«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (IV). Arhitectura construita – Arhitectura, conversie si restaurare

Share

Cand vine vorba despre cladirile vechi – construcţii de patrimoniu sau pur şi simplu imobile de certa valoare estetica şi istorica – adesea doar o linie foarte fina desparte rezonabilul  de absurd, şi dicteaza destinul pe care cladirea il va avea: restaurare, reconversie… iar uneori, oricat de dureros ar suna, demolare.  Sa pastrezi neatinsa o cladire veche este adesea o lupta cu morile de vant. Daca structura se poate salva, integrarea in actual, modernizari subtile menite sa sporeasca confortul şi sa faca placuta folosirea/locuirea, toate acestea  ţin de discernamantul arhitectului. Trei exemple de inteligenta recuperare/reconversie  şi o repunere in valoare care şi-a dovedit deja eficienţa au fost puse sub lupa (şi premiate) in cadrul Anualei de Arhitectura 2019, la secţiunea dedicata. 

Sectiunea arhitectura construita / arhitectura, conversie si restaurare, 2019 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura, conversie si restaurare” (ex aequo) 

Restaurare imobil D+P+1+M
Autori: arh. Remus Harsan, arh. Dragos Perju – Graphic Industrial

Colaboratori
Antreprenor: Ionut Stoichina SIA
Beneficiar: Rubin Mayer Doru & Trandafir

Comentariul autorului

Transformarea unei foste cafenele intr-un birou de avocatura – iata un prilej excelent pentru restaurarea acestei case. Amplasamentul este unul deosebit, oferind o vizibilitate exceptionala. O atentie speciala a fost acordata iluminatului de exterior. Volumetria bogata e pusa in valoare de tonuri fine de culoare cu contraste minore. La interior, parterul si etajul au fost imbracate in tapet iar mobilierul si lampile au fost selectate atent din magazine de antichitati. Vechea bucatarie amplasata la subsol a fost transformata intr-o serie de spatii pentru personal: sala de relaxare, arhiva, spatii tehnice. Mansarda grupeaza serviciile secundare in jurul unui hol cu luminator.

 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura, conversie si restaurare” (ex aequo) 

Zorileanu 18 – Cladire rezidentiala
Autori: arh. Andrei Mitrus, arh. Magda Mucenica – K-BOX Construction Design

Colaboratori
Structura: K-BOX Construction Design

Comentariul autorului

Cladirea de birouri precedenta, finalizata in anii ’90, era un contrast puternic, in ceea ce priveste functiunea si estetica imprejurimilor sale, avand in proximitate doar functiunea rezidentiala. Astfel, reconversia in rezidential a survenit natural. Scopul noii functiuni a fost de a rezolva inadaptarea vechii cladiri la vecinatati si la cerintele actuale si a constituit un efort de a reintegra proiectul in inima orasului, aducandu-l, in acelasi timp, la standardele, cromatica si design-ul timpului prezent. Limbajul arhitectural precedent a fost revitalizat si i sa oferit o nota de contemporaneitate.

 

Premiul Primariei Municipiului Bucuresti

 Restaurarea si punerea in valoare a Muzeului Dr. Minovici Bucuresti precum si revitalizarea incintei istorice
Autori: prof. dr. arh. Virgiliu Polizu, arh. Ruxandra Capatana, arh. Mircea Capatana – Polarh Design

Colaboratori
Structura: dr. ing Lucian Soveja
Instalatii: dr. ing Radu Polizu, ing. Mircea Petrovan, ing. Florin Popa
Executant: Palex Constructii & Instalatii SRL
Beneficiar: Municipiul Bucuresti 

Comentariul autorului

Muzeul Dr. Nicolae Minovici este conceput in stil neoromanesc, pe structura planimetrica a unei locuinte, cu scopul de a adaposti colectia de obiecte de arta populara. Utilizand mijloacele moderne a fost posibila nu numai protectia monumentului, ci si valorificarea acestuia in relatie cu incinta istorica si cu contextul urban favorabil, rezultand un ansamblu reintegrat in circuitul social, cultural si economic urban, fara a schimba caracterul monumentului si stilul arhitectonic, interventiile fiind in spiritul regulilor restaurarii si conservarii monumentelor.

 

Premiul partenerului Semmelrock 

Imobil Polona 24-26
Autori: arh. Razvan Puchici, arh. Ioana Moanga – Cumulus Architecture

Colaboratori
prof. dr. ing. Nicolae Stoica, expert tehnic
ing. Catalin Baciu – Consolid Proiect Consulting
ing. constructor Roxana Danaita – Anaxor

Comentariul autorului

Imobilul, construit in anul 1927, poarta pecetea vremurilor interbelice in ceea ce reprezinta conceptia si realizarea, functionalitatea si design-ul. Volumetria cladirii propune o dominanta asimetrica, cu turn pe fatada principala si calcan inalt pe cea posterioara. Odata cu interventiile impuse la nivelul elementelor de rezistenta au fost facute modificari de ordin arhitectural pentru cresterea confortului. Prin desfacerea unor pereti interiori s-au obtinut spatii generoase, uniforme din punct de vedere structural. Cladirea a fost reconfigurata pe verticala, mentinand cota 0,00 a constructiei la nivelul accesului din strada Polona. Arhitectura fatadelor a fost pastrata, iar interventiile noi repun in valoare elementele initiale. Ancadramentele si stucaturile au fost curatate si reparate cu materiale dupa reteta originala. Tamplariile au fost inlocuite, pastrand configuratia initiala, simplificata.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 54

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-iv-arhitectura-construita-arhitectura-conversie-si-restaurare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.