«

»

PPTT, de mai bine de un deceniu si jumatate in slujba intereselor patronale din industria de tamplarie termoizolanta

Share

Sloganul Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) – reprezentand singura organizatie de profil relevanta pentru industria de ferestre si usi din Romania – cu care asociatia s-a afisat in ultimul timp, respectiv „Produse de calitate, oameni calificati” reflecta in modul cel mai fidel cu putinta elementele-cheie ce stau la baza codului etic pe care s-a fundamentat, inca de la infiintare, dezvoltarea acestei entitati.

Creat dupa modele occidentale de un grup restrans de entuziasti in anul 2002, PPTT a traversat intervalul de timp care a trecut de atunci intr-o maniera exemplara, reusind sa depaseasca, rand pe rand, o serie de probleme reale, pornind de la reticenta firmelor locale de a se inscrie intr-un patronat, trecand prin lipsa de interes pentru dialog a autoritatilor guvernamentale si terminand cu deficientele inerente de organizare ale unei economii emergente, cum este cea a Romaniei.

 

 

Vocea comuna a patronatului este puternica si se poate auzi foarte clar

In alocutiunea rostita cu ocazia implinirii a 15 ani de activitate, Valentin Petrescu, presedinte al PPTT, a afirmat ca: „Patronatul este ca un vehicul. Te poate duce oriunde, daca il folosesti. Cum e mai bine? Sa mergi pe jos sau cu masina? In prima varianta, ajungi tot acolo, in cel mai bun caz, dar mult mai tarziu. Noi am ales cea de-a doua cale. Am echipat masina cu toate accesoriile, am luat toate autorizatiile de intrare in locurile supuse unor restrictii, inclusiv internationale, daca ar fi sa amintim doar apartenenta la cluburi renumite, cum ar fi IFT Rosenheim sau Eurowindoor. Suntem deja intr-un parc auto select! Oare un singur pieton ar putea face asta? Sunt sigur ca nu. Am ajuns aici dupa o munca asidua. A fost foarte greu, dar ne mandrim cu rezultatele obtinute. Sunt foarte multe lucruri pe care ar trebui sa le trecem in revista, dintre care pot fi amintite cateva: participare gratuita la targuri internationale pentru membrii PPTT; deschiderea centrului de evaluare a competentelor, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale; organizarea unei serii de conferinte profesionale, la nivel national; participarea la elaborarea si traducerea de normative si standarde vitale pentru buna desfasurare a activitatii din bransa. Suntem constienti ca mentalitatea eronata indusa in cei 40 de ani de comunism nu poate fi corectatata usor. Sigur, acest proces va dura mai multe generatii. Le suntem datori insa acestora sa punem piatra de temelie. De aceea ne implicam, noi, cei 135 membri ai PPTT, iar pentru aceasta va multumesc. Oare nu ar trebui sa luam exemplul tarilor care nu au avut parte de aceasta pata neagra in istorie si care ridica asociativitatea la nivel de politica de afaceri? Sunt convins ca numai impreuna vom putea sa avem rezultate notabile pentru breasla noastra, pentru ca o voce comuna este puternica si se poate auzi foarte clar, fata de cateva voci disparate, care au toate sansele de a se pierde in multime”.

Cea mai importanta misiune a unui patronat si, implicit, a membrilor echipei executive a acestuia, este constituita de grija permanenta de a asigura un mediu concurential corect. Aceasta se traduce inclusiv prin incurajarea adoptarii unui cadru legislativ (legi, norme, normative, standarde etc.), care sa incurajeze dezvoltarea sanatoasa a afacerilor si sa constituie un factor stimulant pentru initiativa privata. De aceea consider ca cel mai important lucru in activitatea patronatului este implicarea. Fara o dedicare permanenta si constanta, este greu sa ai succes intr-un asemenea demers, mai ales in Romania, unde traditia patronala a fost intrerupta pentru mai mult de 50 de ani, imaginea publica a unor astfel de organizatii a avut mult de suferit din cauza propagandei negative practicate de guvernele autoritare din perioada anterioara lui 1989, iar interesul companiilor pentru reunirea fortelor in vederea atingerii unor obiective comune a fost, la momentul initial, foarte scazut. De aceea, fara o implicare continua – deseori dezinteresata, cel putin din punct de vedere financiar – realizarile cu care ne mandrim in prezent ar fi fost imposibile. Desigur, mai sunt foarte multe lucruri de facut pentru a depasi barierele mentionate anterior si a face din patronatul nostru un partener de dialog realmente puternic, capabil sa-si impuna punctele de vedere – rationale si argumentate – in discutiile cu autoritatile publice. Este obiectivul oricarei astfel de organizatii, de a deservi in mod impecabil interesele membrilor sai, cu atentie maxima la respectarea legalitatii si la indeplinirea exigentelor formulate de clienti. O afacere buna este aceea in care patronul este multumit de profit, angajatul de salariu, iar beneficiarul de produs. Orice dezechilibru in aceasta ecuatie genereaza probleme, mai devreme sau mai tarziu.

Desi vom intampina diverse dificultati pe parcurs, consider ca perspectivele miscarii patronale din domeniul tamplariei termoizolante sunt optimiste, acestea fiind generate de realizarile pe care le-am avut in ultima perioada, dintre care OUG nr. 114/2018 este cea mai importanta. Semnarea Acordului cu Guvernul, dupa cum spuneam la data respectiva, a avut loc intr-o zi istorica, intr-un loc istoric si a reprezentat un moment istoric. Prevederile legate de remunerarea personalului, finantarea lucrarilor, fondul de garantare, stimulentele pentru companiile care desfasoara activitati de export – unele dintre acestea deja incluse in ordonanta, iar altele urmand sa fie legiferate, au constituit o victorie fara precedent, care ne incurajeaza sa continuam pe calea pe care am pornit in urma cu aproape doua decenii. In viitorul apropiat, ne concentram pe solutionarea altor probleme acute, cum ar fi adoptarea normativului de siguranta la incendiu (la care, din pacate, intarzierile sunt inacceptabil de mari), a celui referitor la folosirea si montarea vitrajelor (C47), precum si a normei de certificare a companiilor din domeniul constructiilor.

Suntem constienti ca avem de parcurs un drum greu si anevoios pentru a ne impune punctul de vedere, oricat de argumentat ar fi fost acesta, intrucat niciodata nu a fost usor – cu atat mai putin in prezent, dat fiind contextul politico-economic national si international. Un lucru este cert: nu vom capitula si ne vom lupta pentru interesele membrilor, indiferent de tipul sau componenta guvernului cu care vom negocia.

Referitor la relatiile cu organizatiile – locale si internationale -, va pot spune ca situatia este oarecum eterogena. Pe plan local, lucrurile stau excelent, gratie apartenentei noastre la FPSC, in cadrul acestei federatii consemnand rezultate deosebite. Acelasi lucru, desi la o scara diferita, este valabil inclusiv in ceea ce priveste UGIR. Din pacate, nu putem face afirmatii similare cu privire la succesul inregistrat prin inscrierea patronatului nostru in FAECF – structura care face parte din Eurowindoor. Practic, in perioada in care am avut aceasta experienta, nu am reusit sa fructificam suficient de bine pozitia respectiva, pentru a justifica efortul financiar asumat.

Cel mai important obiectiv al PPTT pe termen scurt si mediu este mentinerea avantajelor asigurate domeniului constructiilor, prin OUG nr. 114/2018. Sustinem cu tarie necesitatea pastrarii prevederilor respective. Desi perfectibila, actuala forma a Ordonantei nu ar trebui retrasa in integralitatea sa, deoarece efectele sale benefice s-au resimtit deja in 2019 atat in ceea ce-i priveste pe salariati, cat si companiile, care au reusit sa solutioneze oarecum problema fortei de munca. De asemenea, incasarile la bugetul de stat au fost mai mari, inclusiv datorita efectului pe care aceasta lege l-a exercitat impotriva evaziunii fiscale. Admitem ca forma actuala ar trebui corectata, existand scapari, cum ar fi, de pilda, omiterea unor coduri CAEN. De asemenea, o prioritate ar fi si aceea a adoptarii normei C47 pe segmentul vitrajelor, precum si a normativului de siguranta la incendiu P118 in noua sa varianta, conform cerintelor actuale, deoarece se resimte necesitatea unei reglementari mai precise. De asemenea, certificarea operatorilor din domeniul constructiilor este un lucru foarte important de realizat. Avem mult de lucru pentru perioada urmatoare, insa, in acelasi timp, dispunem de forta si vointa necesare pentru a duce la bun sfarsit toate misiunile propuse.

Mircea Eliade in „Incercarea labirintului” spunea: „Trebuie deci sa raspundem, intr-un fel sau altul, prin opera noastra, momentului istoric in care traim”.

Hai sa alegem sa raspundem pozitiv provocarilor, eu fiind convins de colaborarea si solidaritatea breslei care va putea conduce la rezultate notabile pentru noi toti.

Multe dintre principiile noastre sunt comune si sunt convins ca prin colaborare si unirea fortelor vom reusi sa ducem prestigiul breslei la un alt nivel, atat in plan profesional, cat si in plan economic, iar vocea noastra va putea fi auzita mai intens la nivelul autoritatilor si la nivel international.

Ma bucur ca suntem impreuna, ca ne putem baza pe implicarea dumneavoastra si va multumesc foarte mult tuturor ca ne-ati fost alaturi in proiectele dezvoltate de PPTT.

Fiind in preajma Sarbatorilor de Iarna, va adresez cele mai frumoase ganduri, dorindu-va un Craciun Fericit alaturi de cei dragi si un An nou plin de sanatate, bucurie si realizari remarcabile, cu mult succes in dezvoltarea afacerilor!

 

Valentin Petrescu

Presedinte

 

PPTT s-a constituit intr-un sustinator fervent al sustenabilitatii

Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT: „Insusindu-ne rolul de reprezentant al breslei de tamplarie termoizolanta din Romania si reprezentand in egala masura atat producatorii, cat si furnizorii de sisteme, noi am actionat permanent in interesul tuturor membrilor patronatului. Probabil ca un exemplu ilustrativ din acest punct de vedere este reprezentat de anularea asa-numitului «brevet de inventie al peretilor cortina», actionand pe cai legale, in justitie. De pe pozitia de membru fondator al clusterului pentru promovarea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero – Pro-nZEB, PPTT s-a constituit intr-un sustinator fervent al sustenabilitatii, asa cum este acest concept modem definit in cadrul directivei europene a eficientei energetice in imobile. Avand in vedere faptul ca, incepand cu anul 2021, toate cladirile noi vor trebui sa se incadreze in aceasta paradigma si tinand cont de propunerile unor membri, am luat decizia de a ne implica activ in directia respectiva, cu atat mai mult cu cat produsele din categoria tamplariei termoizolante au un impact direct si masiv asupra consumului de electricitate aferent unei constructii. In demersul nostru, am fost insotiti de o serie de institutii prestigioase si suntem increzatori ca obiectivul mentionat anterior va fi atins. Tot de racordarea industriei locale la piata internationala, mai ales in contextul globalizarii si al orientarii catre export a producatorilor din Romania, sunt legate si eforturile noastre de participare la o serie de expozitii internationale (Batimat – Franta, Made Expo – Italia etc.) a membrilor PPTT, actiuni care au beneficiat de finantare de la bugetul de stat.

Astfel, participarea la eveniment cu tot ce presupune aceasta (spatiu de expunere, dotari, transport al exponatelor etc.) a fost gratuita pentru membrii PPTT. Am incercat sa oferim o expunere cat mai mare companiilor pe pietele externe si sa le oferim, astfel, oportunitatea de a stabili noi parteneriate de afaceri. In opinia noastra, pentru cresterea competitivitatii atat pe pietele externe, cat si pe cea interna, unde firmele au inceput sa concureze cu companii straine, este necesara si benefica o imbunatatire continua a nivelului de informare a celor implicati in domeniu. In sprijinul acestui demers, PPTT organizeaza deja de cativa ani conferinta «Specialistii ferestrelor, fatadelor si geamului termoizolant», organizatia noastra implicandu-se, de asemenea, in demararea unui curs de masterat pentru pregatirea inginerilor in proiectarea si executia de ferestre si pereti cortina”.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 70

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/pptt-de-mai-bine-de-un-deceniu-si-jumatate-in-slujba-intereselor-patronale-din-industria-de-tamplarie-termoizolanta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.