La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, pentru o saptamana intreaga, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca a fost gazda comunitatii Geodezilor. Peste 150 de specialisti din tara si strainatate s-au intalnit la Cluj pentru a participa la cel mai important eveniment de specialitate al anului. Peste opt tari au avut reprezentanti de elita din diverse domenii de specializare ale ingineriei geodezice care si-au prezentat la Cluj-Napoca rezultatele ultimelor studii si cercetari.
Uniunea Geodezilor din Romania, initiatoarea acestui eveniment, a avut drept co-organizatori Federatia Internationala a Geodezilor prin Comisia 3, si gazda evenimentului, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca.
03
Inca din prima zi au fost prezenti un numar mare de participanti, atrasi de temele abordate in cadrul sesiunilor tehnice, dar si de asteptata intalnire cu personalitati de marca din tara si din strainatate, cu ocazia deschiderii oficiale a acestui eveniment.
Printre invitatii de marca ai acestui eveniment, care au luat cuvantul in sesiunea de deschidere, s-au numarat personalitati din tara precum: prof. Cornel Catoi – Rector USAMV Cluj-Napoca, Ileana Spiroiu – Director General Adjunct Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Istvan Vakar – Vicepresedinte Consiliul Judetean Cluj. De asemenea, din partea organizatorilor, prof. Tudor Salagean – Prodecan al Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Cluj-Napoca si ing. Ionut Savoiu – Presedinte Uniunea Geodezilor din Romania, le-au urat bun venit tuturor celor prezenti, multumindu-le pentru participarea la prima editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti.
Asa cum a fost obisnuita in ultimii ani, comunitatea Geodezilor din tara noastra s-a bucurat si anul acesta de oaspeti de seama de peste hotare: Vicepresedintele FIG – Dr. Orhan Ercan, Presedintele Comisiei 3 FIG – prof. Hartmut Müller, Presedintele onorific FIG – prof. Chryssy Potsiou, Fostul vicepresedinte FIG – prof. Ralf Schroth, toti vechi prieteni ai tarii noastre, care au captat atentia participantilor prin prelegerile si prezentarile lor care au vizat aspecte legate de managementul informatiei spatiale, orase si regiuni inteligente, terenuri, cat si folosirea ultimelor tehnologii in domeniu. Alaturi de mai vechii prieteni ai comunitatii geodezilor romani s-au aflat si alti invitati speciali, prof. Jacob Zevenbergen din Olanda, prof. Yerach Doysther din Israel, prof. Charalambos Ioannidis din Grecia.
Primele doua zile au fost dedicate Comisiei pentru managementul informatiei spatiale din cadrul FIG (Comisia 3) si Grupului tinerilor geodezi (Young Surveyors Network). Aceste zile au atras atentia in special printr-o serie de prezentari interesante sustinute in cadrul sesiunilor tehnice cu teme care vizeza asigurarea cu date geospatiale pentru „orasele si regiunile inteligente” precum si managementul acestora, cu trimitere catre o mai buna si eficienta planificare teritoriala, educatie si conservarea patrimoniului cultural. Cateva dintre temele prezentate au facut referire la modelarea si vizualizarea tridimensionala a datelor geospatiale, aplicatii software Open Source pentru achizitii participative de date cadastrale, modele de inteligenta artificiala pentru imbunatatirea prezentarii reliefului pe telefoanele mobile.
Incepand cu cea de-a doua zi a putut fi vizitata si expozitia tehnica unde mai multe societati romanesti de prestigiu, furnizoare de servicii specializate in domeniu, au prezentat noutati tehnologice de nivel international, disponibile si in tara. Merita mentionata aici prezentarea unor sisteme de achizitie mobile de date geospatiale prin scanarea laser a norului de puncte precum si prelucrarea, gestiunea si prezentarea acestora cu aplicabilitate in realizarea modelelor de date necesare asigurarii si din punct de vedere geospatial a conceptului de Smart City.
„Intalnirea Anuala si Workshop-ul Comisiei 3 a FIG a avut loc in perioada 23 – 26 septembrie 2019, la Cluj-Napoca cu ocazia Saptamanii Geodeziei Romanesti, gazda noastra din Romania oferindu-ne aceasta generoasa oportunitate. Noi, membrii Comisiei, suntem foarte recunoscatori colegilor din Romania pentru ca au facut posibil acest eveniment. Organizarea excelenta a reprezentat o baza solida pentru un eveniment fructuos si placut, atat din punct de vedere profesional cat si personal.
Au fost participanti din circa 10 tari, incluzand mai mult de 30 de tineri geodezi, care s-au bucurat de facilitati la insciere, cat si de premii pentru lucrarile prezentate si selectionate oferite de catre organizatori. Acestia au beneficiat de 4 zile de schimburi de idei, facand posibila mentinerea si intarirea relatiilor colegiale atat de importante la inceput de cariera.
Un progres notabil a fost inregistrat in ceea ce priveste unul dintre obiectivele majore ale Comisiei, implicarea tinerilor geodezi (Young Surveyors) in viata Federatiei in ansamblu. Organizarea de catre Comisia 3 in colaborare cu Grupul de Lucru 8 „Geospatial next” a unei sesiuni dedicate Tinerilor Geodezi, prezidata de catre Cemal Ozgur Kivilcim din Turcia, s-a dovedit a fi de un real sprijin in ceea ce priveste legatura dintre tinerii geodezi si activitatile FIG pe termen lung.
Intalnirea Anuala si Workshop-ul au adus impreuna un numar remarcabil de profesionisti, stimuland intelegerea provocarilor din tara gazda si deschizand usa catre noi activitati si oportunitati.”
Intr-un scurt interviu acordat TVR Cluj, prof. Ralf Schroth a mentionat: „Prezentarea mea a fost despre Internet of Things (Internetul lucrurilor) ce conecteaza diverse dispozitive inteligente – telefoane mobile, aparatura de uz casnic sau profesional – si legatura lui cu oamenii. Aceasta tehnologie poate fi analizata pentru scopuri comerciale sau de siguranta pentru controlul si conducerea oraselor inteligente.”
In cea de-a treia zi a Saptapmanii au inceput si lucrarile Conferintei Internationale „Stiintele vietii pentru dezvoltare sustenabila”, aflata la cea de-a 18-a editie, organizata de catre gazda intregii Saptamanii, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, care sarbatoreste anul acesta 150 de ani de existenta. In dupa-amiaza aceleiasi zile a avut loc si Consiliul National al UGR, unde au fost discutate subiecte de interes pentru membrii Uniunii.
La finalul evenimentului, s-au aflat si castigatorii premiilor oferite celor mai bune trei lucrari prezentate de catre studenti in cadrul Saptamanii, premiera la un eveniment al Uniunii Geodezilor din Romania.
„Saptamana Geodeziei Romanesti a reprezentat o oportunitate excelenta de a reveni in comunitatea academica a profesiei noastre, cat si de a discuta cu reprezentantii noii generatii despre tematici relevante privind asigurarea si gestiunea datelor geospatiale referitoare la orasele inteligente si cum profesia noastra ar putea contribui la dezvoltarile viitoare. A fost benefic sa vedem ca furnizorii de servicii, liderii industriei de productie si management ale datelor geospatiale din Romania, au contribuit la succesul evenimentului. Acestia au demonstrat inca o data ca si la noi specialistii din sectorul privat sunt la curent cu ultimele tehnologii la nivel international si sunt capabili sa sustina dezvoltarea si profesionalizarea pietei de servicii din domeniu.”
Autor:
Ionut Savoiu – Presedintele Uniunii Geodezilor din Romania
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 164 – noiembrie 2019, pag. 10
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns