S-a nascut la 12 ianuarie 1945.
Dupa absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultatii de Constructii Hidrotehnice – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1967.
Intre anii 1967-1974, a activat la ISPIF si ICPGA, unde a proiectat: planul de amenajare a Bazinului hidrografic Muresul Superior; schema de amenajare pentru combaterea inundatiilor la Bazinul hidrografic Tarnava Mica; indiguirea raului Barlad in zona oraselor Barlad si Vaslui; combaterea inundatilor si a excesului de umiditate in lunca raurilor Tur si Crasna.
Din anul 1974 a devenit cadru didactic la Facultatea de Hidrotehnica, ocupand functiile: asistent, sef de lucrari, conferentiar, profesor, sustinand seminarii si proiecte la disciplinele: Regularizari de rauri, Combaterea inundatiilor, Ingineria apelor subterane, Irigatii si drenaje, Constructii hidrotehnice si a predat cursurile: Regularizari de rauri, Combaterea inundatiilor, Ingineria apelor subterane, irigatii si drenaje.
In anul 1985 a obtinut titlul de doctor, prezentand teza: Contributii la studiul infiltratiilor prin diguri de baraje din materiale locale.
Din anul 1992 a fost conducator de doctorat.
De mentionat ca a fost directorul Centrului de cercetare „Amenajari hidrotehnice si gospodarirea resurselor de apa” din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
In paralel cu activitatea didactica, a finalizat diferite contracte de cercetare, dintre care amintim: Analiza influentei acumularii Ogrezeni asupra regimului apelor subterane; Studiul solutiilor de drenaj pentru protectia lacului Amara; Analiza sistemului de etansare si drenaj Gandesti; Analiza solutiilor de drenaj si a regimului apelor subterane din zona acumularii Lacul Morii; Studiul solului de drenaj pentru barajul Suhurlui; Studiul variantelor de aparare a terenurilor din zona lacului de acumulare de la Portile de Fier II; Studiul infiltratiilor spre incinta excavatiilor pentru ecluzele Agigea; Optimizarea elementelor de proiectare a puturilor de drenaj si a digurilor de protectie din sistemul hidroenergetic si de navigatie Turnu Magurele; Efectele hidrodinamice ale apelor subterane asupra constructiilor metroului din Bucuresti etc.
Profesorul Mircea Selarescu a publicat cartile (coautor); Apararea impotriva inundatiilor, Ed. Tehnica, 1993; Drenaje, Universitatea Chisinau, 1992. La Institutul de Constructii Bucuresti, pentru uzul studentilor, a publicat cartile (coautor): Hidrotehnica agricola – Amenajari hidraulice pentru combaterea inundatiilor (1975); Sisteme hidrotehnice complexe (1980); Imbunatatiri funciare pentru geodezie si cadastru (1983); INFSPA – Program de calcul pentru studiul miscarii apei in medii tridimensionale (1984); Drenaje (1990); Ingineria apelor subterane – indrumator pentru proiectare (1993); Combaterea inundatiilor (1992); Regularizari de rauri (autor) – Note de curs (1994).
De asemenea, a prezentat la manifestari stiintifice peste 100 de lucrari cu caracter tehnic, proiecte si studii.
A fost membru in Comisia Internationala de Irigatii si Canalizari, Comisia Nationala a Marilor Baraje; Comisia Nationala Romana pentru Siguranta Barajelor; Comisia Centrala de Aparare impotriva Incendiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor Hidraulice.
A fost expert atestat pentru Constructii si amenajari hidrotehnice (A7, B5, D5); Constructii si imbunatatiri funciare (A9, B7, D7); expert atestat de MMGA pentru evaluarea starii de siguranta la baraje si depozite de deseuri categoria A, B, C, D; expert coordonator pentru realizarea studiilor de impact si bilanturilor de mediu pentru 10 domenii etc.
A efectuat un studiu NATO – Masuri de aparare impotriva inundatiilor si planificarea managementului inundatiilor la Budapesta, in anul 1994.
Vrednic slujitor al profesiei, corect in relatiile cu semenii, dornic de a se autodepasi, cu realizari care-l situeaza printre cei mai buni specialisti din industria constructiilor… Acesta a fost profesorul Mircea Selarescu – indragit de cei care l-au cunoscut.
A decedat in anul 2010.
(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 18
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns