«

»

Personalitati romanesti in constructii – Silvan Andrei (1924 – 2007)

Share

S-a nascut la 15 august 1924 la Costiceni, Hotin.

Dupa terminarea liceului Nicolae Balcescu din Braila, in anul 1943, a urmat Scoala Politehnica din Bucuresti – Facultatea de Constructii, pe care a absolvit-o in anul 1948.

Activitatea in productie a inceput-o, in acelasi an, la intreprinderi apartinand de Ministerul Costructiilor.

Din anul 1950, si-a consacrat activitatea problemelor de geotehnica si fundatii la Divizia geotehnica a Institutului de Proiectare a Constructiilor si apoi, la Institutul de Studii si Prospectiuni, ca inginer sef de studii si sef de atelier, efectuand cercetari pentru numeroase amplasamente din tara.

In perioada 1954 – 1957, a efectuat stagiul de doctorat cu frecventa la specialitatea Fundatii, ocupandu-se de problema drenarii apei din pamanturile cu granulatie fina. Cu acest prilej, a imaginat si construit, pentru prima data in tara, aparatura pentru determinarea suctiunii, a coborarii punctului de inghet a apei din pamant, a caldurii de umezire si a izotermelor de sorbtie a corpurilor poroase hidrofile, aparatura folosita de numeroase laboratoare si citata in literatura de specialitate din tara si strainatate.

Dupa revenirea, in anul 1957, la Institutul de Studii si Prospectiuni, pe langa activitatea de indrumare a studiilor geotermice, ca inginer specialist, a initiat o actiune de modernizare a aparaturii de recoltare si incercare a probelor de pamant, din care a rezultat, printre altele, si primul dispozitiv de recoltare a probelor netulburate de nisip sub nivelul apei subterane.

La Sectia de cercetari fundatii, infiintata in anul 1958 la Institutul de Cercetari in Constructii si Economia Constructiilor, a elaborat, impreuna cu colaboratorii, metode noi pentru determinarea intensitatii interactiunii intre fazele constituente ale pamantului, migratia apei in pamanturile nesaturate, influenta conditiilor de umiditate si indesare asupra proprietatilor mecanice ale pamanturilor si asupra variatiilor de volum, urmarirea starii de umiditate cu ajutorul dozelor rezistive din ipsos, cauzele si modul de desfasurare a fenomenului de prabusire a structurii pamanturilor macroporice prin umezire, rezistenta la intindere a pamanturilor.

Rezultatele cercetarilor privind proprietatile hidrice au fost prezentate in teza de doctorat „Drenarea apei din pamanturile cu granulatie fina” sustinuta in anul 1963, teza apreciata si in strainatate. (O sinteza a tezei de doctorat a fost publicata in anul 1966 de catre Editura Eyrolles din Franta si a fost distinsa cu premiul Ministerului Educatiei si Invatamantului).

Pentru a facilita aplicarea rezultatelor in practica, in anul 1967 a publicat monografia Apa in pamanturile nesaturate – lucrare de sinteza a cunostintelor privind faza lichida din corpurile poroase hidrofile, cunostinte dobandite in diferite domenii: geotehnica, stiinta solului, materiale de constructii, geologie inginereasca si teoria uscarii.

In vederea imbunatatirii metodelor de calcul a terenului de fundatii, prof. Silvan Andrei a initiat si condus actiunea de urmarire a lasarilor a peste 250 de constructii, intreprinsa de INCERC in perioada 1959 – 1967, rezultate care au stat la baza imbunatatirii standardelor respective din tara noastra. Pe aceeasi linie s-au inscris si cercetarile privind raionarea geotehnica a teritoriului tarii, studiile de laborator si teren privind argilele capabile de umflari si contractii mari, pamanturile sensibile la umezire.

In domeniul fundatiilor, a initiat si condus, incepand din anul 1958, actiuni de implementare in tara noastra a unor sisteme de procedee moderne: la filtrele aciculare, infigerea pilotilor prin vibropresare, realizarea de piloti forati cu baza largita prin explozii etc., unele dintre cercetari concretizate in normative.

Intre anii 1966-1967, a participat, ca delegat al tarii noastre, la lucrarile comisiilor de specialisti in problemele de geotehnica si fundatii din tarile CAER.

Activitatea didactica in invatamantul superior a inceput-o in anul 1949 la Institutul de Constructii Bucuresti, ca asistent. Din anul 1964, ca sef de lucrari, a predat cursurile Geotehnica si fundatii si Hidrogeologie. In anul 1967 a devenit conferentiar, iar din anul 1971 profesor la Catedra de Geotehnica si Fundatii, predand, pe langa cursul de baza, si disciplinele Mecanica rocilor si Fundatii specifice la Facultatea de Hidrotehnica. Pe langa activitatea didactica, prof. Silvan Andrei a desfasurat si o sustinuta activitate de cercetare stiintifica si de asistenta tehnica a productiei.

Cercetarile efectuate au condus la elaborarea unor metode noi de analiza a stabilitatii care modeleaza mai fidel comportarea reala a masivelor neomogene de teren, in raport cu metodele clasice.

Prof. Silvan Andrei si colaboratorii sai au elaborat o metoda originala de sistematizare, stocare si reutilizare a informatiilor geotehnice bazata pe luarea in considerare a principalilor factori care determina comportarea pamanturilor, natura lor caracterizata cu ajutorul unor „amprente” si starea de umiditate si indesare – metoda care conduce la o prognozare veridica a variatiilor de volum si umiditate si deci, la estimarea tasarilor sub actiunea solicitarilor mecanice si a celor hidrice.

Prof. Silvan Andrei s-a preocupat si de introducerea geotextilelor in fundatii si lucrarile de pamant, obtinand rezultatele interesante in studierea proprietatilor hidrice ale acestor noi materiale, fapt pentru care a fost ales membru al Comisiei tehnice pentru geotextile a Societatii Internationale de Geotehnica si Fundatii.

Prof. Silvan Andrei a publicat peste 120 de articole, monografii, manuale, cursuri, traduceri etc., dintre care mentionam cartile: Curs de geotehnica si fundatii; Mecanica rocilor – prima lucrare de acest gen din tara pentru constructori.

De asemenea, a participat la numeroase congrese, conferinte si simpozioane internationale de geotehnica si fundatii si stiinta solului din URSS, Franta, Anglia, Finlanda, Germania, Polonia, prezentand comunicari si uneori conducand lucrarile unor sectii de profil (Brighton 1979, Helsinki 1983).

In perioada 1974 – 1976 a predat la Universitatea din Constantine, Algeria. Din anul 1977 conduce doctoranzi romani si straini in domeniul geotehnicii si fundatiilor.

Prof. Silvan Andrei este membru al Societatii franceze de mecanica pamanturilor si lucrari de fundatii.

Pentru intreaga sa activitate didactica, stiintifica si tehnica, a fost decorat cu diferite ordine si medalii.

Prin realizarile sale remarcabile s-a situat la nivelul celor mai de seama specialisti din domeniul geotehnicii si fundatiilor.

Efectuand studii si cercetari originale, a rezolvat numeroase probleme ale productiei si a imbogatit stiinta si tehnica geotehnicii si fundatiilor din tara noastra, pe care a facut-o cunoscuta si peste hotare.

Afirmat in stiinta si tehnica constructiilor, prof. Silvan Andrei se numara printre cele mai valoroase cadre didactice din invatamantul superior de constructii. Lectiile sale, de un inalt nivel stiintific si pedagogic, au format numerosi specialisti care ii stimeaza numele.

Exemplu de munca, onest, principial, cu mult bun simt si de o rara modestie, prof. Silvan Andrei a adus onoare profesiei careia i s-a dedicat, cu rezultate de exceptie.

A decedat in anul 2007.

 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 52

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/personalitati-romanesti-in-constructii-silvan-andrei-1924-2007/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.