«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (III). Arhitectura construita – Arhitectura publica

Share

In ultimii ani se pune un accent din ce in ce mai mare pe o abordare asa-zis umanista, plasand in centrul existentei fiecarui spatiu si al modului sau de concepere experienta utilizatorului.

Fie ca vorbim despre noile cladiri de birouri sau de servicii medicale „prinse” in tesutul construit urban, eclectic si excesiv de aglomerat, fie despre un hotel asezat relaxat la malul marii, lucrarile nominalizate si premiate in cadrul concursului Anualei de Arhiectura 2019 – sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica” – mizeaza pe imbinarea esteticului intrinsec cu functionalul, in scopul generarii unor experiente pozitive la nivelul utilizatorilor – atat in interiorul volumului construit, cat si venite din integrarea cladirii in spatiul public inconjurator (adesea extrem de valoros din punct de vedere estetic per se).

 

Sectiunea arhitectura construita / arhitectura publica, 2019 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura publica” 

Imobil de birouri, Calea Dorobanti 32

Autori: arh. Dan Marin – Ideart

Colaboratori

Arhitectura: Radu Malasincu – PUNCTART

Structura: Mircea Neacsu – INCONA

Perete-cortina: Aram Hazarian – ALUPLAN

Instalatii: Valeriu Bardac – ACMS; MC General Construct

Arhitectura peisagera: Nicolas Triboi – FOAIE VERDE

Fotografii: Radu Malasincu, Arthur Tintu

Beneficiar: Primavera Development / Dorobanti Offices

Comentariul autorului

Intr-o zona eterogena urbanistic si arhitectural, proiectul trateaza doua teme corelative. Prima cauta o formula de legatura intre straturi istorice diferite, cu arhitecturi si scari divergente: relatia vilei existente cu noua cladire, pentru a permite degajarea si protectia ei vizuala. A doua urmareste valorificarea potentialului locului prin accentuarea caracteristicilor structurale ale spatiului urban: relatia de continuitate a noii cladiri cu curtea de onoare de pe partea opusa a strazii.

 

 

Premiul partenerului Isopan pentru sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica” 

Centrul de Oncologie Sanador

Autori: prof. dr. arh. Dan Corneliu Serban, dr. arh. Ionut Anton, arh. Ana Luben – SC DD Design Studio SRL

Colaboratori

Birou: prof. dr. arh. Dan Corneliu Serban, arh. stag. Madalina Gurjii, arh. stag. Iarina Tava – DD Design Studio

Structura: ing. Andrei Zybaczynski – AVZ Design

Instalatii: ing. Alexandru Iatan, ing. Elena Iatan – NOA PROIECT, ing. Elvis Tarlea – Krenic, ing. Angel Dogeanu

Manager proiect: Radu Conta – BMC Consulting

Constructor: AXA TC

Beneficiar: SC SANADOR SRL

Comentariul autorului

Specificitatea Proiectului Sanador a fost indusa, pe langa a gasi o armonica intre o casa cu valoare de monument si o constructie de pionierat in materie de medicina oncologica, si de grija fata de pacientul extrem de special, necesar de a fi primit reverentios in accesarea sistemului prin somptuozitatea casei monument. Astfel, Centrul de Oncologie se naste din negocierea intre un context cu o valoare arhitecturala certa si dezvoltarea unui program medical complex pe o parcela de mici dimensiuni. Cele doua „case” se disputa si in final, dirijate, devin un tot estetic, rezultat din glisarea „monumentului” contopit cu volumul cartezian si minimalist care se retrage pentru a primi mesajul istoric.

 

 

Premiul partenerului Isopan pentru sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica” 

Big Office 

Autori: arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga, arh. Daniel Iorga, arh. Vasile Revin, arh. Ciprian Draghicescu – Cumulus Architecture

Colaboratori:

ing. Dan Stanel – Arhispatial,

ing. Mihai Preda – Alu Glass Technik

Beneficiar: Vladexim 

Comentariul autorului

Big Office a vrut sa schimbe conceptul istoric si arhetipal in ceea ce priveste proiectarea cladirilor de birouri.

Am propus o prezenta urbana discreta si „ascunsa”, situata intr-o intersectie foarte amorfa in Bucuresti. Cladirea reitereaza aceasta caracteristica a spatiului urban prin anvelopanta, fara a pierde echilibrul. Astfel, cladirea devine un amestec intre ferestre si pereti, intr-un raport echilibrat si considerand lumina naturala si economia de energie. Rezultatul este un amestec de spatii interioare functionale si flexibile, spre deosebire de holul principal, conceput ca o poarta intre compozitia urbana destructurata si simplitatea/ eficienta spatiilor de lucru.

 

Nominalizare pentru sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica” 

The Mark 

Autori: arh. George Cristescu, arh. Luciana Andreescu, arh. Ozana Leoca, arh. Andrei Vladescu, arh. Igor Bergmann, arh. Antony Willats, arh. Luminita Popan, arh. Stefan Aldea, arh. Dan Solomon – Deco Architects Studio SRL

Colaboratori

Structura: ing. Dragos Cotofana, ing. Samuel Toma, ing. Lidia Marin – Allied Engineers

Instalatii: ing. Alexandru Bulzan, ing. Catalin Pop, ing. Bogdan Nafareanu – Instal Data Proiect

Fatade: ing. Aram Hazarian – Aluplan

Executant: Strabag SRL

Beneficiar: S-Immo

Comentariul autorului

Prin pozitia de colt de pe strada Buzesti cu Calea Grivitei, cladirea The Mark contribuie la imaginea office a zonei. Complexul este compus dintr-o cladire cu 6 etaje si un turn de 15 etaje, cu un total de 30.300 mp suprateran si 15.200 mp spatii subterane cu 297 de locuri de parcare. Fatadele, alcatuite dintr-un strat de sticla si jaluzele exterioare metalice, combina exigente de proiectare actuale si confortul utilizarii cu performante sustenabile. Logiile, dispuse la fiecare nivel, permit utilizatorilor contact direct cu exteriorul. Magazinele situate in parter completeaza vitrina urbana a imobilului. 

 

Nominalizare pentru sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura publica” 

Hotel la mare 

Autori: arh. Simina Dron, arh. Raul Dan Ardelean, arh. Maria Elena Dron – Dron and Ardelean Architects 

Colaboratori

Structura: ing. Sterie Caradima, ing. Nicoleta Oprea, ing. Ana Maria Stancioi – KEIL BAU

Instalatii: dr. ing. Alexandru Iatan, dr. ing. Elena Iatan, ing. Razvan Silviu Stefan – NOA PROIECT, ing. Elvis Tarlea – KRENIC

Comentariul autorului

Situat intr-o zona din Mamaia Nord aflata intr-o intensiva dezvoltare imobiliara, dar cu infrastructura nerealizata, Hotelul Clas se distinge ca un volum alb, sobru si compact, rezultat din preocuparea pentru insorire, specularea pantei terenului si amplasarea unei functiuni publice pe fiecare latura: receptie, bar, restaurant, sala de conferinte. Camerele sunt orientate catre mare la est, zona verde propusa la sud si zona de acces la vest, latura de nord deservind parcarea si accesele de serviciu. Aspectul exterior a mizat pe efectul de umbrire dat de adancimea logiilor uniform distribuite pe fatadele volumului simplu si alb.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 34

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/11/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-iii-arhitectura-construita-arhitectura-publica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.