Beneficiar: Metrorex SA
Antreprenor General: Asocierea Astaldi SpA, Somet SA, Tiab SA, UTI Group SA
Proiectant General: Metroul SA
Proiectant D.E.: Ideea Proiect SRL
DESCRIEREA LUCRARII:
AMPLASAMENT
Depoul Straulesti si Galeria de legatura intre depou si statia Straulesti se intind pe o lungime desfasurata de aproximativ 336 m, cu latimi variabile, de la 18,00 m la confluenta cu breteaua de legatura cu statia Straulesti, pana la 88,15 m la capatul dinspre lacul Straulesti. Zona de depou propriu-zisa se intinde pe o lungime de 127,30 m, avand latimea de 86,35 m.
Pentru realizarea structurii de rezistenta a depoului a fost necesara crearea unei incinte din pereti mulati pentru asigurarea sprijinirii malurilor sapaturii. Incinta din pereti mulati se afla la o distanta medie de 15,00 m fata de malul lacului pe latura nord-vestica si la distanta de minimum 41,60 m pe latura sud-vestica fata de limita de proprietate.
STRUCTURA DE REZISTENTA
Structura de rezistenta a depoului a fost executata in interiorul incintei de pereti mulati prin metoda „cut and cover” si este alcatuita din:
- radier din beton armat cu grosimi cuprinse intre 0,80 m si 1,20 m;
- planseu acoperis cu grosimi cuprinse intre 1,00 m si, local, pe zona suprainaltata la cota -1,30 m, 50 cm;
- stalpi din beton armat cu dimensiunile de 60 cm x 120 cm, axati in directie longitudinala la travee de 6,00 m si in directie transversala la deschiderile impuse tehnologic;
- peretii caseta au grosimea de 50 cm si intre peretii caseta si peretii mulati se monteaza o membrana hidroizolanta din bentonita, eliminand astfel posibilitatea conlucrarii intre ei. Stalpii de pe sirurile G si H, intre axele 2 si 28, au prevazute console pentru montarea cailor de rulare longitudinale pe care circula un pod rulant monogrinda cu deschiderea de 11,15 m si capacitatea de ridicare 10 tone. Stalpii de pe sirurile E – H, intre axele 2 si 3, au prevazute console pentru montarea cailor de rulare transversale, pe care circula un pod rulant monogrinda cu deschiderea de 5,00 m si capacitatea de ridicare 10 tone.
TERMINALUL MULTIMODAL STRAULESTI
Terminalul multimodal amplasat in zona de N-V a Capitalei, cu referire la zona de acces dinspre Mogosoaia – Straulesti, va trebui sa „descurajeze” accesul direct cu masina pana in centrul orasului, punand la dispozitia calatorilor un parcaj suprateran si accesul facil la reteaua de transport urbana sau la reteaua de metrou.Terminalul multimodal are un regim de inaltime P+3 Etaje si are in alcatuirea sa un parcaj pentru 690 masini, o autogara, o sala de asteptare pentru cei care utilizeaza transportul urban si un acces (accesul D) in pasajul pietonal ce duce la statia de metrou Straulesti.
Ansamblul este dotat cu toate utilitatile si echipamentele aferente, pentru a permite circulatia usoara a persoanelor la toate nivelurile (scari, lifturi si escalatoare).
Echipamentele montate au gabarite care permit transportul persoanelor cu handicap locomotor (accesul persoanelor in carucior), consum redus de energie electrica, intretinere si exploatare usoara precum si sisteme moderne de monitorizare a functionarii lor, toate asigurand o crestere a gradului de siguranta in transport a publicului calator.
Caracteristicile geometrice ale constructiei sunt:
- Regim de inaltime:P+3E
- Suprafata construita terminal: 9.717,25 mp din care: Autogara 1.349,50 mp, Sala asteptare terminal 713,60 mp, Drumuri si platforme amenajate: 7.654,15 mp;
- Suprafata desfasurata terminal: 38.869,00 mp din care: Autogara 1.349,50 mp, Sala asteptare terminal 713,60 mp, Parcaje si platforme amenajate 36.805,90 mp.
Componentele de baza ale conceptului: Acoperisul este realizat in doua variante, terasa necirculabila pe structura metalica si acoperis terasa necirculabila pe structura de beton.
Tavanele false se pot imparti in doua categorii mari, una pentru spatiile publice si una pentru spatiile anexe:
- Tavane false pentru spatii publice: tavan fals din profile metalice zincate si lamele verticale din aluminiu 200 mm x 0,5 mm avand clasa de combustibilitate CO si R.F. 45 min.
- Tavane false pentru spatii anexe: tavan fals realizat din gipscarton de 12,5 mm grosime, avand clasa de combustibilitate CO si R.F. 45 min.
INCHIDERI EXTERIOARE: Cu pereti cortina si zidarie de caramida.
COMPARTIMENTARI SI FINISAJE INTERIOARE: Lucrarile de compartimentare si finisaje sunt realizate in parte cu sisteme clasice, cu procese tehnologice umede (sape, tencuieli si vopsitorii) dar si cu sisteme si procese tehnologice uscate, cu montaj mecanic, astfel:
- pereti din zidarie de caramida GVP de 25 cm grosime;
- pereti de compartimentare executati din panouri de gips-carton cu bariera de vapori de 12,5 mm grosime;
- pardoseli si plinte din piatra naturala de granit de 2 cm grosime;
- placaje ceramice montate in sistem uscat, ventilat cu prindere mecanica;
- placaj faianta cu placi albe la pereti;
- ferestre din profile de aluminiu cu rupere de punte termica tip SCHUCO-RS65;
- usi interioare din profile PVC de culoare alba, precum si usi interioare din profile de aluminiu vopsite electrostatic.
CERINTE DE CALITATE INDEPLINITE: Constructiile supraterane se incadreaza in categoria cladirilor civile avand:
– Categoria de importanta C;
– Clasa de importanta III;
– Gradul de rezistenta la foc II.
Au fost asigurate prin executie: siguranta in exploatare, siguranta cu privire la instalatii, siguranta cu privire la lucrarile de intretinere, siguranta la intruziune si efractie, siguranta la foc, igiena si sanatatea oamenilor, protectia si refacerea mediului, protectia termica, hidrofuga si economia de energie, protectia impotriva zgomotului.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 163 – octombrie 2019, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns