Domeniul Ingineriei Geotehnice este unul foarte dinamic si acest lucru se reflecta in numarul, diversitatea si programul manifestarilor stiintifice din acest domeniu.
17th ECSMGE Reykjavik, Islanda
In perioada 1 – 6 septembrie 2019 a avut loc cea de-a 17-a Conferinta Europeana de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica la Reykjavik, Islanda, desfasurata sub egida ISSMGE (Societatea Internationala de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica) si sub motto-ul „Ingineria Geotehnica, fundatia viitorului”.
Pornind de la ideea ca, la modul propriu, Ingineria Geotehnica este fundatia pe care se sprijina societatea, care are la baza o infrastructura construita, conferinta si-a propus sa lege trecutul de viitor, sa abordeze atat subiectele clasice ale domeniului, cat si noi tematici aparute in ultimul timp.
Astfel, principalele tematici ale conferintei au fost:
- Modelarea si evaluarea experimentala a geo-materialelor (incercari de laborator si de teren, modelare fizica si la scara mare, modelare teoretica, parametri de calcul);
- Structuri geotehnice si imbunatatirea pamanturilor (fundatii, excavatii, structuri de sustinere, stabilizarea pantelor si terasamente, armarea si imbunatatirea pamanturilor, lucrari de infrastructura, mega-orase, orase inteligente, structuri off-shore si near-shore);
- Geo-hazarduri, seisme si reducerea efectelor lor (alunecari de teren si alte curgeri solide, inginerie seismica si dinamica pamanturilor, inundatii, eroziune, gestiunea hazardurilor si riscurilor);
- Mediu, apa si energie (geotehnica mediului, apa subterana si hidrologie, energie, inclusiv energie geotermala);
- Conservarea patrimoniului istoric (investigare, caracterizare, incercari, studii de caz);
- Probleme speciale (materiale si medii dificile, dezvoltare si inovare in Ingineria Geotehnica, educatie si practica, Ingenerie Geotehnica de investigatie).
Se poate observa alaturarea tematicilor conexe cum ar fi energie, apa, hidrologie, inginerie seismica, baraje etc. intr-un efort de corelare a dezvoltarilor din aceste domenii.
Sigur, dintre subiectele la moda in prezent, energia geotermala sau structurile geo-energetice au fost la ele acasa, data fiind utilizarea pe scara larga a energiei geotermale in Islanda, tara gazda.
O sesiune speciala de discutii a fost consacrata revizuirii Eurocodului 7 referitor la proiectarea geotehnica, fiind prezentate in detaliu cele 3 parti ale prEN1997 care este asteptat pentru 2024. Prezentarile au fost concentrate pe oferirea unui set de unelte (tool-box) pentru proiectarea viitoare in domeniul Ingineriei Geotehnice.
Desi organizata de una dintre cele mai mici societati nationale membra a ISSMGE (35 de membri), conferinta a fost o veritabila desfasurare de forte:
- 7 workshop-uri ale comitetelor tehnice ISSMGE in preziua conferintei;
- 5 keynote lectures;
- 7 sesiuni plenare, dintre care una dedicata reducerii decalajului dintre mediul academic si cel practic si una rezervata tinerilor geotehnicieni;
- 7 sesiuni paralele de discutii;
- sesiuni de postere;
- peste 600 de articole prezentate;
- peste 800 de participanti;
- peste 50 de expozanti.
Toate acestea arata interesul crescand pentru Ingineria Geotehnica, precum si potentialul de dezvoltare al acestui domeniu.
Romania si, respectiv, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii au fost reprezentate de nu mai putin de 21 de delegati, dintre care 18 din Filiala Bucuresti si 3 din Filiala Cluj a SRGF. Din partea delegatiei romane au existat urmatoarele contributii:
- 1 prezentare in sesiune plenara (prof. Loretta Batali);
- 7 prezentari in sesiuni de discutii (prof. Loretta Batali, conf. Ernest Olinic, dr. ing. Victor Dumitrescu, dr. ing. George Tsitsas, ing. Alexandra Ene, ing. Cristian Radu, ing. Cristina Tomsa);
- 4 prezentari sub forma de poster (prof. Horatiu Popa, conf. Nicoleta Ilies, ing. Eduard Dragan, ing. Teodor Malancu);
- 2 persoane au prezidat sesiuni de discutii (prof. Loretta Batali si conf. Nicoleta Ilies).
Conferinta 17th ECSMGE s-a incheiat, urmeaza cea de-a 18-a editie ce va avea loc in 2023 la Lisabona (Portugalia), dar ecourile stiintifice vor mai persista inca mult timp.
CNGF2020, Bucuresti
In siajul stiintific al acestei Conferinte Europene se situeaza si viitoarea Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii, editia a XIV-a, CNGF2020, organizata de Filiala Bucuresti a SRGF si UTCB in perioada 2 – 5 Septembrie 2020, la Hotel Ramada Parc, Bucuresti.
Conferinta Nationala reprezinta cel mai important forum de discutie pentru membrii comunitatii de Inginerie Geotehnica din Romania, dar si locul unde se creioneaza tendintele si preocuparile urmatorilor 4 ani.
- Motto
Editia a XIV-a este pusa sub motto-ul „Racordarea Ingineriei Geotehnice din Romania la tendintele Europene”, iar programul previzionat urmeaza aceasta idee.
- Keynote speakeri internationali
Astfel, sunt deja invitati si confirmati 2 keynote speakeri: dr. Andrew Bond – presedinte pana in 2019 al comitetului tehnic al CEN pentru Eurocodul 7 (SC7/TC250) si prof. Dietmar Adam – Directorul Institutului de Geotehnica si al Unitatii de Cercetare in Ingineria geotehnica a Universitatii Tehnice din Viena, Austria. Pe langa acestia vor mai fi si alti invitati de marca din strainatate, dar si, bineinteles, personalitatile recunoscute ale domeniului din Romania.
- Tematici
Tematicile conferintei, racordate si ele la tendintele actuale, sunt urmatoarele:
Investigarea si modelarea geotehnica
I.1. Investigare geotehnica pe teren
I.2. Investigare geotehnica de laborator
I.3. Modelare experimentala si numerica
I.4. Parametri geotehnici
Structuri geotehnice, proiectarea geotehnica
II.1. Fundatii
II.2. Lucrari de sustinere
II.3. Imbunatatirea pamanturilor
II.4. Pamant armat / Geosintetice
II.5. Lucrari de infrastructura
II.6. Reabilitarea structurilor geotehnice
III. Geo – hazarduri
III.1. Alunecari de teren
III.2. Inginerie geotehnica seismica si dinamica pamanturilor
III.3. Managementul riscurilor
Mediu, hidrogeologie si energie
IV.1. Geotehnica mediului
IV.2. Hidrogeologie
IV.3. Structuri geo-energetice
- Concurs Tineri geotehnicieni EXCELSIOR Young
O noutate pe care o aduce CNGF2020 este concursul pentru tinerii geotehnicieni EXCELSIOR Young.
La nivel international, din dorinta de promovare a tinerilor ingineri din domeniul Ingineriei Geotehnice, Presedintele ISSMGE – Profesor Charles Ng a lansat premiul „The Bright Spark Lecture Award”. Acest premiu se adreseaza tinerilor care activeaza fie in domeniul privat, fie in cel academic si carora astfel li se ofera sansa de a sustine o prezentare in plenul conferintelor organizate sub egida ISSMGE. Aceasta activitate de promovare a tinerilor din Ingineria Geotehnica a fost intiata de catre YMPG – Young Member Presidential Group organism din cadrul ISSMGE reprezentant al tinerilor membri ai societatii internationale.
Cu ocazia CNGF2020 initiem un astfel de concurs si la nivel national, prin implicarea reprezentantei Romaniei in YMPG, sef lucr. dr. ing. Iulia Prodan (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca).
Astfel, articolele scrise de tineri geotehnicieni sub 35 ani ca unic autor (si care doresc sa participe la acest concurs) vor fi jurizate de o comisie speciala, iar premiile oferite sunt:
- Premiul I – posibilitatea de a prezenta lucrarea in sesiune plenara si reducere 100% a taxei de participare la CNGF2020;
- Premiul II – posibilitatea de a prezenta lucrarea in sesiune de discutii (paralela) si reducere 50% a taxei de participare la CNGF2020;
- Premiul III – posibilitatea de a prezenta lucrarea in sesiune de discutii (paralela).
- Program
Programul previzionat al conferintei cuprinde:
- doua sesiuni plenare dedicate „Racordarii la tendintele Europene” – prima referitoare la „Proiectarea geotehnica si standardizarea Europeana”, iar a doua la „Noile provocari in Ingineria Geotehnica Europeana”. Aceste 2 sesiuni principale vor aduce noutatile de la nivel international si national si se vor trasa directiile pentru viitor;
- 4 sesiuni paralele de discutii pentru cele 4 tematici ale conferintei;
- 2 workshopuri – unul intitulat „Mediul economic – factor cheie in formarea viitorilor specialisti in Inginerie Geotehnica”, destinat dezbaterii modului in care poate fi imbunatatita cooperarea dintre mediul academic si productie, si un al doilea dedicat „Modelarii numerice in Ingineria Geotehnica”, care isi propune sa creasca nivelul de cunostinte de modelare numerica intr-o epoca in care programele de calcul sunt omniprezente, dar nu exista intotdeauna si calificarea necesara.
De asemenea, in aceeasi idee de innoire si racordare la tendintele moderne, din care face parte si tehnologia BIM, in preziua conferintei (2 septembrie 2019) va fi organizat un curs de formare in aplicarea BIM in Ingineria Geotehnica impreuna cu partenerul CNGF2020, societatea ALLBIM NET – Reprezentantul in Romania al software-urilor de referinta din domeniul constructiilor (ex: GEO5, Allplan Engineering, SCIA Engineer).
In ultima zi a conferintei va fi propusa o vizita tehnica, speram noi, extrem de interesanta.
- Expozitie, parteneri, sponsori
Conferinta CNGF2020 va cuprinde si o expozitie tehnica pentru societatile din domeniu, oportunitate pentru acestea de a-si prezenta produsele, realizarile, tehnologiile. Companiile interesate sunt invitate sa devina parteneri sau sponsori ai CNGF2020 consultand pachetele de sponsorizare pre-configurate sau consultandu-ne pentru stabilirea unui pachet personalizat (secretariatsrgfbucuresti@yahoo.com, www.cngf.srgf.ro). Deja au fost incheiate contracte de sponsorizare cu mai multe firme din domeniu care au beneficiat de discount-uri pentru plata anticipata a pachetului de sponsorizare.
- Socializare, locatie
Nu trebuie uitat nici programul de socializare, care va cuprinde un welcome garden party si o cina de gala gazduite de Hotelul Ramada Parc, precum si o cina colegiala.
Centrul de conferinte, spatiul pentru expozitie si restaurantele, precum si celelalte facilitati puse la dispozitie de gazda Hotel Ramada Parc ofera conditii de inalt nivel pentru acest eveniment.
- Comitete stiintifice si de organizare, Articole
Conferinta are un comitet stiintific compus din cadre didactice si personalitati de renume ale Ingineriei Geotehnice din Romania, prezidat de Presedintele SRGF, prof. Sanda Manea, care va asigura revizuirea tuturor articolelor propuse spre publicare. O selectie de articole va fi publicata in reviste indexate in principalele baze de date stiintifice.
Secretarul stiintific al evenimentului si al comitetului stiintific este sef lucr. Daniel Manoli.
Presedintele Comitetului de organizare este prof. Loretta Batali – Presedintele Filialei Bucuresti a SRGF, Presedinte executiv este secretarul Filialei Bucuresti a SRGF, dr. ing. Árpád Szerző, iar Secretar general al conferintei este ing. Traian Ghibus.
- Organizatori, parteneri
Organizatorul evenimentului CNGF2020 este SRGF – Filiala Bucuresti in parteneriat cu UTCB, iar firma You Events este cea care se ocupa de organizare. Partenerul media este Revista Constructiilor.
Partenerul educational pentru cursurile de formare in BIM este ALLBIM NET, iar ASRO este de asemenea partener al evenimentului.
- Website, informatii
Informatiile sunt in curs de actualizare pe site-ul www.cngf.srgf.ro si vor fi disponibile in scurt timp, inclusiv pe social media.
Toate aceste elemente speram sa fie incitante si ofertante pentru comunitatea de Inginerie Geotehnica, membri sau nu ai Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, pentru autoritati si institutii de stat sau companii private, pentru toti cei implicati in sectorul de Constructii, carora le facem invitatia de a participa la cea de-a XIV-a editie a Conferintei Nationale de Geotehnica si Fundatii, CNGF2020, 2 – 5 septembrie 2020.
Autor :
prof. Loretta Batali – Presedinte Filiala Bucuresti a Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 56
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns