La inceputul lunii decembrie 2019, o explozie de gaz a declansat un incendiu puternic la partea superioara a unei cladiri inalte de locuinte cu 12 etaje din Presov (al treilea oras ca marime din Slovacia, situat la 400 km est de capitala Bratislava), soldat cu 5 morti si peste 40 de disparuti.
Numai interventia hotarata a pompierilor militari locali, echipati cu tobogane HUDEC EUROACE S-1-F/N de evacuare, a permis limitarea pagubelor umane.
Atat ziarele locale cat si cele centrale din Slovacia si Austria au relatat pe larg cazul.
Acest incident puncteaza, inca o data, necesitatea stringenta a dotarii echipelor de salvare cu tehnica cea mai eficienta in domeniu, existenta pe plan mondial.
Trebuie gandit ca niciun efort investitional nu este prea mare atunci cand este vorba despre salvarea unor vieti omenesti. De exemplu, in incendiul din Presov, Slovacia, cu ajutorul toboganelor HUDEC EUROACE au putut fi evacuate rapid si in siguranta 39 de persoane!
Nu putem sa nu ne amintim de incendiul relativ recent care a avut loc in Londra, intr-o cladire similara si in care, in lipsa unor asemenea sisteme de evacuare rapida, au murit foarte multi oameni, arsi de vii. A fost o tragedie cumplita care a zguduit intreaga lume a sigurantei la foc si a dovedit – inca o data – ca principala datorie a celor care concept sisteme de securitate la incendiu este protejarea vietii umane, CU ORICE PRET! Subliniez acest aspect, pentru ca, in cele mai multe cazuri, aspectul financiar este cel care impiedica dotarea cladirilor cu cele mai eficiente sisteme de securitate (detectie, stingere, evacuare)! Sa nu uitam ca, oricand si oriunde, putem fi chiar noi victimele!!
Desi si in Romania a existat o incercare de introducere a acestui sistem de evacuare inca inainte de 1989, din motive necunoscute intentia nu s-a mai concretizat. Din acest motiv, Grupul de firme SIGURA prin Scoala PROMETEU a simtit nevoia readucerii in atentie a sistemului in Romania si, in aceasta directie, trebuie reamintita Sesiunea 11 a Scolii PROMETEU (structura constituita inca din 2009 de catre Grupul de firme SIGURA in colaborare cu Asociatia de Securitate la Incendiu) care, pe data de 8 decembrie 2016, a prezentat si a facut si o aplicatie practica cu aceste tobogane in Bucuresti, la sediul Facultatii LUMINA din sectorul 3 al Bucurestiului (este de subliniat ca scolile sunt un domeniu in care acest tip de evacuare poate fi extrem de folositor).
Ele sunt simplu de instalat si de manevrat, fiind accesibile unor persoane fara pregatire tehnica de specialitate. De aceea, in situatia actuala din Romania, structurile responsabile ar trebui sa fie interesate de aceste dispozitive de evacuare si ar trebui sa echipeze fiecare unitate ISU cu un asemenea echipament de o deosebita utilitate in practica acestora.
Acest tip de aplicatie exista pretutindeni in lume, in special datorita dezvoltarii noilor moduri de transport (trenuri rapide, avioane etc.) care au impus gasirea unui nou mod de evacuare mai compact, sigur si care sa nu tina cont de caracteristicile individuale ale persoanelor evacuate). Astfel, se utilizeaza la evacuarea persoanelor din turnuri de control, cladiri inalte de birouri, scoli, la echiparea autoscarilor unitatilor de pompieri etc.
Alcatuirea toboganelor HUDEC, pe cateva tipuri
- EUROACE S-1
Toboganul de evacuare cu spirala verticala EUROACE S-1 (fig. 1) este potrivit pentru instalarea stationara in cladiri. Avand o lungime maxima de 90 de metri si o viteza de coborare de 1,5 m/s, acesta face posibila evacuarea rapida in conditii sigure si creste sentimentul sigurantei pentru persoanele din interiorul cladirii.
Pentru a opera toboganul de evacuare este nevoie sa indepartati carcasa exterioara in care se afla toboganul, sa deschideti fereastra si sa lasati capsula de la capatul toboganului sa coboare gradual catre sol. Cand capsula atinge solul si corpul toboganului atarna in modul corect trebuie doar sa impingeti in sus cadrul de metal si sa il extindeti in afara ferestrei, fiind astfel gata de utilizare. Timpul mediu necesar operatiunilor descrise mai sus este de 1-2 minute.
Greutatea toboganului este de 1,4 kg pe fiecare metru. Toate piesele si componentele cum ar fi suruburile folosite la instalare sunt ancorate pe podeaua cladirii. Piesele metalice utilizate la instalare si montaj sunt proiectate sa suporte o incarcatura suficient de mare si nu se deformeaza la forte de pana la 1.000 kg. Drept consecinta, toboganul de evacuare este suficient de solid pentru persoane care sunt evacuate una dupa cealalta.
- EUROACE S-1-F/N
Toboganul vertical mobil de evacuare EUROACE S-1-F/N (fig. 2) este folosit de unitatile de pompieri in combinatie cu nacela unei platforme hidraulice sau cu o scara placa turnanta. Este conectat la nivelul cadrului de intrare si aceasta conexiune este atasata la grilajul si nacela platformei aeriene pentru scara. Este conceput pentru o altitudine operationala de pana la 90 de metri si o viteza de coborare de 1,5 m/s. Din doi in doi metri exista un fermoar de iesire, fiind astfel ajustabil pentru uz individual intre 3 m si lungimea maxima de 90 de metri. Odata montat dispozitivul, evacuarea se poate face in mod continuu.
- EUROACE-R
Intr-o situatie de urgenta toboganul inclinat de evacuare fixat diagonal EUROACE-R (fig. 3) permite evacuarea rapida a intregului personal (ce include si persoane cu dizabilitati). Cu o inclinare de 45 de grade si o altitudine maxima de 40 de metri, utilizarea acestui sistem de evacuare este recomandata pentru cladiri cu un numar redus de niveluri.
Pentru folosire trebuie doar sa indepartati carcasa ce contine toboganul, sa deschideti fereastra, sa aruncati pe sol franghia de ghidaj fixata pe capatul de jos al toboganului si sa lasati corpul acestuia sa se extinda treptat prin atarnare. Operatorul de pe sol va trage prima data de franghia de ghidaj ce a fost aruncata, apoi va trage corpul toboganului catre ancora deja instalata pe sol, va agata capatul de jos al toboganului de ancora si va trage de franghia scripetelui pentru a extinde si stabiliza corpul toboganului.
Acest corp este o structura dubla pe toata lungimea sa. Al doilea strat al invelisului – din nailon – este de asemenea foarte rezistent.
IN LOC DE INCHEIERE
Daca acceptam ideea ca eficienta unui sistem de protectie la incendiu consista in capacitatea acestuia de a minimaliza pierderile de vieti omenesti si de bunuri materiale, atunci intreaga filozofie a domeniului „securitatii la incendiu” se poate citi intr-o alta cheie, care nu coincide 100% cu filozofia general acceptata azi in lume si care imparte domeniul in prevenire si stingere. In acest fel, scopul real si final al securitatii la incendiu este usor estompat si este „acoperit” de alte directii si activitati conexe; ca si cum un zgomot de fond acopera linia melodica principala si te impiedica sa o auzi clar si distinct.
Judecand prin aceasta noua paradigma, reiese ca acestor „rude sarace” ale domeniului nu li se acorda atentia cuvenita (discutiile care exista de 4 ani in mediile oficiale asupra cazului COLECTIV sunt concludente; aici zgomotul facut de alte directii incearca sa acopere melodia principala: salvarea vietilor cu orice pret.)
Si daca acceptam acest punct de vedere, atunci hai sa vedem daca in aceasta viziune facem tot posibilul pentru a nu avea victime umane sau daca, nu cumva, ne astupam urechile la „melodia principala”!
Acest articol se vrea o pledoarie pentru ideea ca niciun efort sau noua abordare nu trebuie respinsa aprioric daca acceptarea lor poate salva oameni de la o moarte cumplita: aceea de a fi arsi de vii intr-un incendiu!
Ideea toboganelor de evacuare nu este foarte noua si este aplicata deja si in alte domenii, in toata lumea, pentru evacuarea urgenta a persoanelor: avioane aflate in situatii limita, turnuri de control, scoli, trenuri rapide suspendate, cladiri inalte care nu au alta solutie etc. A existat si la noi in tara o asemenea tentativa inainte de 1989, care a sucombat insa rapid si fara urmari. De ce nu poate fi utilizata aceasta solutie si in Romania de azi?
Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU – presedinte ASI, presedinte SIGURA Grup
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns