Intre anii 1960-1966 a urmat cursurile Institutului de Constructii Bucuresti – Facultatea de Hidrotehnica, pe care le-a absolvit ca sef de promotie.
Intre anii 1966-1972 a activat ca inginer sef de proiect, sef de laborator, sef de sectie (interimar) la Institutul de Studii si Cercetari Hidrotehnice, efectuand studii, cercetari si proiecte in domeniile: fluide stratificate, modele de turbulenta, prize de apa, transport aluvionar, modelare hidraulica pentru bazine portuare, fluviale, ape subterane, protectia litoralului, protectia mediului, baraje deversoare si disipari de energie, canale navigabile, sisteme de dispersie a poluantilor in rauri si mare, sisteme bifazice, constructii si instalatii etc.
Activitatea in invatamantul superior a inceput-o in anul 1970: cadru didactic asociat pana in anul 1972, asistent (1972-1974), sef de lucrari (1974-1990), conferentiar (1990-1992), profesor (din 1992).
Titlul stiintific de doctor inginer l-a obtinut in anul 1981, prezentand teza: „Despre miscarea fluidelor stratificate si unele probleme de poluare”.
Intre anii 1968-1969, a urmat, ca bursier al Fundatiei Universitatilor Olandeze pentru Cooperare Internationala, Institutul International de Inginerie Hidraulica Delft, un Curs de inginerie hidraulica.
Din anul 1992 este conducator de doctoranzi.
In activitatea de cadru didactic la Institutul de Constructii Bucuresti, a predat cursuri si a condus seminarii si ore de laborator la nivel universitar si postuniversitar.
A fost responsabil de proiecte de cercetare in domeniul ingineriei civile si protectiei mediului (fluide stratificate, modele de tulburenta, prize de apa, denisipatoare, decantoare si rezevoare, aductiuni, retele de conducte pentru distributia apei potabile, instalatii de pompare, alte sisteme de pompare cu apa, hidraulica raurilor in regim de iarna, baraje deversoare si disipatori de energie, amenajari hidrotehnice, constructii si echipamente hidrotehnice, sisteme de dispersie a poluantilor in rauri si mare, probleme de poluare si depoluare a apelor de suprafata si subterane, sisteme fluide bifazice, constructii si instalatii etc).
De mentionat lucrarile publicate, rezultat al unei activitati tehnice si stiintifice insemnate.
Dintre cele 10 carti, consemnam: Mecanica fluidelor, curs pentru subingineri, Ed. Didactica si Pedagogica, 1978; Hidraulica instalatiilor. Elemente de calcul. Aplicatii, Ed. Tehnica. 1985 (coautor); Hidraulica instalatiilor, vol. I, Ed. Tehnica, 1994 (coautor); Hidraulica elementelor de dispersie a apelor uzate in mare, Ed. Didactica si Pedagogica, 1998 (coautor); Hidraulica instalatiilor, vol. II, Ed. Tehnica, 2002 (coautor); Hidrodinamica cursurilor de apa, UTCB, 1998 (coautor); Despre miscarea fluidelor stratificate, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, 2002.
A publicat peste 200 de lucrari in reviste tehnice de specialitate din tara si strainatate si comunicari stiintifice prezentate la manifestari stiintifice de prestigiu.
In Institutul de Constructii, respectiv Universitatea de Constructii, profesorul Vigil Petrescu a elaborat peste 70 de contracte de cercetare-proiectare, dintre care amintim: Studiul hidraulic privind influenta penei de apa sarata asupra eficientei capcanelor de aluviuni preconizate a se executa pe canalul navigabil Sulina, C.C.S. 35/1984; Studiul hidraulic privind bazinele de fermentare a namolului (statia de epurare Bucuresti), C.C.S. 277/1985; Studiul asupra parametrilor hidraulici ai instalatiei la rezervoarele de inmagazinare a apei de la Al-Taweelah (EAU), C.C.S., 104/1988; Studiul de dispersie a apelor epurate in fluviul Dunarea, C.C.S., Beneficiar SETA SA, 1998; Modelarea hidraulica si matematica a jeturilor lansate prin dispozitive de evacuare in mare a apelor uzate, C.C.S. 68/2002, beneficiar, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului, 2002.
Amintim ca profesorul Virgil Petrescu a detinut si functii politice in Stat: deputat in Parlamentul Romaniei (1996-2002); ministru al Educatiei (1996-1997). De asemenea, a fost director al Departamentului pentru Studii Doctorale al UTCB (din anul 2006) si director executiv al proiectului POSDRU/ 59/1.5/S/2 (2008-2011).
A desfasurat o activitate insemnata in proiectare, cercetare si invatamant. De mentionat ca detine in prioritate mondiala un program de calcul referitor la miscarea fluidelor stratificate (Delft, 1969).
A participat la un numar insemnat de manifestari stiintifice internationale.
Bun pedagog, convingator, iubit de studenti, inteligent si dornic de a-si ajuta semenii.
De apreciat si aportul insemnat, adus invatamantului in functia de ministru al Educatiei in perioada 1996-1997.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns