«

»

Premiile Anualei de Arhitectura 2019 (V). Arhitectura construita – Arhitectura spatiului public

Share

Este usor sa gandim constructiile de sine statatoare, cu estetica lor, cu functionalitati bine articulate intern si elegant plasate in cadrul restrans disponibil. Proiecte care sa placa, si care sa devina de referinta pentru creatorii lor. Este ceva mai complicata adaptarea la specificul mai larg al zonei, dar si acest aspect se rezolva, de cele mai multe ori. O piatra de incercare pentru arhitecti si urbanisti ramane spatiul public! Pentru ca spatiul public vorbeste despre conectare si interactiune la nivel comunitar, despre integrarea prietenoasa a unor „chestii” necesare dar nu intotdeauna cu potential estetic, „rele necesare” ale traiului in comun. Nu este surprinzator, sub acest aspect, premiul obtinut de proiectul substandardPLUS in cadrul Anualei de Arhitectura 2019, la sectiunea „Arhitectura construita/arhitectura spatiului public”.
Nivelul ridicat de conectivitate si interactiune caracterizeaza si nominalizarile – numeroase si cu adevarat frumoase –  ale acestei sectiuni.

 

Sectiunea arhitectura construita / arhitectura spatiului public 2019 

Premiul sectiunii „Arhitectura construita / arhitectura spatiului public”

 substandardPLUS

Autori: arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea – Atelier Ad Hoc

Colaboratori
Confectii metalice: Brut Concept si Atelierele Bogman
Contributori: OAR prin Timbrul Arhitecturii, Ruvix.ro si donatii individuale
Beneficiar: Directia de Asistenta Sociala Sector 2, Bucuresti

 

Comentariul autorului

Proiectul reprezinta un exercitiu de redefinire a limitei, care se foloseste de resursele umane si materiale disponibile pentru a imbunatati conditiile de locuire ale persoanelor care folosesc zilnic adapostul de noapte din Pantelimon. Ca reactie la prezenta excesiva a gardurilor in spatiul public bucurestean, proiectul propune o noua forma a delimitarii realizata din 48 de unitati de depozitare, o zona de colectare adresata cartierului, un umbrar si o jardiniera. Prezenta echipamentelor extinde accesul la bunurile personale pe toata durata zilei si completeaza programul nocturn de functionare al adapostului, imbunatatind posibilitatile de utilizare a spatiului pentru fiecare locatar si transformand delimitarea existenta dintr-un spatiu de separatie intr-unul de legatura.

Limita este negociata intre doua tipuri de spatiu public redefinind relatia cartier – adapost: strada – destinata utilizarii in comun, si adapostul – cu acces controlat, aflat in grija administratiei publice.

Proiectul transforma o situatie de margine (sociala si spatiala) intr-un spatiu cu utilizari multiple, realizand un cadru posibil pentru adapostire si interactiune, care ajuta la actualizarea partiala a conditiilor de locuire, transformand un adapost (oficial) temporar intr-unul (informal) semi-permanent.

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura spatiului public” 

Ted’s coffee box

Autori: arh. Calin Radu, arh. Dan Enache, arh Alice Ionita – Lama Arhitectura
Beneficiar: Ted’s coffee co.

Comentariul autorului

Esentializarea cafenelei si brandului TED’S COFFEE CO. se decanteaza in acest modul autosuficient. Se poate amplasa in orice spatiu urban, spre a-si indeplini scopul: servirea cafelei to-go. Forma si culoarea elementului duc cu gandul la bobul de cafea. Adiacent, se multiplica si asociaza, in functie de spatiul urban, numarul de banchete de exterior specifice TED’S. Inchis, box-ul pare un monolit impenetrabil din Cor-ten. Deschis, devine primitor prin ridicarea inchiderii ce se transforma in copertina protectoare si revelarea nuantelor, materialelor calduroase specifice brandului, din miezul monolitului.

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura spatiului public” 

Accesibilitate in zona turistica Clabucet-Cioplea-Predeal Parcare P1, Parcare terana „Fulg de Nea”

Autori: arh. Octavia Popeea, arh. Iustin Popescu, arh. Vlad Barladeanu, urb. Andrei Nicolae, arh. Alexandru Mantoiu, ing. Raluca Pacurar, arh. Serban Cilea, arh. Flavia Buscan, arh. Ilinca Moroianu, arh. Andreea Navirca, ing. Mihail Gh. Popescu, ing. Teodor Cojanu, ing. Marian Chirianu – OOPY Arhitectura

Colaboratori
Proiectare structura: PLAN 31 RO
Proiectare instalatii sanitare: AntalexCo
Proiectare instalatii electrice: NVP Project Ambient Instal
Proiectare instalatii HVAC: Vision Invest
Proiectare drumuri si platforme: Urban Trafic
Beneficiar: Primaria Predeal

Comentariul autorului

Tema proiectului a fost reabilitarea a doua strazi, amenajarea unei parcari terane si construirea a trei parcari etajate P+2E+T in orasul Predeal, zona partiei Clabucet. Finalizate in acest moment sunt strazile, parcarea terana si o parcare etajata – P1, care face obiectul acestei prezentari. In urma realizarii acestor lucrari prezentate, in zona Clabucet – Cioplea, conditiile de acces la partia de schi s-au imbunatatit, creand astfel un impact pozitiv, atat asupra mediului inconjurator cat si asupra turistilor si localnicilor.

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura spatiului public” 

Masterplan – Campus Universitar Oradea
Autori: arh. Radu-Petre Nastase – Adest Architecture 

Colaboratori
arh. Alexandra Cocos, urb. Alexandra Coltos, arh. Radu Mocanu, arh. Madalina Musat, arh. Alexandru Ostache, urb. Andra Tanase
Beneficiar: Primaria Municipiului Oradea – Universitatea Oradea

Comentariul autorului

Zona centrala a campusului este formata din constructii ce fac parte din patrimoniul arhitectural al orasului Oradea, fiind dispuse simetric in jurul unei piete centrale circulare. Restul zonei este caracterizat prin ansambluri independente, cu functiuni variate. Specific zonei este modul de construire urban de tip deschis, cu imobile situate in retragere fata de aliniament si regim de inaltime mediu.

Conceptul are la baza ideea unei spine verzi cu rol conector pe intreaga lungime a campusului. Aceasta spina uneste partea istorica si zonele noi propuse, conferind un aspect unitar din punct de vedere compozitional.

Sunt amenajate piete si scuaruri de diferite dimensiuni, cu diferite roluri: de relaxare, tranzit, intalnire, distribuire a fluxurilor de pietoni, conectare a diferitelor functiuni etc. Zonele functionale ale campusului sunt conectate printr-un spatiu verde major, ce ofera totodata un cadru prielnic pentru activitatile de recreere. Campusul este usor accesibil: in partea de N se propune o noua linie de tramvai ce conecteaza orasul pe directia E-V, in timp ce autobuzul circula pe directia N-S. In interiorul campusului, un sistem integrat de piste de biciclete conectat la reteaua de trasee a orasului faciliteaza „deplasarea blanda” – una dintre componentele esentiale ale Design-ului Durabil.

 

Nominalizare la sectiunea „Arhitectura construita / arhitectura spatiului public” 

Deschis Gastrobar
Autori: arh Tamina Lolev, arh Vlad Stoica, urb. Iulian Canov – Wolfhouse Productions

Colaboratori: ing rezistenta Alexandru Radu, foto Marius Vasile
Beneficiar: Space Echo Entertaintment

Comentariul autorului

Deschis Gastrobar este o amenajare unica a unui acoperis de hala industriala. Acesta este amplasat pe o cladire veche a Industriei Bumbacului transformata in centru pentru industrii creative.

Spatiul este un bar panoramic si o zona de evenimente publice, satisfacand nevoile de agrement si evenimente culturale ale cartierului Timpuri Noi. Conceptul de design al acoperisului este construit pe trei trasaturi specifice: (1) un context urban unic, cu vederi panoramice asupra cartierului cu istorie comunista si post-comunista si asupra raului Dambovita, (2) patrimonial industrial al fostei fabrici de bumbac, (3) sinergiile cu comunitatea creativa din vecinatate.

Cateva dintre elementele definitorii ale amenajarii sunt: configuratia pentru serile de film, silueta industriala a acoperirilor si Dudeney Table, o masa modulara multifunctionala bazata pe puzzle-ul geometric al matematicianului Henry Dudeney.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/02/01/premiile-anualei-de-arhitectura-2019-v-arhitectura-construita-arhitectura-spatiului-public/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.