general, manager de proiect sau consultant, parte angajata a partii angajate ca lider (ex. antreprenorul general) sau terta parte in intelesul standardului SR EN ISO 19650, dimensioneaza, implementeaza si asigura utilizarea proceselor si tehnologiilor necesare pentru livrarea BIM.

Contact:
SC NOVART ENGINEERING SRL
B-duL LacuLTei, Nr. 1-3 (in cladirea ISPE)
Et. 6, Camera 619-621, Sector 2, Bucuresti
TeL: +40 722 405 744
Fax: +40 358 816 467
Email: office@4projects..ro
Web: www.4projects.ro
Web: www.novartengineering.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 30

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/novart-engineering-aplicarea-standardelor-bim-sr-enis019650-in-proiectele-de-investitii-in-constructii-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.