«

»

Cresterea sumelor alocate unitatilor administrativ teritoriale (UAT) nu rezolva problema subfinantarii Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF)

Share

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobliara (ANCPI), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) va finanta sau cofinanta cu sume majorate autoritatile locale, incepand cu 1 ianuarie 2020, pentru inregistrarea unui imobil in evidentele de cadastru si carte funciara prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF). Potrivit noilor reglementari aprobate miercuri, 27 noiembrie 2019, de Parlamentul Romaniei, suma decontata de ANCPI pentru lucrarile de inregistrare sistematica a imobilelor va fi majorata cu un coeficient de 1,4.

Cresterea sumelor alocate este insuficienta pentru a acoperi valoarea reala a manoperei necesare realizarii lucrarilor, iar modul de calcul prevazut in cadrul normativ al ANCPI strict legat de categoriile de relief nu acopera situatiile complexe care pot aparea la analiza situatiei actelor doveditoare ale fiecarei proprietati. In continuare decontarea va ramane anevoioasa, birocratica si necorelata regulat cu cheltuielile de manopera pe parcursul lucrarilor, fapt care adauga costuri si riscuri suplimentare de finantare din partea agentilor economici. Gasirea unor solutii la aceste tipuri de probleme ar putea stimula participarea sectorului privat la realizarea PNCCF.

Modificarea legislativa, nepromulgata inca, nu a fost dezbatuta cu asociatiile profesionale din domeniu. Suntem convinsi ca forma actuala a legii nu va atrage o participare mai mare a specialistilor la realizarea PNCCF, iar riscul de dezangajare a fondurilor europene de pe Axa 11 din Programul Operational Regional sau neutilizare a fondurilor din bugetul ANCPI ramane in continuare mare si foarte mare. Gradul de realizare a lucrarilor de cadastru si inregistrarea sistematica este semnificativ sub 10%, iar gradul de contractare a celor 660 de comune in cadrul POR este mult intarziat.

In continuare sectorul privat din domeniu va fi in mare dificultate, subfinantat, fara perspective de dezvoltare la nivelul tehnologic actual si afectat inca de o hemoragie de tineri specialisti catre sectorul public, catre alte sectoare de activitate si mai trist catre alte economii din Europa sau din lume.

Uniunea Geodezilor din Romania considera ca rezultatele concrete de pana acum in derularea PNCCF, desi pozitive, sunt totusi modeste fata de obiectivul asumat la initierea programului. Acestea pot fi imbunatatite substantial doar daca vocea specialistilor din sectorul privat si din invatamantul universitar cu experienta in derularea programului, va fi ascultata intr-un cadru bine organizat de ANCPI si MLPDA.

Presedintele Uniunii Geodezilor din Romania
Ionut Savoiu

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/cresterea-sumelor-alocate-unitatilor-administrativ-teritoriale-uat-nu-rezolva-problema-subfinatarii-programului-national-de-cadastru-si-carte-funciara-pnccf/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>