«

»

Premiile Trienalei Nationale de Restaurare – editia VIII 2019. Premiul pentru acuratetea restituirii formelor originare ale unui monument de exceptionala valoare arhitecturala si istorica

Share

Restaurare, consolidare si punere in valoare a bisericii de lemn „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si a utilitatilor anexe

Amplasament: Jud. MARAMURES, com. SISESTI, sat PLOPIS, nr. 109
Beneficiar: PAROHIA ORTODOXA PLOPIS
Finantator: Programul Operational Regional 2014 -2020 – Axa prioritara 5 – Prioritatea de investitii 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

 Proiectant general: SC RESTITUTIO SRL

Sef de proiect: arh. Calin HOINARESCU

Arhitectura: arh. Elena COSTACHE, proiectant Madalina DINU

Structura: ing.  Zoltán SANDOR, ing. Mihai SAVU

Instalatii electrice: SC ZIMA CONSTRUCT SRL

Instalatii termice si sanitare: SC TIVAC SERVICII SRL, ing. Ruxandra STAICU

Antreprenor general: SC TAINA LEMNULUI SRL – mester Vasile POP

Diriginte: ing. Cornel CONDURACHE

Consultant: SC DUOPART CONSULTING SRL av. Alina STOICA, ing. Ionut STOICA, ing. Razvan ION, ec. Diana ION

Descrierea lucrarilor:

Biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Plopis este monument istoric inscris in Lista Monumentelor Istorice din 2016, la pozitia nr. 318, cu codul MM-ll-m-A-04604, si de asemenea inscris pe Lista patrimoniului UNESCO.

Biserica este construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea – inceputul secolului al XlX-lea, ilustrind indemanarea mesterilor care au ridicat-o. Cu dimensiuni importante, avand in plan lungimea de 17,70 m si latimea de 7,04 m, edificiul se compune din urmatoarele spatii: pridvor cu stalpi si arcade fasonate decorative, pronaos, naos si altar de forma poligonala cu latime mai mica decat latimea naosului. Lacasul este sfintit la data de 12 noiembrie 1811, asa cum apare in documentul gasit la piciorul prestolului: „Sfintindu-se acesta sfanta biserica in anul Domnului 1811, noiembrie 12 … Aceasta biserica s-au facut noua de popa Damian”. In acelasi loc au fost gasite si cele 49 de monede, care au fost depuse cate una de fiecare familie din satul Plopis. Tot in anul 1811 a fost executata pictura de catre Stefan Zugravul. Se pastreaza fragmentar zone de pictura pe bolta naosului, unde se pot identifica imaginea Sfintei Treimi, scene din Apocalips sau scene din Ciclul Patimilor realizate intr-o paralela moralizatoare specifica programelor iconografie din bisericile maramuresene. Aceluiasi pictor i se datoreaza si pictura tamplei si cafasului, dar si pictura unor icoane, printre care si cea de pe masa altarului.

Naosul are pe latura de vest un balcon, asa-numitul „cafas”, care a fost executat ulterior anului ctitoririi, probabil in anul 1901, cand biserica a fost reparata. Pridvorul si pronaosul au plansee din lemn, naosul are o bolta trilobata, iar altarul are o bolta compusa dintr-un tronson semicircular si o calota semisferica. Inaltimea bisericii ajunge la 39,20 m de la planul de referinta, respectiv nivelul pardoselii in dreptul soleii.

Au fost prevazute lucrari de consolidare a talpilor, a peretilor din barne de lemn si a celor transversali dupa verificarea starii de conservare a lemnului, tratandu-se zonele distruse de insecte, si a dislocarilor structurii prin consolidarea cu buloane si agrafe a structurii din lemn.

Au fost prevazute lucrari privind revizuirea sarpantei si a invelitorii din sindrila ale bisericii si turnului, revizuirea pardoselii din piatra si a ferestrelor, precum si instalatia de paratrasnet.

Elementele din piatra ale soclului se vor repara prin taselarea zonelor degradate si inlocuirea zonelor unde elementele din piatra lipsesc cu piatra similara ca textura cu piatra originara. Urmeaza sa se execute reparatia pardoselilor din dale de piatra pastrandu-se stereotomia originara, iar piesele care se vor adauga, acolo unde este cazul, vor fi confectionate manual din piatra. A fost prevazuta realizarea unui sistem de incalzire cu corpuri de tip ventiloconvectoare inglobate in pardoseala.

Se propune intarirea intersectiei grinzilor principale pentru a imbunatati modul de descarcare a celor doi stalpi ai turnului din zona pronaosului spre naos. Se vor realiza incorsetari metalice stranse cu buloane.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 64

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/premiile-trienalei-nationale-de-restaurare-editia-viii-2019-premiul-pentru-acuratetea-restituirii-formelor-originare-ale-unui-monument-de-exceptionala-valoare-arhitecturala-si-istorica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.