«

»

CREATON: De ce forma acoperisului influenteaza calitatea si siguranta acestuia

Share

Exista multe lucari de constructii – mai ales in zonele metropolitane industria este in plina expansiune – dar, cu toate acestea, exista un deficit de constructii, iar locuintele accesibile sunt destul de rare.

De multe ori, in cladirile cu mai multe etaje, in special in sectorul locuintelor, se construiesc acoperisurile plate, in general din cauza costurilor mai scazute.

Ce forma de acoperis este aleasa depinde adesea de arhitect, de preferintele clientului, dar si de planurile de dezvoltare si de reglementarile zonale.

Acoperisul inclinat da un plus de eleganta si farmec constructiilor moderne sau clasice si decoreaza tabloul arhitectural.

Ce anume face ca acoperisul inclinat sa fie cea mai sigura forma a acoperisului?

 

Avantaje structurale ale acoperisurilor inclinate

  • Durabilitatea acoperisurilor

In functie de materialul folosit, acoperisurile inclinate au o durata de viata de pana la 150 de ani (Creaton garanteaza acoperisurile ceramice minim 50 ani). Comparativ cu aceasta, durabilitatea acoperisurilor plate este de doar 20 – 40 de ani, in functie de material.

  • Rentabilitate mare in timp, datorita unei nevoi reduse de intretinere.

Acoperisurile inclinate – in special cele care au la baza tigla ceramica si tigla din beton – pe langa durata lunga de viata, nu au cerinte speciale pentru intretinere, mai ales cand sistemul de acoperis este unul complet, cu cele mai potrivite accesorii. Amintim aici folia anticondens, accesoriile de ventilatie (tigla de aerisire pentru conexiune la coama, banda de ventilare etc.) si accesoriile de siguranta (cleme contra furtunii, parazapezile de acoperis etc.). Iar atunci cand accesoriile sunt produse originale, create special pentru a optimiza performanta sistemului pentru acoperisuri, intregul sistem devine un tot unitar, perfect sincronizat, eficient si functional.

Comparativ cu acoperisul plat, se produce mai putina umezeala si se deterioreaza mult mai putin in timp din cauza mucegaiului sau a ploilor.

  • Suprafata acoperisului ca protectie solara

Acoperisul protejeaza cladirea de lumina directa a soarelui si ne poate oferi racoarea de care avem nevoie in zilele fierbinti de vara. In plus, acoperisul ofera o protectie suplimentara tuturor elementelor expuse umiditatii sau ploilor (ex: trecerea fatadei la suprafata acoperisului).

  • Jgheaburi pentru o drenare mai buna

Sistemul de scurgere a apei prin jgheaburi si prin burlane de pe acoperisul inclinat este mai sigur, si, de obicei, localizat in afara cladirii. Drenajul de pe acoperisul plat se face de obicei prin instalarea revarsarilor de urgenta, care trebuie integrate direct deasupra cladirii, in stratul de protectie special facut pentru impermeabilizarea acoperisului plat. Astfel, jgheaburile si burlanele de pe acoperisul inclinat – fata de sistemul de scurgere folosit in cazul acoperisului plat – reduc cu mult riscul ca umezeala sa patrunda in structura acoperisului sau in interiorul cladirii.

  • Elemente de stapungeri sigure ale acoperisului pe acoperisurile inclinate: Proiectarea strapungerilor acoperisului, de exemplu pentru conexiuni la antena sau ventilatie, poate fi mai sigura pe acoperisul inclinat accesorizat corespunzator.
  • Avantajele fizicii constructiilor acoperisurilor inclinate

Acoperisurile invelite cu tigla din ceramica si tigla din beton, in special atunci cand sunt accesorizate pentru o ventilatie corespunzatoare, protejeaza cladirea de efectele nedorite ale vaporilor, pentru ca acestia pot fi evacuati prin structura acoperisului pentru a ajunge in exteriorul cladirii. Astfel, se evita degradarea structurii de sustinere a tiglei, care ar putea determina costuri neprevazute pentru reparatia structurii acoperisului. In cazul unui acoperis plat etans la vapori, capacitatea de difuzie pe suprafata acoperisului este exclusa, ceea ce poate duce adesea la aparitia daunelor structurale. Pentru a evita formarea mucegaiului in interiorul cladirii, trebuie avut grija sa se asigure o ventilatie manuala controlata si adecvata a spatiilor de locuit.

  • Avantaje arhitecturale ale acoperisului inclinat

Spatiu de locuit suplimentar sub acoperis: pentru acoperisurile inclinate, pantele de la etajul superior pot fi utilizate pentru spatii de locuit suplimentare. Acoperisurile abrupte pot fi utilizate ca spatii de depozitare in pod sau ca spatii de locuit – in special in cazul mansardelor folosite ca incaperi suplimentare, pot fi puse in aplicare concepte de camera cu un design atractiv si functionalitati diferite.

  • Creativitatea in cazul unui acoperis inclinat

De multe ori, diverse modele posibile pentru un acoperis inclinat sunt reglementate prin planurile urbanistice zonale si regulamente de constructie. Cu toate acestea, acoperisul inclinat ofera o multitudine de posibilitati diferite, in cazul unui acoperis plat, variantele fiind limitate.

  • Libertatea de proiectare de la fatada la acoperis

Trecerea de la fatada la acoperis poate fi realizata in diferite moduri in acoperisul inclinat. In functie de stilul de constructie si de dorintele clientului, exista diferite optiuni disponibile: cosuri de acoperis de dimensiuni diferite, placari din lemn, placari metalice, placi de Trespa si fibrociment sau placi plane.

Optiunile de proiectare a acoperisului plat sunt extrem de limitate din cauza constructiei portante a unei placi de beton armat solid cu foi de profil corespunzatoare.

CREATON inseamna calitatea totala, experienta si expertiza de peste 130 de ani in cele mai durabile si eficiente solutii pentru acoperisuri. Cand vine vorba despre acoperisurile inclinate, inclinam sa credem ca alegerea se va indrepta catre acele sisteme complete, care imbina calitatea materiilor prime si tehnologia intr-un fel unic, durabil, eficient si atractiv atat din punct de vedere estetic, functional, cat si prin raportul calitate-pret.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 24

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/11/01/creaton-de-ce-forma-acoperisului-influenteaza-calitatea-si-siguranta-acestuia/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.