«

»

PIPELIFE: Bune practici in elaborarea documentatiilor de atribuire a proiectelor referitoare la sisteme de apa si canalizare

Share

In „Fisele Tehnice”, parti componente ale documentatiilor de atribuire, putem identifica o serie de „Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini” incorecte/nefundamentate din punct de vedere tehnic si in aceste cazuri se impune de regula solicitarea unor „clarificari” in vederea corectarii si corelarii acestor cerinte cu standardele si reglementarile in vigoare. Din pacate, de cele mai multe ori, nici in urma acestor clarificari nu se ajunge la cerintele standard/reglementate, obligatorii pentru piata de constructii. Pe de alta parte trebuie avut in vedere ca aceste cerinte „incorecte si uneori limitative” ingradesc prezenta pe piata a unor producatori. 

Ne propunem in continuare sa aratam cateva exemple din mai multe Fise Tehnice postate pe SICAP in ultima vreme, o serie de cerinte formulate incorect si sa comentam in ce consta neconformitatea de formulare:

  1. Certificari: Certificat de conformitate CE
  2. Toate conductele si fitingurile vor fi insotite de agremente tehnice romanesti emise doar de organisme si laboratoare notificate la Comisia Europeana. Producerea si conceptia bunurilor sa fie in concordanta cu standardele UE, produsul trebuie sa fie conform cu prevederile HG nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii.
  3. Conditii de trafic pentru teava PVC-U: Pentru trafic stradal greu (max. 18 t/axa).
  4. Tevile din material plastic (…) vor fi cu trei straturi, din care miezul interior este expandat, conform EN13476-2.

5.1. Baza caminului se sudeaza prin termofuziune de coloana caminului pentru a asigura etanseitate 100%, nu se accepta imbinari de tip mufa si garnitura elastomerica.

5.2. Caminul trebuie sa aiba maxim de rezistenta mecanica.

5.3. Coloana caminului (SN10) trebuie sa preia incarcarile exterioare dinamice datorate traficului.

5.4. Coloana caminului realizata din polipropilena PP-B, constructie corugata tip B, cu pereti dubli, sudati intre ei prin co-extrudare, cu diametrul interior de 400 mm si diametrul exterior de 450 mm. Rigiditate circulara minima SN10 – conform cu EN ISO 9969.

 

Comentarii:

  1. Standardele de referinta ale acestor produse (tevi, fitinguri, camine din materiale plastice), nu sunt standarde europene armonizate astfel incat conformitatea lor sa se certifice prin declaratie de performanta si sa se poata aplica pe ele marca CE. Conformitatea acestor produse se certifica prin declaratia de conformitate a producatorului, emisa conform HG 668 din 2017.
  2. HG 668 din 2017 referitor la Comercializarea produselor pentru constructii (de adoptare a Regulamentului UE 305/2011) nu mai solicita agrement tehnic pentru produsele la care exista un standard national aplicabil, fiind necesar sa se emita „Declaratie de conformitate” de catre producator conform EN 17050 in care se vor mentiona si „Rapoartele de inspectie independente” realizate la produsul tip.
  3. Rezistenta la trafic (sarcinile dinamice) a unei retele realizate din material plastic se asigura nu numai prin alegerea unei rigiditati inelare corespunzatoare ci si printr-o pozare adecvata (impusa de proiectant pe baza unui calcul static si de catre producator prin instructiunile de pozare).
  4. Definirea configuratiei peretelui, ca fiind din trei straturi cu miezul interior expandat, este incorect. Standardul nu impune o configuratie exacta a peretelui, fiind stipulate cateva exemple tipice de forma a conductei printre care si cel amintit mai sus, fara a mentiona insa ca stratul din mijloc ar trebui sa fie expandat (sunt astfel de produse pe piata cu stratul din mijloc compact).

Pe de alta parte, standardul EN13476-2 impune numai forma tevii, sa fie lisa atat la interior cat si la exterior, avand intre stratul exterior si cel interior un strat de umplutura sau goluri longitudinale / transversale etc. si performantele de executie, care de altfel sunt similare cu performantele tevilor multistrat cu peretele interior lis si exterior corugat de aceeasi clasa, fabricate dupa EN13476-3.

5.1. Standardul EN13598-2 accepta imbinarile tip cep/mufa si garnitura EPDM, fiind vorba de sisteme gravitationale, care lucreaza intr-un mediu de pana la 0,5 bar.

5.2. O performanta ar trebui sa fie intotdeauna verificabila deci ar trebui specificat conform standardului aplicabil sau conform cerintelor din proiect: Standardele de referinta  SR EN 13598-2 si SR EN 476 prevad ca rigiditatea inelara a caminului trebuie sa fie minim SN 2 kN/mp. In cazul cand sunt prevazute conditii de pozare iesite din comun (ex. nivel ridicat al apei freatice) ar trebui predimensionat SN-ul necesar.

5.3. Coloana caminului din material plastic NU preia niciodata sarcini dinamice, pentru asta se utilizeaza inelul de beton de descarcare al sarcinilor. Rigiditatea inelara standard pentru coloana, conform  EN 476 este SN > 2 kN/mp.

5.4. In cazul caminelor de racord, standardul EN 476 conditioneaza rigiditatea inelara (minim 2 kN/mp) si prin proiect se impune diametrul interior minim al coloanei (ex: min. 400 mm). Conditionarea dimensiunilor exacte (mai ales a diametrului exterior care difera intre anumite limite de la producator la producator) este irelevanta si conditionarile de acest gen contravin Legii concurentei 21 din 1996 cap. II art. 5 lit. d.

Autor:
ing. László Jancsó, Manager Calitate Pipelife Romania 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/11/01/pipelife-bune-practici-in-elaborarea-documentatiilor-de-atribuire-a-proiectelor-referitoare-la-sisteme-de-apa-si-canalizare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.