Geogrilele hexagonale Tensar® TriAx® sunt folosite cu succes de mai bine de 10 ani la drumurile din intreaga lume. Au fost si sunt inca utilizate cu agregate, pentru a crea un strat stabilizat mecanic (MSL) care imbunatateste capacitatea portanta a fundatiei.
Abordarea traditionala a utilizarii stratului stabilizat mecanic in structurile imbracamintilor rutiere pe teren slab consta in proiectarea acestuia – grosimea stratului, tipul de agregat si tipul de geogrila TriAx® – pentru a atinge capacitatea portanta necesara.
In ultimii ani, a fost dezvoltata si introdusa in diferite tari o noua abordare a utilizarii TriAx® in structurile rutiere: analiza intregii structuri a drumului, inclusiv straturile de pamant si geogrila. Avantajele geogrilei sunt luate in considerare in procesul de proiectare a drumului, iar acest fapt conduce la o crestere substantiala a duratei de viata a sistemului rutier.
Aceasta abordare face trimitere la „Optimizarea sistemului rutier”. Optimizarea cu geogrila hexagonala poate fi definita ca fiind un concept pentru structuri flexibile care sa permita reducerea grosimii straturilor – inclusiv de asfalt – mentinand durata de viata a sistemului rutier sau sporindu-i durata de viata in timp ce este pastrata grosimea acestuia, sau o combinatie a ambelor variante.
Imbracamintile rutiere pot fi optimizate cu TriAx® in trei moduri diferite. In primul rand, TriAx® poate fi adaugat la structura pentru a obtine reducerea maxima posibila a grosimii. Structura optimizata este proiectata sa aiba aceeasi durata de viata. In acest caz, costurile pentru structurile rutiere optimizate sunt mai mici decat costurile conventionale. A doua optiune este ca grosimea stratului rutier sa fie doar usor redusa, de obicei pentru a acoperi costul suplimentar al geogrilei. Acest lucru va conduce la o crestere destul de semnificativa a duratei de viata a stratului rutier – de pana la 3 ori. In aceasta optiune, costul optimizat este acelasi cu costul celui traditional. Si optiunea a treia: grosimea stratului initial este neschimbata iar TriAx® este adaugat pentru a creste durata de viata a drumului. In aceasta situatie, costul optimizat este putin mai mare decat costul celui traditional dar, datorita cresterii substantiale a duratei de viata, se obtine o reducere semnificativa a costurilor de mentenanta. In consecinta, rezulta un cost mai scazut pe intreaga durata de viata a sistemului rutier optimizat.
Ce este nou in abordarea de optimizare a straturilor rutiere la utilizarea geogrilelor? Prima noutate este ca se analizeaza drumul in intregime, de la fundatie pana la straturile superioare de asfalt, nu doar subfundatia sau stratul de acoperire. A doua noutate este ca Optimizarea poate fi utilizata nu numai pentru structurile construite pe fundatii slabe, ci si pe cele bune pentru care anterior nu s-ar fi luat in calcul utilizarea geogrilei.
In conformitate cu standardul AASHTO R 50-09 „Armarea cu materiale geosintetice a stratului de baza din agregate al structurilor rutiere flexibile”, pentru a confirma ca geogrilele TriAx® pot fi utilizate pentru optimizare si – ceea ce este si mai important – pentru a obtine date care vor permite modificarea metodelor de proiectare a drumului, Tensar® a efectuat trei teste la scara naturala.
Testele au fost efectuate de Divizia de ingineri a armatei Statelor Unite ale Americii (USCoE) si s-a folosit dispozitivul denumit Simulator pentru Vehicule Grele. Acesta este un dispozitiv mobil care poate simula traficul greu pe orice drum intr-un mod cat mai apropiat de traficul real.
In total, au fost testate 6 tronsoane – 3 cu fundatie de agregate stabilizate cu geogrila hexagonala si 3 sectiuni de control fara geogrila. Fundatia a avut o capacitate portanta de 3% sau 6% CBR. Baza a fost formata din 15 sau 20 cm balast. Stratul de suprafata a fost un strat de asfalt cu grosime 5, 7,5 sau 10 cm.
Sectiunile cu fundatia din agregate stabilizate cu geogrile hexagonale s-au comportat mai bine decat sectiunile de control. Numarul de ESAL-uri (sarcini echivalente standard pe osie) pentru a atinge o adancime data a fagasului a fost semnificativ mai mare chiar si pentru sectiunile stabilizate care aveau straturi de asfalt si /sau de baza mai subtiri decat sectiunile nestabilizate.
Una dintre constatarile importante ale acestor teste este ca stabilizarea fundatiei cu geogrile hexagonale este benefica si pentru structurile construite pe terenuri rigide. CBR6% pentru fundatie (E2 ≈ 60 MPa) s-ar considera de obicei a fi o fundatie relativ buna iar, in majoritatea cazurilor, utilizarea geogrilelor nu ar fi luata in considerare, deoarece acestea sunt utilizate in mod obisnuit pentru fundatii cu CBR <5%.
In cele mai multe cazuri, optimizarea poate duce la reduceri semnificative de cost cat si la scurtarea duratei de executie. De obicei, se pot realiza economii de aproximativ 4-5 euro pe mp de pavaj. In plus, datorita volumului redus de agregat si asfalt, se obtine o reducere substantiala a emisiilor de CO2.
Studii de caz
In 2014 a fost construit un drum nou pentru Ansamblul Rezidential Baniyas, Abu Dhabi. La solicitarea consultantului, a fost efectuata o analiza de optimizare pentru a obtine o durata mai mare de viata, fara o crestere a costurilor. Prin metoda stabilizarii fundatiei cu TriAx®, a fost posibila reducerea grosimii drumului cu 1 cm de asfalt si 5 cm de agregat. Costul nu a crescut, in timp ce durata de viata a crescut cu 50-60%.
Centura ocolitoare Rzepin (Polonia) a fost proiectata in 2010. Sistemul rutier a fost proiectat pe baza traficului rezultat dintr-o contorizare a circulatiei in 2010. Au trecut cativa ani inainte sa fie anuntata licitatia in 2015, moment in care au fost disponibile alte date din studierea parametrilor traficului, care au aratat o crestere substantiala a circulatiei si astfel a fost necesara o durata mai mare de viata a sistemului rutier. Clientul a decis sa utilizeze abordarea optimizarii. Utilizarea TriAx® a fost indreptatita, rezultand o durata mai mare de viata a sistemului rutier, fara a fi necesara reproiectarea grosimii.
Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: dmc@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns