«

»

Tendinte in proiectarea locuintelor in SUA pentru deceniul viitor

Share

Desi este evident ca proiectarea caselor din SUA va suferi modificari destul de importante in urmatorul deceniu, este la fel de probabil ca aceste schimbari sa fie determinate in principal de catre evolutiile economice si demografice fundamentale si mai putin de catre inovatii tehnologice asemanatoare cu cele din filmele stiintifico-fantastice. Imbatranirea populatiei, relansarea dupa prabusirea pietei locuintelor din ultimul deceniu si o redresare economica foarte lenta, care ingreuneaza posibilitatea familiilor tinere de a deveni proprietari de locuinte, sunt toti factori care vor contura viitorul proiectarii locuintelor in SUA.

In fiecare trimestru, sute de firme de arhitectura din SUA impartasesc datele actuale ale proiectelor lor, pentru a dezvalui tendintele noi si emergente in proiectarea rezidentiala, oferind o privire incisiva asupra principalelor caracteristici cheie ale proprietarilor si cumparatorilor. Arhitectii si firmele lor se bazeaza pe Sondajul efectuat de Institutul American de Arhitecti privind tendintele de proiectare a locuintei (AIA Home Design Trends Survey – HDTS) pentru a educa proprietarii de case despre tendintele actuale pe care ar putea sa le exploreze si, in cele din urma, sa se pozitioneze ca profesionisti cunoscuti in industria constructiilor si remodelarii de case.

 

In acest studiu, firmele de arhitectura rezidentiala de varf si-au oferit viziunea pentru urmatorii 10 ani in ceea ce priveste amenajarea locuintei, caracteristicile sistemelor si produselor, proiectarea cartierului si a comunitatii, bucatarii si bai. Tendintele cheie pe care le-au identificat sunt popularitatea in crestere a designului universal, cresterea atentiei asupra unui mediu de viata sanatos, dezvoltarea si accentul sau pe un design imbunatatit, popularitatea crescanda a bucatariilor ca obiectiv al activitatilor casnice.

 

Evolutia pietei locuintelor

Studiul urmareste tendintele de amenajare a locuintelor incepand din anul 2005 prin sondaje trimestriale la aproximativ 500 de firme de arhitectura rezidentiala. Intrucat acel an inaugural al sondajului a fost aproape de apogeul ultimului boom al locuintelor, acest sondaj a avut posibilitatea de a urmari piata locuintelor incepand de la unul dintre cele mai puternice boomuri, si continuand  prin cea mai puternica incetinire a locuintelor de la Marea Depresiune din anii 1930. In decursul acestui deceniu de tranzitie s-au evidentiat mai multe teme in proiectarea locuintelor. Aceste teme sunt descrise mai jos:

  • Viata in aer liber s-a extins in popularitate. Stilurile de viata au devenit mai relaxate (informal), iar casele reflecta acest lucru. Camerele de sufragerie formale si camerele de luat masa dispar, inlocuite cu camere de zi mari si multifunctionale, incaperi cu functie specifica (birou, joaca, de uitat la televizor) si amenajari in spatii deschise. Cu aceasta miscare spre informalitate s-a evidentiat cresterea interesului pentru viata in aer liber. In timp ce puntile (decks) initiale, terasele si gratarele exterioare au fost in centrul atentiei, aceasta tendinta s-a extins la bucatariile exterioare si chiar camerele in aer liber complet mobilate.
  • Schimbarea tiparelor de munca a incurajat cresterea birourilor de acasa. In timpul recesiunii, fondurile companiilor i-au fortat pe multi sa munceasca sau sa vaneze loc de munca din casele lor. In plus, avansarile tehnologice au facut ca telecomunicatia sa fie o optiune mai fezabila pentru multi lucratori. Drept urmare, chiar daca locuintele erau tot mai mici in perioada de declin a locuintelor, birourile din casa au crescut in popularitate.
  • Proiectele rezidentiale au fost integrate in instalatii cu utilizare mixta. Odata cu declinul s-a produs disparitia marilor dezvoltari de locuinte ale tractului suburban. In locul lor, activitatea locativa a avut loc in proiecte mai mici, deseori legate de alte activitati comerciale. Aceasta abordare a necesitat deseori o dezvoltare cu o densitate mai mare si a oferit facilitati suplimentare rezidentilor din apropiere.
  • Tehnologia a fost incorporata in bucatarii si bai. Marea Recesiune a coincis cu o perioada de inovatie tehnologica. Multi consumatori si-au inlocuit desktop-ul traditional cu laptopuri, tablete si smartphone-uri. Acest lucru a creat necesitatea de a furniza infrastructura caselor pentru a sprijini toate aceste dispozitive. In plus, preocuparile din ce in ce mai mari cu privire la sustenabilitate au crescut cererea consumatorilor de dispozitive de conservare a energiei si a apei, iar tehnologiile emergente au facilitat adesea gestionarea acestor sisteme in casa.

 

Fortele care influenteaza deceniul urmator

In timp ce se anticipeaza ca ciclurile economice vor fi mult mai putin accentuate in urmatorul deceniu, mai multe forte demografice vor modela cererea de locuinte in anii urmatori. Primul dintre acestea este imbatranirea generala a populatiei si, mai precis, tranzitia generatiei Baby Boom in anii de pensionare. Desi cresterea populatiei se va incetini in urmatorii ani, ponderea persoanelor de 65 de ani sau mai mari in SUA va creste dramatic, in raport cu numerele actuale, reprezentand aproximativ doua treimi din cresterea neta a populatiei in urmatorul deceniu.

„Generatia X” (Gen Xers), definita de unii experti ca fiind in prezent cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani (iar de altii, ca cei intre 35 si 50 de ani), reprezinta o problema demografica pentru sanatatea viitoare a pietei locuintelor. Acest grup a fost, de asemenea, cel mai puternic lovit de recesiunea de locuinte, adesea pentru ca tocmai intrau in proprietatea casei pe masura ce piata se prabusea. In timp ce rata nationala de proprietari de locuinte a scazut de la 69% la mai putin de 64% in ultimul deceniu, ratele au scazut cu aproximativ doua ori mai mult decat ritmul pentru familiile din Generatia X.

Totusi, cea mai mare preocupare pentru conditiile viitoare ale pietei locuintelor este concentrata pe generatia „Millennial”, cea mai mare generatie din istoria Statelor Unite. Economia slaba a avut cel mai mare efect asupra acestei generatii in ceea ce priveste intarzierile in formarea familiilor independente, in casatorie sau in formarea de parteneriate si in a avea copii. Acest lucru a limitat nevoia de case suplimentare si cererea inclinata spre inchirierea acelor gospodarii milenare care au fost formate.

Pe ansamblu, se observa, ca o consecinta, incetinirea generala a cresterii populatiei si reducerea cerintelor de noi locuinte. Ca atare, o pondere mai mare a investitiilor rezidentiale in anii urmatori va fi dedicata imbunatatirii locuintelor existente, mai degraba decat construirii de noi locuinte. In ultimele decenii, aproximativ 60 la suta din cheltuielile pentru locuinte au fost dedicate construirii de noi case, spre deosebire de mentinerea si imbunatatirea fondului de locuinte existent. Aceasta cota se schimba si, intr-un deceniu, ar trebui sa vedem ca raportul a trecut cu 60% din cheltuielile dedicate fondului de locuinte existent.

 

Influente emergente asupra proiectarii de locuinte

O piata a locuintelor in decurs de redresare, insotita de evolutia modelelor demografice la nivel national, va determina in mare parte tendintele emergente de proiectare a locuintelor pana in 2025. Dupa cum au fost identificate de firmele de arhitectura din sondaj, unele dintre aceste tendinte sunt deja in vigoare si vor continua sa se dezvolte in timp ce altele sunt inca in stadiile incipiente ale adoptiei.

  • Extinderea continua a caracteristicilor de design universal si accesibilitate in toata casa. Designul universal, o serie de principii care incurajeaza un mediu mai accesibil, a fost bine articulat timp de doua decenii. Cu toate acestea, avem acum o mare generatie de gospodarii care incepe sa se gandeasca mai serios la nevoile de locuinte pentru anii urmatori. In urmatorii 10 ani, majoritatea Baby Boomers vor implini 65 de ani; gospodariile care raman implicate activ in proiecte de imbunatatire a locuintelor se vor gandi din ce in ce mai mult la modul de incorporare a caracteristicilor de accesibilitate in proiectele pe care le intreprind.
  • Concentrare sporita asupra unui mediu de casa sanatos. Preocuparea emergenta pentru problemele de sanatate a mediului este tot mai mult concentrata pe mediile rezidentiale. Un sondaj recent privind consumatorii la nivel national a constatat ca un sfert dintre proprietarii de locuinte au fost cel putin banuitori ca locuinta lor ar putea cauza probleme de sanatate, in timp ce un procent suplimentar de 20 la suta nu stia daca este preocupat sau nu. Intrucat chiriasii au o capacitate mai mica de a-si controla mediul rezidential, acestia exprima niveluri de ingrijorare si mai mari. Calitatea aerului din interior reprezinta principalul punct de pe lista preocuparilor legate de sanatatea locuintei, dar sunt mentionate frecvent calitatea apei si materialele sau substantele chimice potential daunatoare din casa. O mai buna constientizare a consumatorilor si o neincredere din ce in ce mai mare fata de guvern si industrie sunt susceptibile de a impinge problemele de sanatate a locuintei la un nivel si mai mare de constientizare.
  • Dezvoltarea infill promoveaza locuinte mai mici, mai bine proiectate. Construirea in locatii consacrate, care sunt mai accesibile pentru locuri de munca, optiunile de transport public si activitatile comerciale a crescut, deoarece multe gospodarii tinere prezinta un interes redus fata de subdiviziunile traditionale de locuinte din locatii mai indepartate. Cladirea in aceste locatii mai accesibile este de obicei mai scumpa, astfel incat locuintele sunt deseori mai mici si au designuri mai inovatoare. Arhitectii rezidentiali considera ca aceasta tendinta va continua. Gospodariile mai mici pot avea un interes redus pentru locuintele mai mari si pot in schimb sa caute locatii mai bune, si locuinte cu caracteristici de design mai personalizate.
  • Bucatariile raman un obiectiv principal al activitatilor casnice. Chiar si in perioada de incetinire a locuintelor, intrucat gospodariile au redus multe caracteristici ale locuintei, putini arhitecti rezidentiali au raportat o atentie mai mica la dimensiunea si caracteristicile bucatariilor. Bucatariile au evoluat in centrul familial al majoritatii caselor si, pe masura ce piata de locuinte se redreseaza, arhitectii rezidentiali raporteaza si mai mult acest aspect. Deoarece spatiul familial conectat la spatiul de bucatarie a devenit standard in majoritatea caselor noi, centralitatea bucatariei fata de operatiunile casnice este destinata sa creasca in continuare.

Evident, alti factori vor avea o influenta majora asupra modului in care sunt proiectate locuintele in urmatorul deceniu. Noile descoperiri tehnologice, evolutia codului cladirii si a problemelor de reglementare si schimbarea preferintelor consumatorilor pentru caracteristicile si materialele locative sunt considerente evidente care vor influenta proiectarea locuintei. Totusi, arhitectii rezidentiali considera ca modificarile caracteristicilor de proiectare sunt incrementale si, in general, reflecta tendintele sociale si economice care stau la baza.

 

Tendinte in constructii nerezidentiale

Se preconizeaza ca cladirile nerezidentiale vor reflecta schimbari similare cu locuintele in urmatorul deceniu. Membrii grupului AIA ofera perspectiva lor asupra modului in care pot evolua cladirile, descrisa mai jos.

Imbunatatirile tehnologice cresc eficienta. Cincizeci si noua la suta dintre arhitecti foloseau ventilatia naturala in proiectele lor, iar 75 la suta se asteptau sa faca acest lucru pana in 2016. (Raportul catre cladiri mai sanatoase McGraw – Hill Construction SmartMarket Report, 2014)

Tehnologiile emergente continua sa fie din ce in ce mai importante in proiectare si construire. Noile tehnologii nu numai ca fac cladirile mai eficiente, dar pot creste si eficienta persoanelor care folosesc cladirile. Arhitectii anticipeaza ca va fi o crestere semnificativa a importantei sistemelor de tehnologie de iluminat (de exemplu, LED) in urmatorii cinci pana la 10 ani. Aceste schimbari nu numai ca contribuie la cresterea eficientei energetice a cladirilor prin scaderea utilizarii energiei electrice, dar, de asemenea, imbunatatesc mediul de lucru pentru oamenii care lucreaza acolo prin mai multa lumina naturala. In plus, 41 la suta dintre respondentii sondajului anticipeaza o crestere semnificativa a importantei sistemelor automatizate, ceea ce poate contribui, de asemenea, la scaderea consumului de energie prin produse precum luminile activate de senzori de miscare.

 

Concentrarea asupra conservarii

Saizeci la suta dintre firmele de arhitectura anticipeaza ca eficienta apei va fi una dintre principalele prioritati ale clientilor, sub aspectul sustenabilitatii, in urmatorul deceniu. (Intrebarea speciala a Indexului de facturare din aprilie 2015)

Odata cu reducerea consumului de energie prin utilizarea noilor tehnologii, conservarea altor resurse naturale va creste in viitor in industria de proiectare si constructii. Patru din zece firme de arhitectura respondente se asteapta ca conservarea apei sa creasca semnificativ in importanta in urmatorii cinci pana la 10 ani, in timp ce 38% dintre firme anticipeaza ca proiectarile si modernizarile de eficienta energetica vor face la fel. De fapt, in unele jurisdictii, codurile care guverneaza multe dintre aceste probleme exista deja. De asemenea, se preconizeaza ca energia solara si eoliana vor creste in importanta pentru proiectarea cladirilor in urmatorul deceniu.

 

Noile metode de proiectare si construire schimba procesul de constructie

Peste sapte procente dintre firmele de arhitectura au folosit BIM pentru lucrari facturabile in 2013, in crestere de 10% fata de 2005. (2014 Firm Survey)

Instrumentele si metodele pe care arhitectii le utilizeaza pentru proiectarea cladirilor continua sa evolueze. Utilizarea de software de modelare a informatiilor de construire, desi este deja raspandita, va continua sa creasca in urmatorul deceniu. In plus, 22% dintre firmele respondente se asteapta ca proiectarea / construirea si alte tehnici alternative de livrare a proiectelor sa creasca semnificativ in importanta, fata de tehnicile de construire slabe. Aceste tendinte vorbesc de o eficienta sporita atat in ​​procesul de proiectare a cladirii, cat si pe parcursul intregului ciclu de viata al cladirii.

 

Inovatia in materiale permite optiuni extinse de proiectare

De la 5,5 la 8 la suta din totalul consumului anual de energie din SUA provine din constructii si materiale din constructii (Provocarea 2030 pentru produse).

In viitor, eficienta nu se va regasi numai in proiectarea cladirilor, ci si in produsele care sunt utilizate la construirea cladirilor respective. Tehnologia a dus la dezvoltarea de produse care nu contribuie numai la cresterea eficientei cladirilor (de exemplu, materiale regenerabile si cu intretinere redusa) – care, anticipeaza 28% dintre firmele care raspund, va creste semnificativ in importanta in urmatorii 5-10 ani, dar si produse care permit noi moduri de proiectare, cum ar fi prin materiale compozite si noi tehnologii de sticla si vitraj.

 

Autor:
Ileana HOWARD – Florida, SUA

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 166 – ianuarie-februarie 2020, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2020/02/01/tendinte-in-proiectarea-locuintelor-in-sua-pentru-deceniul-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.