«

»

Noi tendinte arhitecturale pentru 2020 in SUA

Share

In SUA, tendintelele arhitecturale pentru 2020 au in comun angajamentul catre dezvoltarea si arhitectura sustenabila. Se observa de fapt ca societatea in sine, in general, evolueaza catre sustinerea mediului inconjurator si tendintele arhitecturale, ca manifestare sociala.

Din ce in ce mai frecvent suntem martorii utilizarii materialelor reciclabile, a cladirilor autosuficiente si a instalatiilor de tot felul care respecta” planeta.

In lista ce urmeaza, am compilat tendinte care s-au evidentiat in acest context, si vor marca stilurile arhitecturale ale viitorului. Cititi cu atentie aceste propuneri, deoarece cele mai multe dintre ele sunt aici pentru a ramane, si vor fi o tendinta in arhitectura pentru mult timp.

 

Reformarea, reabilitarea, remodelarea

Principiul obtinerii celor mai bune rezultate prin minimizarea lucrarilor este o tendinta majora pentru anul 2020. Reabilitarea cladirilor vechi si istorice, in multe cazuri, pentru a le oferi o noua utilitate este un proces pe care il observam deja de cativa ani.

De asemenea, reforma caselor pentru a le adapta la noile cerinte sociale si a le oferi un confort mai mare. Aceste actiuni au avantajul unui cost economic mai mic decat construirea de la zero a casei sau cladirii.

 

Case pasive

Aparuta initial doar ca o tendinta in arhitectura, casa pasiva a devenit o filosofie de viata si o directie in care ne indreptam in ceea ce reprezinta relatia noastra cu mediul inconjurator. Proiectarea arhitecturala in aceste case are ca obiectiv principal utilizarea resurselor disponibile, maximizarea economiilor de energie. Astfel, casele pasive nu numai ca isi salveaza proprietarii, ci contribuie si la imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii celor care le locuiesc.

Preocuparea pentru mediu si angajamentul fata de ingrijirea acestuia sunt aspecte sociale care se reflecta in tendintele arhitecturale ale anului 2020. Utilizarea materialelor mai putin poluante si a cladirilor durabile este tot mai mult un obiectiv individual, cat si al administratiilor publice in construirea de cladiri.

 

Mai putin zgomot, mai multa lumina

Zgomotul este un poluant la care suntem expusi atat in interior, cat si in exteriorul caselor noastre. De aceea, din ce in ce mai multe proiecte arhitecturale sunt realizate avand in vedere acest aspect deranjant, folosind distributii si materiale care reduc la minimum zgomotul in interiorul cladirilor.

In acelasi timp, tehnologia arhitecturala este dezvoltata astfel incat cladirile sa profite de lumina naturala pe care o primesc de la soare. Si, in acelasi timp, exista tendinte care integreaza iluminatul artificial in cel mai natural mod posibil, fie cu focare ascunse in mobilier, fie sub forma de lumina calda indirecta.

 

Metode constructive inovatoare

Pe parcursul anului 2020 se va continua experimentarea cu noi sisteme de constructii.

Structuri confectionate din materiale reciclate, cum ar fi plastic, sau metode traditionale de constructie vor fi implementate pentru a reduce distrugerea mediului si a lupta impotriva schimbarilor climatice.

Un exemplu al acestei tendinte poate fi gasit in Kräuterzentrum de Ricola, proiectat de Herzog & de Meuron, castigatori ai premiului Pritzker din 2001.

 

Stil industrial in arhitectura constructiilor rezidentiale

Stilul industrial se defineste prin forme asimetrice in constructii, atat in cladiri rezidentiale, cat si in alte infrastructuri urbane. Liniile simple si absenta elementelor de suprafata sunt, de asemenea, caracteristice acestului stil. In ceea ce priveste materialele folosite, se caracterizeaza prin utilizarea combinatiei de fier, lemn, aluminiu si chiar plastic reciclat, ceea ce contribuie la reducerea costurilor de constructie.

 

Automatizari casnice si case inteligente

Automatizarile casnice si casele inteligente sunt o tendinta ascendenta, atat pentru cladirile noi, cat si pentru cladirile reabilitate. Sistemele automate sunt folosite din ce in ce mai mult pentru a controla temperatura, lumina sau securitatea locuintelor.

O cladire inteligenta ofera utilizatorilor sai un confort mai mare si reducerea cheltuielilor de intretinere. „Arhitectura domotica” este o reflectare a constientizarii sociale pentru ingrijirea mediului si a necesitatii de a reduce consumul.

 

Spatii deschise si polivalente (multipurpose)

Un „trend” care se observa din ce in ce mai mult este cel de a integra diferite zone ale locuintei pentru a crea medii diafane si polivalente. Aceasta solutie „deschide” interiorul, si „largeste” spatiul incorsetat de peretii despartitori, in acest mod oferind spatii foarte practice pentru intreaga familie.

O alta strategie folosita in scopul castigarii de spatiu si lumina este utilizarea materialelor de constructie care servesc ca legatura (tranzitie) intre camere si decorarea intreagii camere in acelasi stil.

Cea mai intalnita combinatie este integrarea bucatariei si a livingului, insa puteti alege, de asemenea, sa alaturati camera de zi cu terasa sau camera de zi cu dormitorul. Mobilierul pliabil si retractabil care exista deja pe piata ajuta la crearea unor pereti despartitori mult mai naturali.

Noile utilizari ale spatiilor traditionale au fost tema dezbaterii in ultima editie a SIMO, unde Martha Torne si arhitecta Frida Escobedo au discutat despre acest subiect. O dovada irefutabila a modului in care se schimba conceptul de camera si interesul arhitectural pentru a redefini spatiile.

 

Bucataria in centrul atentiei

Bucataria a fost din totdeauna cel mai polular spatiu din fiecare locuinta. In bucatarie se pregatesc alimentele, dar aici se si aduna familiile sa consume bunatatile preparate si sa petreaca momente placute impreuna. In acelasi timp, bucataria poate fi locul de joaca preferat pentru copii, sau pentru ca oaspetii sa ia un aperitiv.

Acesta este motivul pentru care tendintele in arhitectura pentru 2020 acorda importanta deosebita bucatariei, crescandu-i dimensiunile si conectand-o cu dining-ul (camera de masa) si camera de zi. Pentru acest scop, se recomanda crearea unei insule centrale care serveste ca zona de apa si un bar pentru micul dejun si care separa vizual zona de „lounge” (relaxare, canapele).

 

Baia devine un spatiu de relaxare

Baia nu mai este, exclusiv, spatiul dedicat ingrijirii personale. Acum, acest spatiu este folosit ca loc de relaxare dupa o zi grea de munca, unde sa va deconectati de exterior, sa va eliberati de stresul zilnic. Si toate acestea se pot indeplini printr-un design si decorarea bailor intr-un mod specific.

Noile tendinte in bai opteaza pentru acoperiri in culori foarte deschise sau albe, cu placi care faciliteaza curatarea si transmit calm si seninatate. Dusul devine principalul protagonist al baii, fie ca este o cabina de hidromasaj, sau un dus cu ecran. Este important sa aveti dimensiunile necesare pentru ca utilizarea sa sa fie confortabila pentru toti utilizatorii.

Mobilierul simplu, cu capacitate de depozitare, pentru a avea totul colectat si o planta de interior vor crea atmosfera necesara pentru a transforma momentele de ingrijirea zilnica intr-o placere.

Aceasta baie magnifica este mult mai mult decat o baie, este un adevarat „spa” pe care il putem avea in casa noastra, pentru a ne bucura de un moment de relaxare, datorita saunei, jacuzziului si hamacurilor in care ne putem relaxa culcat.

 

Podelele si peretii se evidentiaza

Aceste elemente decorative dobandesc o mai mare proeminenta in tendintele arhitecturale ale anului 2020. Acoperirile cu placi de calitate care imita diferite materiale sunt impuse de functionalitatea lor.

Puteti aseza acoperiri cu o mare varietate de texturi si culori, imitand noroiul, lemnul sau cimentul lustruit printre alte materiale. Asigurati-va ca cumparati intotdeauna produse ecologice in fabricarea lor.

 

Combinatii riscante

In acest moment, piata ofera o atat de mare varietate de stiluri si culori in materialele de constructie incat este dificil sa alegem o singura optiune. De aceea, tendintele la moda in anul urmator vor fi spatiile cu o multitudine de forme si materiale, combinate intr-un mod corespunzator.

Galbenul in tonalitatile sale diferite; de la trandafirul antic la pepene rosu; gresie cu texturi care imita rosu sau tweed. Pe scurt, o explozie de forme si culori in constructia si decorarea caselor si a spatiilor de lucru vor crea spatii pline de viata.

 

Noul minimalism

Tendinta catre minimalism in arhitectura se traduce in folosirea de forme simple, materiale moderne si avangardiste. Proiectele de acest gen sunt foarte solicitate atat pentru case si hoteluri, cat si pentru cladiri de birouri si centre comerciale. Aceasta este o tendinta prin care se utilizeaza materiale de calitate pentru a asigura izolatia termica si acustica, care implicit rezulta in reduceri economice si beneficiu pentru mediul inconjurator.

 

Interior adaptabil

Acest concept inovator creeaza medii de lucru avangardiste prin spatii deschise si transparente. Conform noii metodologii de lucru, care sustine colaborarea si munca in echipa, birourile sunt concepute ca spatii in continua schimbare, care pot fi adaptate in orice moment la nevoile utilizatorilor.

Ideea este transferata catre case pentru a crea spatii multifunctionale fara pereti despartitori intre unele camere si cu incaperi delimitate de pereti de sticla.

 

Contopirea cu exteriorul

Terasele si balcoanele pot fi savurate pe tot parcursul anului daca le conditionati in mod corespunzator. Ele sunt o tendinta in carcasele de sticla arhitecturala fara profile, asa-numitele perdele de sticla, care va permit sa deschideti spatiul complet la sosirea vremii bune. Daca aveti un spatiu in aer liber, oricat de mic, puteti plasa sobe mobile pentru a combate frigul.

 

Albul continua ca trend

Albul in nuantele sale diferite continua sa fie protagonist in designul interior, singur sau combinat cu alte culori precum negru, mustar sau gri. Cand este folosit pentru acoperirile peretilor si podelelor, albul ofera luminozitate camerelor si le extinde vizual.

In plus, reflecta toata lumina primita, de aceea este recomandat in cazul incaperilor intunecate sau interioare. Folosit in masura corespunzatoare, de exemplu, in placi de baie, albul va oferi un rezultat estetic excelent.

Autor:
ing. Ileana Howard, MS – Florida, SUA

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 50

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/11/01/noi-tendinte-arhitecturale-pentru-2020-in-sua/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>