«

»

Rolul arhitectului proiectant in configurarea la foc a cladirilor: intre „sclav” al verificatorului si factor determinant

Share

Un titlu-soc care exprima, din pacate, o trista realitate! Cu foarte mici exceptii, arhitectii proiectanti din Romania de azi nu (mai) stiu sa configureze corect o cladire la foc si trebuie sa apeleze pentru aceasta la verificatori sau experti. Sunt aceste cunostinte o bariera de netrecut pentru arhitecti? Cu siguranta NU, iar subsemnatul se straduieste de peste 15 ani sa convinga lumea arhitectilor de acest adevar – din pacate, fara succes! Arhitectul este singurul specialist care integreaza – la nivel general – toate cunostintele necesare asupra partiului si functionalitatii, a rezistentei structurii si a instalatiilor din cladire etc. etc. – cu o singura exceptie: cele care se refera la securitatea la incendiu a acesteia (in speta, cele necesare configurarii corecte la foc a cladirii).

 

De curand, exista o initiativa comuna a IAIM si a Facultatii de Constructii si Instalatii din Bucuresti in aceasta directie. Laudabila dar insuficienta! Nu aceasta este solutia! A produce cativa specialisti in securitatea la incendiu pe an (cu studii postuniversitare) nu inseamna rezolvarea problemei ci, dimpotriva, inseamna, in final, sporirea masei verificatorilor si a expertilor, adancind si mai mult prapastia care ii separa azi pe arhitecti de verificatori.

Aceasta actiune nu este suficienta si nu raspunde scopului: acela ca studentii arhitecti sa intre in meserie cu un pachet de baza de cunostinte (basical)” asupra domeniului securitatii la incendiu, care sa le permita apoi in practica sa configureze corect la foc, singuri, proiectele pe care le intocmesc. Este vorba doar despre metodele active si pasive, intrucat cele operationale revin Beneficiarului in exploatare.

Pentru simplificarea asimilarii materialului care urmeaza, voi prezenta datele sub forma unor punctaje sintetice, care sper sa convinga asupra fezabilitatii ideii.

Exista aici patru capitole mari de cunostinte care ar trebui asimilate:

  1. Ce cuprinde acest pachet de baza de cunostinte (basical)?
  2. Evolutia istorica a abordarii configurarii la incendiu a unei cladiri;
  3. Care trebuie sa fie logica „in pasi” a unui arhitect, care cunoaste „basical”-ul si vrea sa il aplice in configurarea corecta la foc a cladirii pe care o proiecteaza?
  4. Ce solutii exista acum (in lume si in Romania) pentru protectia la incendiu?

 

  1. Basical”-ul fenomenologiei incendiului este o pura logica tehnica, simpla si integratoare, care pleaca de la doua declaratii – axioma:
  2. Cutremurele si incendiile – sunt cele doua accidente extraordinare in viata unei cladiri;
  3. Predictibilitatea aproape totala (peste 95%) a incendiilor fata de cutremure, care conduce la concluzia logica ca un incendiu nu este o fatalitate ci, in cca. 95% dintre cazuri, este o lipsa de cunostinte asupra domeniului securitatii la incendiu combinata cu o aplicare gresita a acestora.

Asadar, o trecere in revista a principalelor elemente ale fenomenologiei incendiului trebuie sa nu uite urmatoarele elemente (care, fiecare, este – la randul lui – un capitol care trebuie dezvoltat, inteles si asimilat):

  • Tetraedrul focului – esenta producerii si controlului unui incendiu;
  • Curba de evolutie a unui incendiu, cu consecintele ei: flash-over, curbele standardizate ISO si ASTM, zone si timpi posibili de interventie care demonstreaza clar ca o interventie cat mai rapida este cu atat mai eficienta!
  • Durata unui incendiu: de ce timp dispunem pentru evacuare si interventie?
  • Cum evolueaza temperaturile, temperatura maxima care se poate atinge si energia totala dezvoltata: ce elemente cedeaza si cand?
  • Incendii de clasa A si B / temperaturi atinse si consecinte pentru barierele specifice
  • Cum ma protejez de fum? (peste 85% dintre victime mor asfixiate cu fum). Aspecte care trebuie urmarite:

– continutul fumului,

– in ce directie se misca,

– cum pot sa il controlez:

  • cantitativ si calitativ (prin tipurile de materiale combustibile prevazute in proiect)
  • sa il „conduc” unde vreau si de acolo sa il evacuez (natural organizat sau mecanic)
  • Cum protejez oamenii? prin:

– compartimentari RF eficiente (pasive) si prevederea de sisteme active eficiente;

– asigurarea evacuarii in timp predeterminat (timpi de evacuare, programe 3D);

– cai sigure de evacuare in zone predefinite:

  • exercitii repetate de evacuare (efectuate in exploatare).
  • Cum controlez si sting incendiul? – sisteme pasive si active de interventie.

 

  1. Evolutia istorica a abordarii configurarii la incendiu a unei cladiri. Aceasta a trecut prin doua etape:
  • Etapa prescriptiva (vine din trecut) – solutii general aplicabile, acoperitoare pe un „caz mediu”.

Consecinte: supraevaluari, costuri mult mai mari, eficienta redusa fata de costuri si fara responsabilitate totala din partea autorului (care este „acoperit” de lege);

  • Etapa determinista / inginereasca (in plina dezvoltare) – solutii „customized” prin:

– Metode de calcul

– Programe de modelare matematica (foarte prietenoase cu arhitectii)

Consecinte: eficienta maxima, costuri minime dar o responsabilitate totala a autorului. Este insa mai complicata pentru ca presupune cunostinte profesionale incomparabil mai largi precum si asumarea responsabilitatii asupra solutiilor de securitate la incendiu (ceea ce nu este acum inca „propriu” arhitectilor de la noi!!!).

Si acum, ajungem la ceea ce ne intereseaza:

 

  1. Care trebuie sa fie logica „in pasi” a unui arhitect, care cunoaste „basical”-ul? Succesiv, acesta ar trebui sa urmareasca logica urmatoare:
  2. Ce sarcini termice am in cladire si din ce provin?
  3. Ce rezulta prin arderea lor?

fum:   · continutul acestuia

  • miscarea fumului in cladire, prin calcule sau simulare 3D

caldura – durata incendiului (timpi de evacuare)

  • temperatura maxima atinsa si energia totala dezvoltata (ce elemente cedeaza si cand)
  1. Cum controlez acesti parametri? – materiale folosite si configurarea la foc a cladirii prin amplasarea lor geografica (spatiala) corecta
  2. Previzionarea incendiului:

sa aflu rapid – o detectie rapida si eficienta;

sa stiu ce se va intampla si cum trebuie actionat prin:

  • scenarii de evolutie si interventie
  • antrenarea permanenta a personalului

 

  1. Ce solutii exista acum (in lume si in Romania) pentru protectia la incendiu?
  2. Directii clasice. Pana acum, protectia la foc era/este o suma de metode de stingere (fara prevenire) sau de prevenire (fara stingere).
  3. Solutii revolutionare

 

  1. Directii clasice:
  • Protectia structurilor din lemn si metal, compartimentari si etansari RF.
  • Detectiasicontrolul fumului

– impiedicarea si controlul propagarii acestuia (compartimentari, cortine)

– evacuarea prin metode:

  1. a) natural organizate (incluzand aici si cortine, ecrane si trape)
  2. b) evacuare mecanica (ventilatoare)

– Controlul si stingerea incendiilor – toate metodele se bazeaza pe tetraedrul focului.

  1. Solutii revolutionare:
  • Materiale intumescente (solutii care nu deranjeaza in exploatarea normala dar care „intra in actiune” doar in caz de incendiu) se bazeaza pe expandarea la caldura a unui material care poate astfel izola termic, etansa penetratii etc.
  • Fire PASS – solutie care elimina atat prevenirea cat si stingerea – se bazeaza pe pastrarea intr-o incinta a unei atmosfere cu continut redus de oxigen (sub 16%) care nu permite astfel niciun fel de aprindere, eliminand atat prevenirea cat si stingerea si reducand sensibil uzura/oxidarea exponatelor in cazul spatiilor de expunere.
  • Verificarea eficientei solutiei propuse prin programe de modelare matematica pentru:

– Evolutia unui incendiu (temperatura, propagarea fumului etc.);

– Evacuarea oamenilor (modelari cu programe THUNDERHEAD).

Sintetizand cele prezentate mai sus, putem concluziona urmatoarele:

  1. Evolutia incendiului poate fi previzionata cu mare acuratete
  2. Este nevoie insa de cunostinte profesionale structurate:
  • In facultate (pentru orientare teoretica)
  • In primii ani de meserie (pentru practica)
  1. In prezent, aceste cunostinte nu exista in breasla, la scara mare;
  2. Simbioza” actuala dintre arhitecti (OAR / UAR) si verificatori nu conduce la cresterea nivelului de securitate la incendiu pentru ca este privita, in cele mai multe cazuri, numai ca o afacere (stampila contra bani).

 

Cauzele majore care au condus la situatia actuala si asupra carora ar trebui sa se lucreze in urmatoarea perioada:

  • greseala de a acorda dreptul de scenarii de securitate la incendiu pe baza simplei apartenente la UAR si fara o pregatire solida prealabila in domeniul securitatii la incendiu (acumulata in perioada de studii) a condus la consecinte greu de reparat in prezent.
  • arhitectii – in cea mai mare parte – nu inteleg fenomenul complex al unui incendiu, pentru ca nu au primit cunostintele tehnice necesare in timpul facultatii si, poate cel mai grav, pentru ca in IAIM a existat dintotdeauna (si continua sa existe si in prezent) o atmosfera refractara la acest subiect.

 

In incheiere, vreau sa revin la intrebarea-dilema din titlu: care este rolul arhitectului proiectant in configurarea la foc a cladirilor, sclav” al verificatorului sau factor determinant in configurarea cladirii?

Intrebarea este evident retorica si raspunsul este, de asemnea, de banuit. O simpla baleiere a situatiei in tarile dezvoltate da raspunsul rapid la aceasta intrebare: in toate echipele complexe de proiectare civila (unde arhitectul este seful de proiect) exista un membru al echipei, specializat in problemele legislatiei securitatii la incendiu si in consecintele pe care aceasta le poate avea asupra unui proiect bazat numai pe fantezia arhitectului!

Imi amintesc cum, in facultate, regretatul profesor Alexandru Cismigiu (titularul catedrei de rezistenta si structuri, daca imi amintesc corect) avea urmatorul raspuns pentru studentii arhitecti care i se plangeau ca materia lui este prea grea pentru arhitecti (si, intr-adevar, era!) si ca ei nu aveau nevoie de toate calculele care se impuneau acelui domeniu:

Dragii mei, eu nu doresc ca voi sa deveniti specialisti ai domeniului si sa puteti face toate aceste calcule singuri. Pentru aceasta exista inginerii! Dar voi trebuie sa stiti elementele si principiile fundamentale, astfel incat sa nu faceti prostii si sa le cereti lor imposibilul!”.

La fel ar trebui abordata problema si cu studentii-arhitecti in domeniul pregatirii lor in securitatea la incendiu.

Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU – Vicepresedinte ASI, Presedinte Grup SIGURA

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 40

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/11/01/rolul-arhitectului-proiectant-in-configurarea-la-foc-a-cladirilor-intre-sclav-al-verificatorului-si-factor-determinant/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>