Statisticile politiei spun ca infractorii intra cel mai adesea in cladiri pe ferestrele si usa de la balcon. Insa nu sparg geamurile. Isi fac treaba in liniste, fortand eficient ferestrele. Pentru a preveni aceasta situatie, merita sa folositi solutii care imbunatatesc siguranta cladirii.
Daca are, totusi, loc intrarea prin efractie, cel mai mare aliat al nostru este timpul. Cu cat este nevoie de mai mult timp pentru fortarea elementelor de securitate, cu atat mai probabil este ca infractorul sa se retraga sau sa fie prins. Daca elementele mecanice de siguranta i se par greu de invins, adesea faptasul renunta la incercarea de a intra inauntru. Se poate, deci, deduce ca mare parte a intrarilor prin efractie raman fara efect tocmai datorita celor mai diversificate tehnici de securizare a ferestrelor si usilor. Insa, aici se naste intrebarea – cum sa ne dam seama ca produsul respectiv indeplineste, efectiv, cerintele clasei de rezistenta la efractie? Ne ofera cateva sfaturi in aceasta directie specialistul companiei ALUPROF.
In evul mediu, ferestrele sau usa de la intrare erau testate de cavaleri. Una dintre cele mai populare metode era incercarea de spargere a usii prin fortele proprii. In prezent exista metode mai rafinate de confirmare a eficientei la efractie a unui anumit produs. Usile si ferestrele antiefractie sunt testate mai ales de institutii abilitate, precum institutele poloneze ITB, IMP si ROMB S.A., institutia germana PIV si cea olandeza SKG-IKOB. La achizitionarea unui anumit produs antiefractie merita sa verificati daca detine un document emis de un institut corespunzator care sa ii ateste caracteristicile.
Fortarea ferestrelor are loc, cel mai adesea, prin balansarea acestora; de aceea, un rol cheie revine sistemelor de profile pentru ferestre si mecanismelor montate in ele.
„In sistemele ALUPROF folosim cele mai inovatoare solutii, care permit utilizarea si reglarea in conditii de confort. Aluminiul se caracterizeaza printr-una dintre cele mai ridicate rezistente dintre toate materialele din care sunt construite ferestrele” – declara Bożena Ryszka, Marketing Manager ALUPROF SA.
La achizitionarea unui anumit produs antiefractie merita sa verificati daca detine un document care sa ii ateste caracteristicile, emis de un institut corespunzator.
Structurile din aluminiu ale ferestrelor si usilor companiei ALUPROF se bazeaza pe solutii de sistem standard: MB-60, MB-70, MB-86 si MB-104 Passive, in care au fost folosite elemente ce maresc rezistenta la efractie din exterior, precum: sticla antiefractie, elemente antibalansare si accesorii dedicate acestui tip de utilizare.
„Sistemele noastre includ clase de rezistenta la efractie intre RC1 si RC3. Sunt disponibile, de asemenea, solutii specializate de ferestre in clasele RC3i si RC4, ce pot fi utilizate in situatiile in care este necesara rezistenta la fortarea ferestrelor din interior (clasa RC3i) sau pentru incaperile care necesita protectie sporita (clasa RC4)” – adauga Bożena Ryszka.
Protectia usilor de terasa si a spatiilor vitrate mari
Usile de terasa sunt o solutie eleganta si atemporala. Daca ne decidem pentru spatii vitrate mari, ar trebui sa avem garantia ca structura lor va fi nu numai stabila, ci si sigura. Ar trebui sa acordam atentie profilului rezistent si accesoriilor care protejeaza impotriva efractiei.
„Structurile antiefractie pot fi executate in cadrul usilor de terasa liftant-glisante MB-77HS si peretilor montant – traversa, care au la baza sistemul MB-SR50N sau MB-T50. O completare pentru acest tip de produse in portofoliul ALUPROF sunt rulourile antiefractie” – ne precizeaza Bożena Ryszka.
Alegerea structurilor corespunzatoare nu inseamna, insa, totul. Merita sa nu uitam de montajul profesionist, datorita caruia toata constructia va fi asezata corect in perete.
In luarea deciziei de folosire a structurilor antiefractie, trebuie sa fiti constienti ca, in functie de clasa, acestea protejeaza mai ales impotriva infractorilor ocazionali, care folosesc forta sau unelte general disponibile. La confruntarea cu „profesionisti”, dotati corespunzator si avand suficient timp, niciun produs nu are vreo sansa. Sarcina structurilor antiefractie este intarzierea eficienta a momentului de fortare a acestora, inlesnind interventia proprietarilor sau a politiei.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 46
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns