«

»

Casa Sociala a Constructorilor va invita la protectie sociala (01 noiembrie 2019 – 31 martie 2020)

Share

 

Casa Sociala a Constructorilor (C.S.C.) este organizatia paritara de protectie sociala a sectorului de constructii din Romania, administrata in sistem bipartit de catre partenerii sociali reprezentativi la nivel de ramura. Aceasta a fost infiintata si isi desfasoara activitatea in baza unei legi organice adoptate de Parlamentul Romaniei, Legea nr. 215/1997, sub forma unei organizatii non-profit, autonoma si cu patrimoniu distinct. C.S.C. asigura o protectie sociala reala salariatilor din sectoarele de constructii si materiale de constructii, in perioada timpului nefavorabil.

Ce este indemnizatia de protectie sociala?

Reprezinta o forma de protectie sociala care se adreseaza salariatilor din sectoarele de constructii si de producere a materialelor de constructii, in perioada intreruperii activitatii datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, in conformitate cu Legea nr. 215 / 1997 si Statutul Casei Sociale a Constructorilor.

Cine poate  beneficia de indemnizatia de protectie sociala?

Angajatii societatilor care au aderat la Casa Sociala a Constructorilor, au participat la formarea fondului de protectie sociala si au fost nominalizati de catre conducerea societatii, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor.

Care este valoarea indemnizatiei de protectie sociala?

Valoarea indemnizatiei este de 75% din media pe ultimele trei luni a salariului de baza brut si se acorda proportional cu perioada de intrerupere a activitatii.

Care este perioada pentru care se poate solicita indemnizatia de protectie sociala?

Indemnizatia se poate solicita in perioada 1 noiembrie – 31 martie, in limita a maxim 90 de zile calendaristice, pentru fiecare angajat care indeplineste conditiile de acordare. Cele 90 de zile pot fi repartizate consecutiv sau fractionat.

De unde provin sumele necesare protectiei sociale?

In conformitate cu Legea nr. 215 / 1997, sursele principale pentru formarea fondului de protectie sociala sunt:

  • Contributia beneficiarilor de obiective de investitii

Reprezinta 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii. (Capitolul 5.2.4 Cota aferenta Casei Sociale a Constructorului – C.S.C., introdus prin H.G. 907/2016).

  • Contributia salariatilor

Se calculeaza ca 1% din valoarea salariului de baza brut, fara sporuri, al angajatilor firmelor membre C.S.C

  • Contributia membrilor C.S.C.

Se include in costurile de productie si se calculeaza ca 1,5% din valoarea productiei de constructii, realizata si incasata de la beneficiar pentru agentii economici din constructii respectiv din valoarea productiei-marfa vandute si incasate, pentru producatorii de materiale de constructii, fara corespondent in devizul lucrarii.

 

Aveti si alte intrebari? Va vom raspunde cu drag, la CASA sau la dumneavoastra acasa.

Veniti sa petrecem IARNA impreuna!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/casa-sociala-a-constructorilor-va-invita-la-protectie-sociala-01-noiembrie-2019-31-martie-2020/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.