«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Hotel Hilton Garden Inn – Reconfigurari, recompartimentari, amenajari interioare

Share

Antreprenor general: SC CONSOLA GRUP CONSTRUCT SRL
Beneficiar: SC APEX ALLIANCE 1 SRL
Proiectant general: SC ENTERPRISE architecture&design SRL 

Conform studiului istoric, imobilul a fost construit in 1886, avand regim de inaltime S+P+2E, cu structura din caramida (plansee din grinzi metalice dese si boltisoare din caramida). Intre 1930-1932 a fost suprainaltat cu 3 nivele (cu modificarea fatadelor) printr-o structura din beton totalizand 1.325 mp, interventie care a redus semnificativ gradul de rezistenta la cutremur.

Elementele valoroase ale imobilului

  • Scara monumentala, „de onoare”, intre parter si etajul 1 si luminatorul aferent casei scarii – decoratie in stil baroc german;
  • Inscriptiile din curtea interioara – pe latura estica: un medalion in care este consemnat anul construirii, 1886, iar pe latura vestica, un alt medalion in care este consemnat numele arhitectului Fecit A. Lang;
  • Fatadele perimetrale cu valoare ambientala realizate in conceptia arhitecturii cladirilor administrative italiene din deceniul 4 al sec XX (arhitectura fascista).

Terenul este deschis pe 3 laturi spre strazile: Doamnei, Blanari si Smardan (acces pietonal) si are calcan pe latura de sud cu cladirea fostei Banci Agricole (astazi Prefectura Ilfov).

STAREA FATADELOR

Fatadele cladirii mentionate se aflau intr-o stare de degradare severa, mai ales o degradare structurala, impunandu-se masuri imediate de consolidare / restaurare / conservare. Fatadele prezentau fisuri in masa zidariei, din acest motiv fiind realizate (dupa cutremurul din `77) interventii cu tiranti metalici care sa sustina aceste fatade. Decoratiunile de pe fatade prezentau fisuri sau erau incomplete, existau degradari ale tencuielilor fatadelor, tamplaria exterioara din lemn se afla intr-o stare avansata de degradare si necesita interventii de scoatere si inlocuire cu o tamplarie noua, din lemn masiv, care sa respecte desenul original. Existau zone afectate de saruri, precum intradosul balcoanelor si cornisei, infiltratii la nivelul fatadelor, deteriorari ale sistemului de jgheaburi si burlane, precum si ale glafurilor din tabla. Fatada cladirii, incepand cu etajul 4 si pana la acoperis, inclusiv, a fost propusa spre desfiintare in cadrul proiectului, in urma extinderii pe verticala. Fatada din cadrul etajului 4 si cornisa urmau a fi, de asemenea, complet refacute.

INTERIOARE

Finisajele interioare au suferit degradari in urma vandalismului si a infiltratiilor de apa meteorica. O mare parte puteau fi insa recuperate si completate, restaurate. Elementele decorative, balustrada, profilele perimetrale, se aflau intr-o stare avansata de degradare sau lipseau partial. Scara principala, monumentala, a fost restaurata. Pardoselile podestelor din mozaic s-au reconditionat, la fel si balustrada din marmura, treptele si contratreptele, holul de acces dinspre strada Doamnei si holul aferent scarii monumentale de la etajul 1.

INTERVENTII DE RESTAURARE – REFACERI, COMPLETARI

S-a dorit restaurarea usii principale din metal, lucrarea fiind realizata de catre un artist restaurator specializat. Foile mobile si fixe au fost curatate de rugina si vopsea, au fost refacute elementele lipsa conform modelului original, folosind acelasi material iar elementele metalice au fost tratate cu produse antirugina. S-a aplicat, de asemenea, lacul de innegrire MAT, pentru a le da elementelor o culoare negru-albastruie si s-au inlocuit balamalele si manerele.

S-a desfacut in masa tencuiala fatadelor in zonele de camp pentru a se realiza solutia de consolidare cu placute metalice inglobate in zidarie. S-a refacut tencuiala fatadei cu produse in tehnica traditionala de tipul celei existente si s-au restaurat fisurile aplicandu-se un tinci pentru uniformizare.

S-au indepartat toate zonele instabile de pe fatada, in special cele care prezentau goluri si plesnituri, pana la obtinerea unui strat suport rezistent.

S-au colectat probe din tencuiala pentru a se determina continutul de saruri din mortar, in vederea stabilirii necesitatii unui sistem de asanare pentru reabilitare.

S-a curatat fatada pentru a se asigura un strat suport stabil si rezistent, fara praf si aderent. Zonele afectate de saruri, in special cele cu infiltratii de pe intradosul balcoanelor si cornisei, s-au decopertat si refacut, fiind tratate, in prealabil, cu grund de asanare.

In zonele instabile, cu goluri sau plesnituri, s-a decopertat tencuiala pana la stratul suport stabil, s-au curatat in adancime rosturile, 1-2 cm si s-au refacut cu sistem de tencuieli elastic, pe baza de var, pentru a preveni tensiunile si aparitia de noi fisuri. Pentru incarcari peste 1 cm s-a folosit tencuiala suport, iar pentru incarcari sub 1 cm s-au folosit tinci si masa de spaclu. Pentru prevenirea aparitiei de noi fisuri, masa de spaclu s-a armat cu plasa de armare. In prealabil s-a aplicat un intaritor pe stratul suport.

Pentru fisurile stabile, cu latimi pana in 0,8 mm, s-a folosit vopsea de asanare fisuri; s-a aplicat prin pensulare si s-a finisat prin presare cu un spaclu japonez. Pentru repararea fisurilor mai adanci, stabile, nu foarte late, s-a deschis tencuiala in adancime si s-a umplut, in functie de grosime, cu Röfix Renoplus / Renostar armat cu plasa de armare Röfix P50.

Profilele in stare buna s-au conservat si restaurat. S-au luat mulaje de pe aceste elemente decorative. Profilele deteriorate sau completat conform modelului existent, astfel incat completarile au fost identice cu acesta. Braurile orizontale au fost acoperite cu table.

S-au reparat, restaurat, tinciuit, vopsit glafurile existente pe fatada. S-a refacut glaful exterior din mozaic al ferestrelor de la etajele 2 si 3. S-au restaurat balustrii aflati in stare buna si s-au inlocuit cei sparti, conform cu modelul original.

S-au refacut, identic cu originalul, profilele decorative de sub ferestrele etajului 2, care erau afectate in urna introducerii platbandei de metal intre fatada existenta si planseul din beton propus.

Au fost restaurate elementele de feronerie ale ferestrelor. S-au demontat cu grija elementele de feronerie, s-au curatat de rugina si vopsea iar, unde era cazul, au fost refacute elementele lipsa conform cu modelul original, folosind acelasi material. S-au tratat elementele cu produse antirugina si s-a aplicat o vopsea cu efect de fier forjat. Lucrarea a fost realizata de un artist restaurator specializat.

Toate decoratiile de la interior au fost pastrate in stare buna, respectiv protejate in timpul lucrarilor.

In ceea ce priveste interiorul, a fost pastrat, conform cu studiul istoric.

S-au pastrat planseele dintre subsol si parter, respectiv parter si etajul 1 din cadrul scarii monumentale, la fel si zidurile aferente acestui spatiu.

S-au facut mulaje de pe elementele existente (stalpi, arce, decoratiuni, bolti, balustrada, profile) pentru eventualele completari (scara monumentala), respectiv reconstituiri (hol acces si hol etaj 1) ale elementelor decorative, astfel incat acestea sa fie identice cu elementele originale. S-au utilizat aceleasi materiale ca cele originale.

Decoratiile interioare au fost recuperate, curatate, iar partile desprinse au fost refolosite sau utilizate pentru mulaje, in functie de starea in care au fost gasite, in vederea reconstituirii elementelor lipsa, in conformitate cu cele originale.

O parte din decoratiile din cadrul scarii monumentale au fost realizate din foita de aur, in timp ce soclul coloanelor si parapetul scarii au fost finisate cu vopsea cu efect de stucco-marmura.

Coloanele au fost curatate cu foarte mare grija, pentru a nu afecta canelurile acestora cu substantele sau materialele de curatare.

Pardoseala din mozaic a podestului scarii a fost reconditionata (curatata).

Stalpul din cadrul balustradei, situat pe podestul intermediar, a fost utilizat in trecut si ca suport pentru lampa. In aceste conditii, pentru a-i pastra dublul caracter, a fost reconditionat si i s-a adaugat o sculptura cu lampa.

S-au demontat cu grija elementele de feronerie, in vederea restaurarii lor intr-un atelier specializat. Acestea s-au curatat de rugina si vopsea sau, unde a fost cazul, s-au refacut elementele lipsa conform cu modelul original, utilizand acelasi material.

S-au demontat cu grija elementele de feronerie (luminator, console de sprijin, elementul decorativ perimetral al luminatorului), in vederea restaurarii, reconditionarii, conservarii lor intr-un atelier specializat. Acestea au fost curatate de rugina si vopsea sau, unde a fost cazul, s-au refacut elementele lipsa conform cu modelul original, utilizand acelasi material. S-au tratat elementele metalice cu produse antirugina.

S-a aplicat lacul de innegrire MAT, pentru a da elementelor o culoare negru-albastruie.

Luminatorul a fost inlocuit cu un alt tip de luminator.

Siglele tip A si B au fost prelevate in momentul inceperii executiei si duse intr-un atelier unde au fost restaurate, reconditionate si montate in alte locatii alese ulterior de proiectant. S-a lucrat cu artisti restauratori.

Usile existente in cadrul spatiului scarii monumentale au fost reconditionate si restaurate, inclusiv captuseala lor. Au fost scoase cu grija foile mobile ale usilor si duse in atelierul artistului restaurator, pentru a fi curatate.

Tocurile usilor au fost foarte bine protejate pe toata durata lucrarilor, restaurandu-se in situ.

Elementele lipsa sau in stare avansata de degradare au fost inlocuite respectand modelul original.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 165 – decembrie 2019, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2019/12/01/trofeul-calitatii-araco-hotel-hilton-garden-inn-reconfigurari-recompartimentari-amenajari-interioare/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.