«

»

Studiu hidrogeologic pentru proiectarea unei captari de mal in Comuna Pipirig, Judetul Neamt

Share

Aceasta lucrare se incadreaza in una dintre ramurile importante ale geologiei, si anume hidrogeologia. Domeniul hidrogeologiei se ocupa cu studiul sistemelor acvifere atat cu nivel liber cat si sub presiune, dar si cu studiul traseului apei din atmosfera pana la nivelul acestor sisteme.

Captarea inglobeaza totalitatea constructiilor si a instalatiilor necesare pentru captarea apei din sursa naturala. Captarea de apa poate fi definita ca o lucrare hidrotehnica prin care apa este receptionata doar din surse naturale, in vederea alimentarii populatiei cu apa potabila.

Studiul hidrogeologic are ca scop recunoasterea potentialelor surse de apa de suprafata sau de adancime si stabilirea conditiilor de captare.

Prezentul studiu are ca obiectiv dimensionarea unei captari de apa din malul drept al raului Ozana (Neamt), pe un amplasament indicat de catre beneficiar, captare care sa asigure un debit total de 12 l/s.

 

Valorile parametrilor hidrogeologici ai acviferului si ale parametrilor hidraulici ai forajelor rezultati in urma prelucrarii datelor, folosind modele specifice curgerii in regim nestationar si stationar, au fost apoi folosite la calculul debitului optim de exploatare al unui foraj si respectiv la dimensionarea captarii.

Folosind principiul superpozitiei, a fost calculata denivelarea totala in toate punctele retelei, ca suma a  denivelarilor induse de functionarea fiecarui foraj in parte.

Ca etape principale ale studiului, trebuie mentionate:

  • Interpretarea datelor rezultate in urma investigatiei amplasamentului prin intermediul a opt foraje, punandu-se in evidenta existenta unui acvifer cu nivel liber, cantonat in aluviunile din malul drept al raului Ozana, cu grosimi cuprinse intre 1,14 m si 6,85 m. Directia principala de curgere in zona investigata este aproximativ paralela cu cursul raului, VNV – ESE, iar gradientul de curgere in regim natural are valori de 0,008 pana la 0,012.
  • Interpretarea datelor obtinute in urma testului de pompare in situ, executat pe un grup de trei foraje.
  • Calculul debitului optim al unui foraj din viitoarea captare, pe baza parametrilor obtinuti anterior, rezultand un debit de lucru recomandat de Q = 3,6 l/s.
  • Numarul de foraje care sa asigure debitul impus prin tema de proiectare, patru, precum si pozitionarea acestora pe amplasament.
  • Efectul produs de functionarea simultana a celor patru foraje, rezultand harta denivelarilor induse, precum si harta suprafetei piezometrice in regim influentat.

 

Autor:
ing. Alexandru-Maximilian Ghetu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 88

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/10/01/studiu-hidrogeologic-pentru-proiectarea-unei-captari-de-mal-in-comuna-pipirig-judetul-neamt/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.