«

»

EJOT: Calcule preliminare pentru fixarea invelitorilor

Share

Compania EJOT ofera partenerilor din Romania o metoda facila de precalculare orientativa a sistemelor de fixare pentru invelitorile de pereti si acoperisuri, realizate din panouri sandwich sau tabla trapezoidala. Solutia respecta in totalitate prevederile standardului EN 1991-1-4. Calculele se efectueaza pe baza datelor specifice fiecarui proiect, respectiv: dimensiunile constructiei, informatii tehnice in legatura cu tipul panourilor, localizarea proiectului si zona de vant aferenta, tipul substructurii (dimensiunile acesteia), numarul de reazeme etc. Programul propus de EJOT asigura o dispunere optima a punctelor de fixare, din aceasta rezultand o sporire a sigurantei constructiei. 

In procesul de calcul, se iau in considerare toate tipurile de forte care actioneaza asupra elementelor, fiind vorba atat despre sarcini statice, cat si dinamice, dupa cum urmeaza:

  • Sarcina constanta pe suprafata (spre exemplu zapada pe acoperis);
  • Sarcina trapezoidala pe suprafata (spre exemplu viscolire si troienire zapada);
  • Sarcina punctuala pe acoperis (spre exemplu un aparat de climatizare);
  • Diferentele de temperatura intre partea interioara si exterioara a invelitorii, mai pregnante in cazul panourilor sandwich
    cu tabla de culoare inchisa (Grupa 3 de culoare);
  • Fortele de presiune si suctiune ale vantului, ce sunt mai pregnante la colturi si pe margini.

Exemplu de calcul pe baza datelor specifice unui proiect

Pentru exemplificare, este luat in considerare un proiect de placare cu panouri sandwich a unor pereti. Elementele au o lungime de 12 metri, o latime de un metru si sunt montate pe directie orizontala, utilizandu-se organe vizibile de asamblare. Panourile folosite in acest caz sunt „Brucha – Isolierpanel”, de culoare inchisa, din Grupa 3. Zona geografica in care se realizeaza lucrarea este orasul Bucuresti, diferentele de temperatura intre suprafetele interioara si exterioara fiind, in sezonul estival, cuprinse intre +25°C si +80°C, iar in timpul iernii intre -20°C si +20°C.

In concluzie, pentru acest proiect se vor folosi 24 bucati suruburi pentru panoul de 12 m lungime, insemnand 2 buc./metru patrat.

Pentru suport tehnic ii puteti contacta pe reprezentantii nostri din teritoriu accesand site-ul www.ejot.ro, sectiunea Contact. 

EJOT Romania
Sos. Comerciala nr. 21 A, DN 65 B, Com. Bradu, Sat Geamana, Jud. Arges, RO-117141
Tel.: +40 248 2238 – 86 / fax: +40 248 2238 – 84 | E-mail: infoRO@ejot.com | Web: http://www.ejot.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 51

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/ejot-calcule-preliminare-pentru-fixarea-invelitorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.