«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (II). Arhitectura construita – Arhitectura locuintei colective

Share

Continuam prezentarea lucrarilor premiate in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2019 cu exemple de arhitectura construita destinata locuirii colective care au castigat, pe buna dreptate, aprecierea specialistilor recunoscuti la nivel mondial, desemnati sa jurizeze anul acesta concursul de proiecte. Pe langa adaugarea unei puternice dimensiuni estetice la cea functionala (care constituie adesea miza in constructiile cu functiune de locuinte colective), o provocare la care arhitectii mentionati au raspuns cu brio a fost integrarea coerenta a noilor proiecte intr-un tesut construit existent, deja aglomerat si cu personalitate proprie. 

 

Sectiunea arhitectura construita / arhitectura locuintei colective, 2019 

 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura locuintei colective” 

Locuinte colective

Autori: arh. Dragos Perju, arh. Remus Harsan, Graphic Studio

Colaboratori
Structura: ing. Andrei Zybaczinsky (AVZ Dezign SRL)

Beneficiar: Societatea de Stiinte Matematice din Romania

Proiect: Locuinte colective

Arie teren = 240 mp

Arie construita desfasurata = 382 mp

Comentariul autorului

Arhitectura de colt a fost intotdeauna un pretext de a experimenta forme, accente, de a crea repere. Mereu exista dilema daca trebuie marcat sau aerisit locul de pe colt. Pana la urma, cladirea s-a pozitionat exact pe limita de proprietate a coltului si s-a desprins de vecinatatile imediate care au o arhitectura nedefinita si parazitata. Cladirea care cuprinde patru apartamente si un mic sediu de firma se pozitioneaza intr-o intersectie din apropierea Pietei Gemeni, intr-un cartier mai sarac, dar linistit si cu o arhitectura diversa, unitara doar prin scara caselor, evident cu unele exceptii. Forma terenului a generat, ca de obicei in Bucuresti, o arhitectura care incearca sa se muleze pe limite, sa-si marcheze pozitia „favorizata” dar si sa dea seama caselor din jur. A rezultat un partiu frant cu rezolvari minimale ale functiunilor, dar cu o volumetrie aparent complicata. De fapt doar compozitia pare dezordonata, in interior nivelurile sunt repetitive. S-a incercat maximizarea spatiului locuibil prin realizarea unei curti coborate la nivelul subsolului/demisolului, masinile gasindu-si loc la parter. Terasele generoase compenseaza spatiile interioare reduse si participa la plastica fatadelor, ca si ritmul dezordonat al golurilor, care sunt plasate si pe muchiile casei, pentru a atenua masiviatea coltului si pentru a crea un fel de posibila patrundere a privirii prin el.

 

 

Premiul Wienerberger pentru sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura locuintei colective”

 

Maia Sisesti

Autori: arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga, arh. Ciprian Draghicescu, arh. Daniel Iorga, arh. Vasile Revin, arh. Laura Parghel – Cumulus Architecture

Colaboratori
Fotograf: arh. Radu Matei

Beneficiar: Maia Residence Invest

Comentariul autorului

Imobilul este primul dintr-un ansamblu ce se va dezvolta spre lacul Grivita si zona periurbana din nordul Bucurestiului. Proiectul prezinta rezolvari tipice de locuinte colective, cu standard ridicat de locuire, arii generoase, vitraje ample si finisaje de calitate. Arhitectura se subscrie dezvoltarilor din zona, dar aduce plusvaloarea prin rezolvarea volumetrica si abordarea relatiei plin/gol a fatadelor.

 

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura locuintei colective”

 

Timona

Autori: arh. Hildegard Brandl, arh. Anca Sandu, arh. Bogdan Tartau, arh. Alexandru Nastase – UNITH2B

Comentariul autorului

Un proiect provocator inca de la inceput prin insusi contextul amplasarii sale. Insertia noua ce trebuia facuta in tesutul zonei protejate din inima Cotroceniului ne-a solicitat atentia catre caracterul cartierului. Imobilul propus se contopeste intre vecinatatile sale, prin retragerea ultimului etaj si completarea simbolica a volumului prin pergola metalica, am obtinut un front omogen. O insertie ce pare compacta la prima vedere, insa dispunerea spatiilor in lungul lotului genereaza momente de detensionare locala – mici curti de lumina ce creeaza o atmosfera spectaculoasa la interior, pe tot parcursul zilei. 

(Va urma)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-ii-arhitectura-construita-arhitectura-locuintei-colective/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.